Γιάννης Παρασκευάς: Αναδασώσεις, μία άλλη προσέγγιση

Γιάννης Παρασκευάς: Αναδασώσεις, μία άλλη προσέγγιση

Γιάννης Παρασκευάς: Αναδασώσεις, μία άλλη προσέγγιση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 884 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γιάννης Παρασκευάς

Δευτέρα βράδυ και με μια ιδιαίτερη ικανοποίηση απολαμβάνω την πρόσκαιρη νεροποντή, βροχή δυνατή, βροντές, αέρας, αστραπές και οι σουλουντράνες του σπιτιού να τρέχουν με δαιμονισμένο θόρυβο.

Ναι και όχι να κράτησε μισή ώρα όλη αυτή η κατάσταση, η ησυχία της νύχτας αντικατέστησε τον θυμό της φύσης και αυτή η εναλλαγή, μέσα από περίεργους συνειρμούς με οδήγησε, στις σκέψεις, του τι θα γινόταν, αν η βροχόπτωση κρατούσε ώρες και ώρες.

Μου ήρθαν στον νου τα καμένα, όλες εκείνες οι αποψιλωμένες εκτάσεις και ταυτόχρονα, οι προτάσεις αναδάσωσης της μελέτης που ανέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Καλή η προσπάθεια και της ανάθεσης και της εκπόνησης, κακό, κάκιστο, το αποτέλεσμα, σύνολο προτάσεων μιας κακής επανάληψης αναδασώσεων του παρελθόντος.

Δεν αποδίδω ευθύνες στους μελετητές, την ευθύνη την έχουν οι αναθέτοντες, όφειλαν να είχαν δώσει, οδηγίες και προτάσεις του τι αυτοί θέλουν.

ΤΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
- Χιλιάδες στρέμματα γης, μια εικόνα βιβλικής καταστροφής.
- Εικόνα ΧΑΟΥΣ και ταυτόχρονα πρόκληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.
- Πρόκληση για ένταξη αυτών των περιοχών στον παραγωγικό ιστό του νησιού.
- Πρόκληση για μια ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ εκμετάλλευση και όχι αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος.

Φυτεύω πεύκα-κυπαρίσσια, μεγαλώνουν λίγο και σε λίγα χρόνια καίγονται και πάλι από την αρχή, δένδρα που ήλθαν στο νησί με την Ιταλική Κατοχή.

Δεν γνωρίζω, πώς και γιατί την ανάθεση της μελέτης, την έκανε η Ένωση Ξενοδόχων και όχι ο δημος της Ροδου, σίγουρα δεν πληρώνει η Ένωση, το κόστος του έργου είναι 755 χιλ. ευρώ και προβλέπονται φυτεύσεις μερικών χιλ. πεύκων και κυπαρισσιών, μικρός αριθμός θαμνοειδών και άλλων είδη δένδρων.

Η πρόταση είναι γεγονός πως διαφοροποιείται εν μέρει από την πεπατημένη τόσων χρόνων, αλλά δεν διαφέρει στη Φιλοσοφία, της εκ νέου δημιουργίας και πάλι, αφιλόξενων χώρων και μη παραγωγικών.

Δεν αντέχει σε καμιά λογικη το φυτεύω για να πρασινίσουν τα βουνά, φυτεύω και παρεμβαίνω, με ολιστική προσέγγιση και σχεδιασμό με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την παραγωγική γεωργική εκμετάλλευση και την επανασύνδεση του πολίτη με το δάσος.

Στόχος πάντα η διατήρηση της αρμονίας του περιβάλλοντος.
Ο καλός Θεός, μέχρι στιγμής μας λυπήθηκε και δεν είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Σπασμωδικές οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες κανείς δεν ξέρει.

Η αναδάσωση όλων αυτών των χιλιάδων στρεμμάτων, εκτός των περιοχών που θα αφεθούν για φυσική αναδάσωση, έχει ένα κόστος. Αυτή η δαπάνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα είναι ανεπίτρεπτο να σπαταληθούν χρήματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα.
Οι επιλογές θα πρέπει αισθητικά να αναδεικνύουν τις περιοχές και να συμβάλλουν στην οικονομία του νησιού και των κατοίκων και στην προσβασιμότητα των Δασικών περιοχών, το δάσος-φίλος του πολίτη και αντίστροφα.
- Σε ειδικά επιλεγμένη περιοχή με σχετικά εύκολη πρόσβαση, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ, επισκέψιμο και οικονομικά ανταποδοτικό.

- Η πολυποικιλότητα της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού, σπρώχνει από μόνη της στη δημιουργία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ για την ανάδειξη αυτής της μοναδικότητας.

Το πάρκο θα είναι επισκέψιμο, με χώρους εστίασης και αναψυχής, παιδοτόπους, με εισιτήριο εισόδου και πινακίδες ενημέρωσης.

-Σε χώρους που η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει, φυτεύονται ΕΛΙΕΣ που η συντήρησή τους δίνεται σε ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ με πολύ μικρό ενοίκιο.

Οι ελαιώνες λειτουργούν από μόνοι τους σαν ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ.

- Σε πλαγιές με σχετική πρόσβαση φτιάχνουμε δάσος από ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμες.

- Στην περιοχή των Λαέρμων μπορεί να δημιουργηθεί ΠΑΡΚΟ KΥΝΗΓΙΟΥ, με όλα όσα προβλέπονται για μια τέτοια δράση. Είναι βέβαιο ότι δίνει ζωή στην περιοχή και είναι πρόκληση και για άλλες δραστηριότητες.

- Επιλεκτικά φυτεύονται Βελανιδιές, Λεύκες, Δρύες, Πλατάνια και εκεί που οι συνθήκες το επιτρέπουν, Καρυδιές, Καστανιές και άλλα δένδρα καρποφόρα.

- Με επιλογές τέτοιων δένδρων καλύπτονται οι περιαστικές περιοχές, προσφέρουν αισθητική αναβάθμιση και αντιπυρική προστασία στους οικισμούς.

- Ο εναπομένων χώρος αφήνεται στη φυσική αναδάσωση.

Η ΦΩΤΙΑ ηταν καταστροφή, ευκαιρία να γίνει ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
Το Νησί είναι ΚΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ και έχουμε υποχρέωση να έχουμε άποψη, για ό,τι γίνεται και για ό,τι δεν γίνεται.

Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΟΧΗ.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου