Εκτενής συζήτηση για τα όρια αιγιαλού στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού

Εκτενής συζήτηση για τα όρια αιγιαλού στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού

Εκτενής συζήτηση για τα όρια αιγιαλού στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1251 ΦΟΡΕΣ

Την εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ελλάδα της διαδικασίας χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο, ενόψει της επικείμενης μετάπτωσης των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο συζήτησε το περιφερειακό συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Σημειώνεται ότι μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης και μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών που ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός (ΚΔ 132/1929) θα πρέπει να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί άμεσα το άρθρο 26 του Ν. 2971 /01 ώστε να εναρμονιστεί η διαδικασία χάραξης των ορίων του αιγιαλού και παραλίας στον νομό Δωδεκανήσου με τις διατάξεις που ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο την αποκατάσταση της υφιστάμενης ανισότητας λόγω του κατισχύοντος Κτηματολογικού Κανονισμού ως τοπικό δίκαιο στα Δωδεκάνησα.

Η συζήτηση ανέδειξε αρκετούς προβληματισμούς από πολλά μέλη του Σώματος ενώ παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Σωτήρης Βαγιανός, ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου καθώς και ο κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλας.

Στο θέμα αναφέρθηκε με εισήγησή του, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Απόστολος Ασπράκης που τόνισε, ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία ενός αιώνα απέναντι στους συμπατριώτες μας, λέγοντας τα εξής:

«Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί για δεκαετίες τους Δωδκεκανήσιους. Παρ’ όλα αυτά καμία πολιτική βαθμίδα δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία της αλλαγής. Χιλιάδες οι διαμαρτυρίες, που όμως ποτέ δεν προβλημάτισαν κανέναν πολιτικό φορέα.
Το Κτηματολόγιο θεσμοθετήθηκε το 1925.

Ο Κανονισμός δεν είχε σκοπό την προστασία της ιδιοκτησίας. Μάλιστα ο Μουσολίνι το 1923 έστειλε γράμμα στον τότε διοικητή Μάριο Λάγκο που τον παρακινούσε να επιβάλει ένα δίκαιο που να του δίνει τη δυνατότητα να πάρει με διάφορους τρόπους τη γη από τους ντόπιους.

Ήταν ένας νόμος για να αποσπάσει με κάθε τρόπο η ιταλική Διοίκηση, τη γη που της ήταν αναγκαία για να καλύψει κάθε είδους ανάγκη. Μία από τις βασικές ανάγκες που πρόβαλαν ήταν η άμυνα των νησιών από τη θάλασσα και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν ιδιοκτησίες που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν προβλήματα» και πρόσθεσε:

«Ο κανονισμός αυτός τροποποιήθηκε με το κανονιστικό διάταγμα 132/1929 με απόφαση του Ιταλού διοικητή. Μεταξύ αυτών είναι και ο αιγιαλός που καθορίζεται από το όριο των σημείων αναβάσεων της θάλασσας και στις εκτός σχεδίου περιοχές προσαυξάνεται κατά 12 μέτρα.

Αυτή είναι η βασική μας διαφορά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, καθορίζει ως παραλίες μέχρι το όριο κάθε άλλης ιδιοκτησίας, δημόσιας ή ιδιωτικής. Βλέπουμε την προσπάθεια, η τότε Διοίκηση να οικειοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος για δικό της λογαριασμό στο παραλιακό μέτωπο. Στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια, ο αιγιαλός είναι η συνήθης ανάβαση του χειμέριου κύματος.

Το ελληνικό κράτος έχοντας υπόψη αυτό το πνεύμα του ιταλικού νόμου καθιέρωσε και την επιστροφή στους αρχικούς ιδιοκτήτες των κτημάτων τους. Ήταν η πρώτη φάση των αποδόσεων των λεγόμενων δημοσίων κτημάτων.

Αποκαταστάθηκε η αδικία προς τους Δωδεκανήσιους αλλά δεν είδε με το ίδιο πνεύμα την περίπτωση των παραλιών. Έτσι, επέβαλε να γίνεται η χάραξη των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας βάσει του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ασπράκης, η άμεση κατάργηση του σχετικού άρθρου και η εναρμόνιση του δικαίου στα νησιά με την υπόλοιπη επικράτεια είναι αναγκαία και δίκαιη, ενώ σε αντίθεση περίπτωση διατηρείται μία αδικία που επέβαλε ο κατακτητής.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγιανός, κατά τη συζήτηση τόνισε, ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και η απόφαση από το συμβούλιο είναι ιστορικής σημασίας ενώ με την ευκαιρία, υπογράμμισε, ότι ο αιγιαλός είναι η αμμουδιά και αποτελεί φυσικό φαινόμενο ενώ η παραλία είναι μία διοικητική πράξη για την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση υπάρχει διάκριση, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας και ζήτησε να είναι ίδιος ο τρόπος χάραξης όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα τονίζοντας μάλιστα, ότι λόγω αυτής της κατάστασης, η Ρόδος έχει πρωτόκολλα κατεδάφισης περισσότερα απ’ ό,τι έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφύλλας, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο καθεστώς που ισχύει, τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την περιοχή μας η εναρμόνιση και ότι η διαδικασία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, ώστε και εμείς να συμβαδίζουμε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», Νικηφόρος Παπανικόλας και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο, Χρύσα Καραγιάννη κατέθεσαν τις απόψεις τους στο θέμα ενώ εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου» η Μαρία Χατζηγιάννη, δήλωσε, ότι είναι αντίθετοι με την κατάργηση της υπάρχουσας διάταξης αυτής, καθώς θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ασυδοσία στις παραλίες της Ρόδου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε, πως ό,τι ισχύει για όλη την Ελλάδα πρέπει να ισχύει και εδώ και όλα τα αλλα είναι εκ του πονηρού. Έκανε λόγο για ισονομία, ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες για όλους και για ιστορικού μεγέθους απόφαση.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»