Κ. Χαλκιάς: «Το 2024... θα επιστρέψουμε στο 2019»

Κ. Χαλκιάς: «Το 2024...  θα επιστρέψουμε στο 2019»

Κ. Χαλκιάς: «Το 2024... θα επιστρέψουμε στο 2019»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1619 ΦΟΡΕΣ

…«Αόρατοι» είναι για τον δήμο της Ρόδου κοινόχρηστοι χώροι σε όλο το νησί, ακόμη και στις πλέον τουριστικές περιοχές, επειδή δεν έχουν τακτοποιηθεί πολεοδομικά όλα αυτά χρόνια, κάτι που έχει επιφέρει τεράστια απώλεια εσόδων γι’ αυτόν αλλά δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους συνεπείς επιχειρηματίες!

Συγκεκριμένα, όλα αυτά τα χρόνια, ο δήμος δεν εισπράττει από κοινόχρηστους χώρους-«χρυσορυχεία» που βρίσκονται σε περιοχές όπως η ΔΕ Καλλιθέας, η Ιαλυσός, ακόμη και η Λίνδος επειδή αν και είναι χαρακτηρισμένοι και χρησιμοποιούνται ως τέτοιοι, δεν έχει φθάσει η πολεοδομική τακτοποίησή τους μέχρι το τέλος, π.χ. να μεταγραφούν στο κτηματολόγιο, επειδή δεν έχουν γίνει τοπικά σχέδια πόλεως.


Το παραπάνω εντόπισε η νέα δημοτική αρχή από τον πρώτο κιόλας μήνα ανάληψης των καθηκόντων της και είναι αυτό στο οποίο δίνει προτεραιότητα από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κώστα Χαλκιά, ο οποίος, όσο αφορά στην αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «το 2024 θα επιστρέψουμε…στο 2019»!


Σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή», ο κ. Χαλκιάς, αρχικά εξήγησε ότι, όσο αφορά στους κοινόχρηστους χώρους σε όλο το νησί, έχουν καταφέρει να ενημερωθούν για τη διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι και σήμερα για τον χαρακτηρισμό κάποιων χώρων ως κοινόχρηστων, τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιώτης μπορούσε να ζητήσει να του παραχωρηθεί ένας τέτοιος χώρος και τη σύμβαση που έπρεπε στη συνέχεια να υπογράψει, την άδεια που έπρεπε να πάρει και τον τρόπο που έπρεπε να πληρώσει.

Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, έχει ως εξής: ο ενδιαφερόμενος που θέλει να πάρει κάποιον κοινόχρηστο χώρο, απευθύνεται προς τον δήμο, επιλαμβάνεται αρχικά η διεύθυνση πολεοδομίας η οποία βλέπει αν ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για να δοθεί, στη συνέχεια και εφόσον διαπιστωθεί η καταλληλότητα του χώρου, διαβιβάζεται το αίτημα του πολίτη στο τμήμα των προσόδων, στην Οικονομική Υπηρεσία δηλαδή, όπου πλέον υπολογίζεται το ποσό που πρέπει να πληρώσει, με βάση την κανονιστική απόφαση του δήμου, και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος πληρώνει και του χορηγείται η άδεια για την κατάληψη του χώρου.


Όμως, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, παρατήρησαν ότι για το έτος 2023 αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε σε πολύ λίγες περιπτώσεις καθώς πολύ λίγοι συνδημότες μας μπήκαν στη διαδικασία να αιτηθούν να τους χορηγηθεί κοινόχρηστος χώρος, παρά το γεγονός ότι έκαναν χρήση του μπροστά από την επιχείρησή τους και πολύ λίγοι ήταν αυτοί που τελικά πλήρωσαν το ποσό που τους αναλογούσε στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου το 2023.


Ερωτηθείς που το αποδίδει αυτό, είπε ο κ. Χαλκιάς: «Από πλευράς υπηρεσιών δεν είχε αλλάξει κάτι, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο πολίτης δεν θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία να ζητήσει να ανανεωθεί η άδειά του για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου και να μην πληρώσει. Εξωγενείς παράγοντες προφανώς έχουν οδηγήσει σε αυτό, τους οποίους αυτή τη στιγμή αδυνατώ να κατονομάσω-δεν ξέρω αν κάποιος μπήκε στη διαδικασία και είπε στον δημότη να μην ζητήσει να λάβει άδεια κοινόχρηστου χώρου και να μην πληρώσει, όμως αυτή η εξέλιξη έχει διαπιστωθεί».


Εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι το παραπάνω έχει επιφέρει απώλεια εσόδων για τον δήμο και σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, αλήθεια είναι επίσης ότι αρκετοί συνδημότες μας, έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες του 2023, μετά και από δικές του τοποθετήσεις ότι θα πρέπει να αναζητήσουν τα έσοδα που χρειάζεται ο δήμος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του, και έκαναν, έστω και τις τελευταίες ημέρες του 2023, αίτημα γα να τους δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι που χρησιμοποιούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτοί οι συνδημότες μας, έστω και τις τελευταίες πέντε-δέκα ημέρες, πλήρωσαν όλο το ποσό που τους αναλογούσε για το 2023.


Αυτό-συνεχίζει ο αντιδήμαρχος-σημαίνει ότι υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που δεν κατέβαλαν το αντίτιμο ενώ γινόταν χρήση. Όπως είπε, εκεί θα έπρεπε η υπηρεσία και γενικά η διοίκηση του δήμου να μεριμνήσουν έτσι ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο ελεγκτικό προσωπικό, να δοθεί εντολή σ’ αυτό να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους,

να συντάξει σχετικές εκθέσεις αυτοψίας με τις οποίες θα διαπιστωνόταν η κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου χωρίς άδεια και στη συνέχεια να επιβληθούν τα νόμιμα, τα οποία θα ήταν ένα πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού που θα έπρεπε να είχε καταβάλει ο δημότης για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου. Όσο για το μέγεθος της απώλειας εσόδων, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το υπολογίσουν. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη μέγιστη προσέγγιση, όταν συγκριθούν τα ποσά του 2024 με αυτά του 2023.

«Το 2024…θα επιστρέψουμε στο 2019»!
Στη συνέχεια, ο κ. Χαλκιάς έδωσε το στίγμα της πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει η δημοτική αρχή, για το συγκεκριμένο ζήτημα, από το 2024, η οποία συνίσταται στα εξής: καταρχάς, θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους ώστε να σπεύσουν να πάρουν τις σχετικές άδειες

καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο και στη συνέχεια, εάν και εφόσον παρέλθουν οι προθεσμίες εκείνες που θεωρούν ότι είναι εύλογες και εντός των οποίων θα έπρεπε να έρθει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να ζητήσει να του χορηγηθεί η σχετική άδεια, κλιμάκια του δήμου Ρόδου θα πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους και όπου διαπιστώνεται η χρήση κοινόχρηστου χώρου χωρίς την άδεια, θα επιβάλλεται το νόμιμο πρόστιμο.


Όσο για το αν…θα ζήσουμε εποχές όπου η δημοτική αστυνομία έκανε επιχειρήσεις και «σήκωνε» τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Χαλκιάς είναι σαφής λέγοντας: «Αν εξακολουθήσει η χρήση χωρίς να υπάρχει συμμόρφωση, ναι μπορεί να φθάσουμε και σε αυτά τα μέτρα. Κυρίως, όμως, αυτά τα μέτρα θα επιβληθούν στις περιπτώσεις εκείνες που βλέπουμε υπερβάσεις. Γενικά, θα μεριμνήσουμε ώστε η υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της.

Θεωρούμε ότι οι υπηρεσιακοί του δήμου Ρόδου, εφόσον λάβουν τις σχετικές εντολές θα πράξουν το υπηρεσιακό τους καθήκον σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή θα κάνουν αυτό που χρειάζεται να κάνουν. Με τον σωστό τρόπο, με αναλογικότητα, με σύνεση, με την προηγούμενη ειδοποίηση του πολίτη ότι πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις τους. Όχι με εντάσεις ακραίας επιβολής του νόμου…».


Τι γίνεται όμως με την εύρεση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα κλιμάκια αυτά-εδώ μπαίνει και το θέμα της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας. Ως προς αυτό, ο κ. Χαλκιάς ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να βρει τον κόσμο και είναι υποχρεωμένος να αναπτύξει τις κατάλληλες μεθόδους ώστε να γίνεται ο έλεγχος. Ακόμα και αν αυτό είναι δύσκολο δεν υπάρχει δικαιολογία στο ζήτημα αυτό.

Όταν εντοπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεις τη λύση για ν’ αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις και θεωρώ ότι εμείς θα βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτό είναι ανεξαρτήτως της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας και του προσωπικού που θα τη στελεχώσει αφού είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, μετακινώντας και το απαιτούμενο προσωπικό για τις αυτοψίες και τους ελέγχους στους κοινόχρηστους χώρους.

Και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει αυτό και ότι με τον τρόπο τον συγκεκριμένο θα επικρατήσει ευταξία και ευνομία στο νησί. Το απαιτεί ο συνδημότης μας, το απαιτεί ο επισκέπτης του νησιού και θεωρούμε ότι αυτό βρίσκει και σύμφωνο το 70%-80% των επιχειρηματιών του νησιού. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να επικρατήσει μία κατάσταση μη ελέγχου.


Αυτό, όμως, δεν βρίσκει μετά βεβαιότητας σύμφωνη την πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Το αντίθετο μάλιστα: θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας και των επιχειρηματιών είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν και να εφαρμόζονται οι κανόνες στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, να επικρατήσει δηλαδή ορθολογισμός, να επικρατήσει σύνεση, να υπάρχει τάξη, να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία ώστε η εξωτερική εικόνα που παρουσιάζουμε στον επισκέπτη να είναι καλύτερη από αυτό που είχαμε υπόψη μας τα προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, αν αναγνωρίζουν κάποια «ελαφρυντικά» λόγω της πανδημίας και την ανοχή που υπήρχε, ακόμη και σε κεντρικό επίπεδο, ο κ. Χαλκιάς είπε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μας μία έκτακτη και απρόβλεπτη κατάσταση όπως ήταν αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού και για τον λόγο αυτό λήφθηκαν έκτακτα μέτρα για τα έτη 2020 και 2021, τα οποία διατηρήθηκαν σε ισχύ, σε πάρα πολλές περιοχές και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και για το έτος 2022.


Θεωρώ ότι κακώς υπήρξε παράταση των μέτρων αυτών και για το 2023 αλλά αυτό έχει συμβεί. Εμείς τώρα πλέον καλούμαστε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην περίοδο προ της πανδημίας. Είμαστε όλοι μας υποχρεωμένοι πλέον να εφαρμόσουμε τους κανόνες που ίσχυαν έως και το έτος 2019. Δεν υπάρχει περιθώριο αυτή τη στιγμή να διατηρήσουμε σε ισχύ κανόνες οι οποίοι θεσπίστηκαν για ν’ αντιμετωπιστεί μία έκτακτη περίοδος.

Θεωρούμε ότι κακώς το 2023 δεν υπήρξε εφαρμογή αυτών που ίσχυαν και το 2019 αλλά, εν πάσει περιπτώσει, είναι βέβαιο ότι το 2024…θα επιστρέψουμε στο 2019 σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και σε όσα ίσχυαν τότε».

…«Αόρατοι» κοινόχρηστοι χώροι
Ένα «δύσκολο» θέμα διαχρονικά φαίνεται ότι «ανοίγει» η νέα δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα καθώς, όπως τόνισε ο κ. Χαλκιάς, σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα που ασχολούνται με τα έσοδα του δήμου διαπίστωσαν ότι το κομμάτι των κοινόχρηστων χώρων έχει ένα τεράστιο κενό το οποίο συνίσταται στο εξής: άδειες για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και καταβολή αντιτίμου υπάρχουν σε μονωμένες περιοχές και όχι σε όλο το νησί.

Δηλαδή, υπάρχει στη ΔΕ Ρόδου και σε κάποιες άλλες ελάχιστες περιοχές, δεν υπάρχει στην Ιαλυσό, στο Φαληράκι και σε άλλες τουριστικές περιοχές όπως ακόμη και η Λίνδος, παρά το γεγονός ότι γίνεται χρήση κοινόχρηστων χώρων από επαγγελματίες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι, γι’ αυτό, οι τελευταίοι που ευθύνονται είναι οι επιχειρηματίες αφού αυτό το κενό έπρεπε να έχει εντοπιστεί και να έχει λυθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Και εξήγησε:
«Το γεγονός ότι υπάρχει ενδεχομένως πολεοδομική ανωριμότητα, με την έννοια του ότι δεν έχουν όλες οι περιοχές σχέδια πόλεως και χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους στο πλαίσιο ενός σχεδίου πόλεως και δεν έχουν γίνει και οι πράξεις εφαρμογής ώστε όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, δεν σημαίνει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αυτοί δεν υφίστανται,

δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται χρήση τους και δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρέπει να χορηγούνται άδειες και να καταβάλλεται το αντίστοιχο αντίτιμο. Η πολεοδομική τακτοποίηση ενός χώρου, που επιβάλλεται να την κάνει η πολιτεία, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα σε σχέση με την ύπαρξη, αυτή καθ’ αυτή, του κοινόχρηστου χώρου, τη χρήση του και την υποχρέωση αυτού που την χρησιμοποιεί να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο».


»Η υπερβολή που διακατείχε όλους όσοι αντιμετώπισαν αυτό το ζήτημα τα προηγούμενα χρόνια, ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλα, μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια, προτού εισπράξουμε από αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη. Οι χώροι αυτοί υπάρχουν, είναι πλατείες, πεζοδρόμια,

πεζόδρομοι, υφίστανται, συντηρούνται από τον δήμο Ρόδου, χρησιμοποιούνται από τον δήμο Ρόδου και τους συμπολίτες μας ως κοινόχρηστοι χώροι, έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιοι, γίνεται χρήση τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις και θεωρώ αδιανόητο ότι δεν έχει βρεθεί ο νομικός χαρακτηρισμός αυτής της ιδιαιτερότητας

ακόμη ώστε και σε αυτούς τους χώρους να χορηγούνται άδειες και να εισπράττεται το αντίστοιχο αντίτιμο. Θεωρώ, δηλαδή, πραγματικά αδιανόητο ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζήτημα δεν σκέφτηκε κανείς να το αντιμετωπίσει και να το λύσει».


Στη συνέχεια, ο κ. Χαλκιάς διαβεβαίωσε ότι, επί δικής τους διοίκησης, θα πάψει να υπάρχει αυτό το νομικό κενό, εκείνο που θεωρούσαν ότι δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν και ότι θα βρουν τον σωστό χαρακτηρισμό και θα το λύσουν ήδη από το 2024.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι στο Φαληράκι επειδή δεν υπάρχει σχέδιο πόλεως και επίσημοι πολεοδομικοί χαρακτηρισμοί των χώρων ως κοινοχρήστων, παρά τα γεγονός ότι υφίστανται δρόμοι και πλατείες και αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, δεν γίνεται η διαδικασία. «Υπάρχουν (σ.σ. οι κοινόχρηστοι χώροι), είναι

χαρακτηρισμένοι από τον δήμο, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική τακτοποίησή τους, όπως και παντού. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να δίνει άδεια και να πληρώνεται ο δήμος», είπε.


Δηλαδή, αν εξαιρέσουμε τη ΔΕ Ρόδου σε πολύ ελάχιστες άλλες περιπτώσεις γίνεται η διαδικασία, ούτε καν π.χ. στην πλατεία Ιαλυσού που έχει χαρακτηριστεί και γίνεται χρήση της ως κοινόχρηστος χώρος επειδή δεν έχει μεταγραφή στο κτηματολόγιο αλλά ακόμη ούτε και στη Λίνδο! Αλλά και στην Καλλιθέα δεν γίνεται η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του Φαληρακίου. Όπως είπε, μάλιστα, αυτό το θέμα δεν το ακούμπησαν ποτέ ούτε υπηρεσιακοί ούτε οι πολιτικοί, ωστόσο ο δήμος μπορεί να παραχωρήσει τους χώρους αυτούς γιατί είναι χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι και γίνεται η χρήση τους ως τέτοιοι.


Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν 200 επιχειρήσεις που να είναι απόλυτα συνεπείς και να υπάρχουν άλλες τόσες που δεν παρουσιάζονται καν και δεν παίρνουν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου. «Αυτό είναι ανέντιμο, ενάντια στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αυτό συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, ξεκάθαρα», τόνισε.

Έτσι, λοιπόν, άμεσα ξεκινούν τη διαδικασία της πολεοδομικής τακτοποίησης και αξιοποίησης των κοινόχρηστων χώρων, η οποία θα είναι διαρκής, θα διαρκέσει όλο το 2024 και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία διετία για να ολοκληρωθεί και μετά να καθοριστεί ο τρόπος χρήσης των χώρων αυτών, οι κατασκευές κτλ.


Σχετικά, τέλος, με το αν θα προχωρήσουν και σε αναπροσαρμογή του τιμήματος για την παραχώρηση κοινόχρηστών χώρων, ο κ. Χαλκιάς ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνεται μόνο εάν διαπιστώσουν ότι υπήρχαν αδικίες αλλά το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι η καλή απόδοσή τους να ξεκινήσει από τη σωστή εφαρμογή αυτών που ισχύουν σήμερα.


Με αφορμή αυτό το τελευταίο, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι μόνο όσο αφορά στα υφιστάμενα τέλη επί των εκδιδομένων λογαριασμών και το ΤΑΠ, θα μπουν σ’ αυτή την διαδικασία αφού, κατά τον ίδιο, απαιτείται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει να μπουν στη διαδικασία να θεσπίσουν όλες τις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος και όχι μόνο 2 ή 3 για να αμβλύνουν τις αδικίες.

Γιατί-όπως εξήγησε-πραγματικά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να έχουν ενταχθεί σε μεγαλύτερη κατηγορία από αυτήν που πρέπει. Μάλιστα, ο νόμος δίνει το δικαίωμα για 7 κατηγορίες και θα εξαντλήσουν τα περιθώρια ώστε να το κάνουν γιατί με αυτό τον τρόπο «γίνεσαι πιο αναλογικός, πιο σωστός».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί