Σύμβαση για την ανάδειξη των μονοπατιών της Αστυπάλαιας

Σύμβαση για την ανάδειξη  των μονοπατιών της Αστυπάλαιας

Σύμβαση για την ανάδειξη των μονοπατιών της Αστυπάλαιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 976 ΦΟΡΕΣ

Προγραμματική Σύμβαση για την αξιοποίηση και ανάδειξη των μονοπατιών της Αστυπάλαιας υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Αστυπάλαιας, ένα έργο προϋπολογισμού 95.000 που θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ειδικότερα σκοπός της Σύμβασης είναι η εκτέλεση δασοτεχνικού έργου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Αξιοποίηση – Ανάδειξη Μονοπατιών Νήσου Αστυπάλαιας» σε εκτάσεις των παρ. 5α και 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, ως ισχύει, καθώς και σε προστατευόμενες εκτάσεις, (ΖΕΠ: Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR4210021ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙ, ΦΤΕΝΟ, ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ, ΜΟΝΗ, ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΗΓΑΝΙ, ΧΟΝΔΡΙ, ΛΙΓΝΟ, ΦΩΚΙΟΝΗΣΙΑ, ΚΑΤΣΑΓΡΕΛΙ, ΠΟΝΤΙΚΟΥΣΣΑ, ΦΙΔΟΥΣΣΑ, ΚΤΕΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ και ΕΖΔ: Ειδική Ζώνη Διατήρησης με κωδικό GR4210009 «ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΦΙΔΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ, ΑΚΡ. ΛΑΝΤΡΑ – ΑΚΡ. ΒΡΥΣΗ),σύμφωνα με την Απόφαση 50743/2017 - ΦΕΚ 4432Β/15.12.2017 “Αναθεώρηση Εθνικού Καταλόγου Περιοχών Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000”.

Αντικείμενό της αποτελεί η εκτέλεση εργασιών που αφορούν τη μελέτη με τίτλο «Επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής αρχιτεκτονικών σε δασική μελέτη για το έργο Αξιοποίηση – Ανάδειξη Μονοπατιών Νήσου Αστυπάλαιας», που βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Ο.Τ.Α. δήμου Αστυπάλαιας από τον εν λόγω δήμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που τον διέπει.

Το Έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
• Βελτίωση βατότητας
• Σήμανση – Πληροφόρηση – Ενημέρωση για την άρτια περιήγηση των επισκεπτών.

Οι εργασίες βελτίωσης της βατότητας των μονοπατιών αφορούν τα παρακάτω είδη εργασιών καθαρισμού:

1. Είναι απαραίτητος και σημαντικός ο καθαρισμός των υφιστάμενων μονοπατιών που έχουν κλείσει ή σκεπαστεί από πολλές πέτρες, με την αφαίρεση των πετρών που δημιουργούν πρόβλημα στη διάβαση, στην ομαλή πεζοπορία, μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα κ.λπ.

2. Συνάμα, θα πρέπει να υπάρχουν εκθαμνώσεις και κλαδέματα εκατέρωθεν και καθ’ ύψος, της βλάστησης που εμποδίζει την ομαλή πεζοπορία ή έχουν κλείσει το μονοπάτι.

3. Αυτονόητο είναι ότι ο καθαρισμός από πεσμένα κλαδιά, κορμούς και μικροαπορρίμματα κ.λπ. πάσης φύσεως, επιβάλλεται.

4.Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται το «τσάπισμα» του δαπέδου, δηλαδή η διαμόρφωση του δαπέδου πεζοπορίας με μικρή χειρωνακτική εκσκαφή των χωμάτων που έχουν πέσει εντός μονοπατιού ή το πλάτος της πεζοπορίας είναι υπερβολικά μικρό και επικίνδυνο ή για να οριοθετηθεί καλύτερα το μικρό ίχνος μονοπατιού.

Οι εργασίες, για τη βελτίωση βατότητας, αφορούν αποκλειστικά σε χειρονακτικές εργασίες και δεν προβλέπεται η χρήση μηχανημάτων και είναι:
• Γενικός καθαρισμός μονοπατιού από πέτρες, κλαδιά κ.λπ. [ΜΕΣΑΙΟΣ] σε 4734 μέτρα.

• Ειδικός καθαρισμός μονοπατιού από πολλές πέτρες, κλαδιά κ.λπ. [ΜΕΓΑΛΟΣ] σε 3050 μέτρα.

• Ειδικός καθαρισμός μονοπατιού από πολλές πέτρες, κλαδιά κλπ [ΜΕΓΑΛΟΣ], Κλάδεμα –κόψιμο της βλάστησης του μονοπατιού καθ’ ύψος (πάνω-δεξιά-αριστερά), Κοπή ή/και εκρίζωση κορμών δέντρων σε 1650 μέτρα.

Επιπρόσθετα, η τοποθέτηση σήμανσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τη βέλτιστη αξιοποίηση και ανάδειξη των μονοπατιών του δήμου Αστυπάλαιας και πρέπει να είναι επαρκής, κατατοπιστική, αμφίδρομη και με την αναγκαία πυκνότητα.

Επίσης, πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες για τη διαδρομή πληροφορίες στον επισκέπτη τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, σε 3 χαρακτηριστικές θέσεις, όπου παρουσιάζεται μεγάλη επισκεψιμότητα (Χώρα, Ανάληψη, Λιβάδι) θα τοποθετηθεί σήμανση προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης στη γραφή Braille και σε κατάλληλο ύψος ώστε να διαβάζονται με ψηλάφηση.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, δεδομένου ότι οι διαδρομές δεν επιτρέπουν την αβίαστη κίνηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Οι εργασίες για τη Σήμανση – Πληροφόρηση – Ενημέρωση αφορούν την προμήθεια και τοποθέτηση:
• Τεσσάρων Πινακίδων Πληροφόρησης – Υποδοχής (Πινακίδα προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών-ΠΠ) από επισμαλτωμένη λάβα με στρογγυλεμένη ακμή.

• Δεκαπέντε Πινακίδων Υποδοχής ξύλινης κατασκευής.

• Δεκατριών Πινακίδων Ενημέρωσης Φυσικού Περιβάλλοντος & Αγροτικής Κληρονομίας ξύλινης κατασκευής.

• Τριών Πινακίδων Υποδοχής – Ενημέρωσης Φυσικού Περιβάλλοντος & Αγροτικής Κληρονομίας από επισμαλτωμένη λάβα με στρογγυλεμένη ακμή, τύπου αναλόγιο με γραφή Braille.

• Σαράντα πέντε Μεταλλικών Πινακιδίων σήμανσης πορείας μονοπατιού (Κατεύθυνσης).

• Διακοσίων δέκα Μεταλλικών Πινακιδίων σήμανσης πορείας μονοπατιού (Κατεύθυνσης) με στήριξη σε γαλβανισμένη ράβδο.

• Πενήντα ένα Μεταλλικών Πινακίδων σήμανσης μονοπατιού (θέσης ή επισήμανσης) με στήριξη σε γαλβανισμένο σιδηροσωλήνα.

Όλες οι εργασίες θα εκτελεστούν με βάση την εγκεκριμένη (αριθμ.20119/19-04-2021, ΑΔΑ: ΨΚ0ΑΟΡ1Ι- ΛΛΥ) δασική μελέτη «Επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής αρχιτεκτονικών σε δασική μελέτη για το έργο Αξιοποίηση – Ανάδειξη Μονοπατιών Νήσου Αστυπάλαιας».

Το έργο θα εκτελεστεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τη Νομοθεσία Δημοσίων Έργων τηρουμένων των όρων και περιορισμών της παρούσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 95.058,64 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων. Το Έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»

Τα έξοδα αποκατάστασης του εσωτερικού της Ι.Μ. της Παναγίας Πορταΐτισσας δεσμεύτηκε να αναλάβει προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης

Αστυπάλαια: Προβάλλεται σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία για διακοπές το 2024 χωρίς μαζικό τουρισμό

Γιατί δεν έγινε δεκτή η ένσταση που κατέθεσε ο δήμος Αστυπάλαιας;

Δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Δεν έχουμε ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας»

Κοινοβουλευτική αναφορά- παρέμβαση του Β. Υψηλάντη για μείωση των αντικειμενικών αξιών της Αστυπάλαιας

Τα «Ελεγεία της Οξώπετρας» του Ελύτη βρήκαν τη θέση τους στην Αστυπάλαια

Ν. Κομηνέας: Ο δήμος Αστυπάλαιας δεν έχει γνώση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση