Θανάσης Καραναστάσης: Περί ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ

Θανάσης Καραναστάσης: Περί ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ

Θανάσης Καραναστάσης: Περί ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 782 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Θανάσης
Καραναστάσης

Γιατί δεν αυξάνει τα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν κερδίζει πόντους από τη φθορά της ΝΔ και από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι δικά μου τα ερωτήματα.


Αυτά προέρχονται αρκετά συχνά από αρθρογράφους και σχολιαστές του αθηναϊκού Τύπου. Κατά την γνώμη τους, το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο, διότι δεν έχει πρόγραμμα, του λείπουν οι δημιουργικές προτάσεις, εν ολίγοις δεν κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, δεν λέει ναι σε όλα όσα προτείνει ή αποφασίζει η κυβέρνηση.


Υποκριτικό το ενδιαφέρον τους , διότι πολλοί απ’ αυτούς είναι ανοιχτά υμνητές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Ορισμένοι δε είναι... ανανήψαντες πρώην αριστεροί. Κατά τη γνώμη μου παραβλέπουν δύο πράγματα:


Το ένα είναι, ότι σήμερα υπάρχουν τρία παραπάνω κόμματα στη Βουλή, τα οποία εισπράττουν και αυτά κάποιο μερίδιο από τις απώλειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άλλο είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ φορτώθηκε όλο το βάρος της χρεωκοπίας της χώρας.


Κουβέντα δεν λένε για τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο της χρεοκοπίας, ο οποίος εγκαταβιοί ανενόχλητος στη Ραφήνα.
Το ΠΑΣΟΚ πέρασε δύσκολες μέρες τα προηγούμενα χρόνια, αφού τα αντίπαλα κόμματα βρήκαν την ευκαιρία και έκαναν τα πάντα για να το λεηλατήσουν.
Πάντως, το κόμμα αυτό άντεξε. Άντεξε επειδή αρκετές χιλιάδες πολίτες το στήριξαν, δεν αλλαξοπίστησαν πολιτικά.


Στα ίδια άτομα του αθηναϊκού Τύπου δεν αρέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν έχει ηγετικά προσόντα υποστηρίζουν ξανά και ξανά.
Εάν ξέρουν κάποια «βιομηχανία» που παράγει ηγέτες, ας το πουν.
Να πάει και το ΠΑΣΟΚ να ψωνίσει από εκεί. Τονίζουν αυτό που αποκαλούν μάχη του κέντρου, την οποίαν έχει κερδίσει ολοκληρωτικά ο κ. Μητσοτάκης.
Να τους πει κάποιος το κοινώς λεγόμενο «έχει ο καιρός γυρίσματα».


Θα έλθει η στιγμή που η ΝΔ θα χάσει την επαφή με την εξουσία και τότε οι κεντρώοι θ’ ανοίξουν πανιά γι’ αλλού. Τους διαφεύγει το γεγονός, ότι κόμμα κεντρώων δεν υπάρχει. Υπάρχει απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας χωρίς κομματικές δεσμεύσεις που πορεύεται ανάλογα με τον καιρό!

Οι ταμπέλες «κεντροδεξιά» και «κεντροαριστερά» δεν λένε τίποτα, είναι απλώς ταμπέλες. Όμως είναι σωστό να αποδώσω και τα του ΠΑΣΟΚ τω ΠΑΣΟΚ.
Έχει αδυναμίες στη σημερινή του φάση και πρέπει να τις αναγνωρίσει και ν’ απαλλαγεί απ’ αυτές.


Τα οργανωτικά του κενά είναι ένα σοβαρό θέμα.
Τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ παραμέλησε την οργανωτική του δομή, κυρίως τις τοπικές οργανώσεις του που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά του.
Αυτές οι οργανώσεις συνέδεαν τις τοπικές κοινωνίες με την ηγεσία του και ήταν οι μηχανισμοί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτοιμοι σε κάθε περίπτωση.


Αυτές τις οργανώσεις πρέπει να ανασυστήσει και να δραστηριοποιήσει σήμερα σε κάθε νομό, στελεχωμένες από νέους και ορεξάτους ανθρώπους.
Να παραγάγει στελέχη με γνώση και πολιτική σκέψη, τόσο στο κόμμα όσο και στον συνδικαλισμό, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους κοινωνικούς χώρους.


Μαζί με όλα τα παραπάνω να επεξεργαστεί και να εφαρμόζει τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, όχι «σοβαρή» όπως την εννοούν οι έξωθεν καλοθελητές.
Τεκμηριωμένη αντιπολίτευση σημαίνει να εντοπίζει, να αποκαλύπτει και να προβάλλει τα διάφορα ολισθήματα της κυβέρνησης. Χρειάζεται βεβαίως κι ένα συνεκτικό, σαφές και εύληπτο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει «κτήμα» του ο κάθε πολίτης.

Οι πολίτες πρέπει να πεισθούν, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εκφράζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους.
Κι ένα τελευταίο: τώρα κιόλας να ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά συνεργασία με τους υβριστές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πολέμησε με τόσο μένος το ΠΑΣΟΚ.


Και να αποκλειστεί επίσης με απόλυτο τρόπο η επιστροφή των «ασώτων», όλων εκείνων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό τους συμφέρον. Ο καιροσκοπισμός τέτοιων ατόμων είναι κακό παράδειγμα για τους πολίτες και βλάπτει το ήθος της κοινωνίας μας.


Μακάρι, όλα τα κόμματα να συμφωνούσαν και να απέβαλλαν τέτοιους «τύπους» από τη δημόσια ζωή.


Μεταξύ όλων των άλλων, επιβάλλεται ο κομματικός λόγος να βγαίνει ενιαία προς τα έξω και να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Αυτό να το προσέξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικές απόψεις εκφράζω εδώ κι ο καθένας μπορεί να κρίνει την ορθότητά τους ή όχι.


Υ.Γ.: Ο Καραμανλής, ο ανιψιός και ο Α. Τσίπρας είχαν δηλώσει θαυμαστές του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα προστέθηκε και ο Κασσελάκης! Πόσο άτυχος στάθηκε τελικά ο μακαρίτης...

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου