Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση  στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2211 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας στην Ιαλυσό, στο πλαίσιο του “The Greek Festival” που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας με τη σημαντική παρουσία της «Σοφίας», του πρώτου αυτόνομου κοινωνικού ανθρωποειδούς ρομπότ AI πολίτης του κόσμου.

Συγκεκριμένα, το ιδιωτικό και μοναδικό στον τόπο μας Μουσείο του κ. Πολυχρόνη Ε. Σταματιάδη άνοιξε της πύλες του την 7η Μαρτίου και υποδέχτηκε όχι μόνο τους συμμετέχοντες στο “The Greek Festival” αλλά και πλήθος κόσμου που θέλησαν να θαμάσουν από κοντά, σπουδαία εκθέματα.


Μάλιστα, μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και η πρέσβειρα του Εκουαδόρ στη χώρα μας κα Susana Vαsquez Alvear, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εντυπωσιάστηκε όπως και η ίδια επισήμανε, από τα εκθέματα και ιδίως από αυτά της Ρόδου, καθώς τέτοιος γεωλογικός «πλούτος »προέρχεται από ένα μικρό νησί.
Εξίσου όμως εντυπωσιάστηκαν και οι λοιποί συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας, από τον ίδιο τον κ. Πολυχρόνη Ε. Σταματιάδη.


«Όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό και την έκπληξή τους, διότι είναι πράγματα που δεν τα ακούς καθημερινά για τη Γεωλογία της Ρόδου. Αυτό το δύσκολο γεωλογικό οικοδόμημα που είναι δυσχερές στην ανάλυση του, έχει φέρει στο «φως» σπουδαία ευρήματα.

Μας εκπλήσσει κάθε φορά με αυτά που ανακαλύπτουμε στο νησί» είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Σταματιάδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τη διοργανώτρια του “The Greek Festival” κα. Ανδριανή Μανέττα «που μας επέλεξε να συνδράμουμε και εμείς στην ανάδειξη του νησιού μας».


Η λειτουργία του Μουσείου ξεκίνησε το 2008 και έως και σήμερα, ο κ. Σταματιάδης με σημαντικό βοηθό πλέον τον γιο του Αντώνη, δεν έχει σταματήσει τις σωστικές έρευνες, οι οποίες του αποφέρουν σημαντικά ευρήματα.


Το πρώτο Γεωλογικό Μουσείο στη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο, έχει συλλογές που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, πετρώματα από διάφορες περιοχές της χώρας μας, φυσικά από το νησί μας τη Ρόδο, αλλά και από άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, στο Μουσείο υπάρχουν ατόφια κομμάτια βγαλμένα από τα βάθη της γης, όπως πετρώματα του Λαυρίου, αζουρίτης, μαλαχίτης κ.ά. χαλκούχα ορυκτά της Νάξου, της Σερίφου, της Μήλου αλλά και άλλων περιοχών, που χρονολογούνται σε αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Επίσης, πλουτώνια πετρώματα, διάφορα γρανιτοειδή, υπάρχουν ορυκτά μέσα σε σχιστόλιθους και σε γκριφόνια που έχουν δημιουργηθεί υγροθερμικά, σπάνια ορυκτά από τη Βραζιλία (όπως χαλαζίες, αχάτες κ.ά).


Αρκετά όμως κομμάτια είναι και από το νησί μας αν και θεωρητικά είμαστε «νέα γη», αλλά έχουν βρεθεί αρκετά πετρώματα 80 και 100 εκατ. ετών, όπως είναι ο αρτιμήτης και υδρομαγνησίτης και άλλες μορφές ορυκτών. Φέτος το Μουσείο κοσμούν δύο νέες βιτρίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν ευρήματα που εντοπίστηκαν σε σωστικές ανασκαφικές έρευνες που έχουν γίνει στη Ρόδο και κατά τις οποίες για πρώτη φορά έχουν βρεθεί στρώματα του Πλειόκαινου, δηλαδή τη γεωλογική εποχή που εκτείνεται από τα 5,333 μέχρι τα 2,58 εκατ. χρόνια.

Έτσι έχουμε νέες βιτρίνες με αμωνίτες, δηλαδή κεφαλόποδα που έχουν ζήσει πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι και αχινοειδή του Μειοκαίνου, πάρα πολλά διαφορετικά και σπάνια είδη αλλά και βιτρίνα που περιλαμβάνει λιμναία απολιθώματα της Ρόδου. Επίσης στο ίδιο Μουσείο εκτίθεται και η «Ροδοδέλφις» όρκα, η οποία πήρε και το όνομα του νησιού μας και είναι μοναδικό εύρημα στον κόσμο.

Το εύρημα αυτό εντοπίστηκε στην περιοχή των Πεύκων μετά τις σωστικές έρευνες που έκανε ο κ. Σταματιάδης μαζί με τον γιο του, Αντώνη. Και για όσους θέλουν να επισκεφθούν το Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας μπορούν να το κάνουν καθημερινά (πλέον) ενώ και την αργία της 25ης Μαρτίου θα είναι ανοικτό με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας βρίσκεται στη Λεωφόρο Ηρακλειδών 33 στην Ιαλυσό με στοιχεία επικοινωνίας : 22410-90201 , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “info@geomuseum.gr” και μέσω της ιστοσελίδας του www.geomuseum.gr

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας