Φλας στο παρελθόν, 1964: Σχέδιον δια παραχώρησιν της Ρόδου εις την Τουρκία συζητείται εις την Νέαν Υόρκη;

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σχέδιον δια παραχώρησιν της Ρόδου εις την Τουρκία συζητείται εις την Νέαν Υόρκη;

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σχέδιον δια παραχώρησιν της Ρόδου εις την Τουρκία συζητείται εις την Νέαν Υόρκη;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 174 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τρίτη 24 Μαρτίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3888

ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΩΣ
ΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΥΟΡΚΗ;
Προβλέπει ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα και ανταλλαγήν πληθυσμών-Δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδος «Σάνταιη Τέλεγκραφ»
ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 23-Ο διπλωματικός συνεργάτης της συντηρητικής εφημερίδος «Σάνταιη Τέλεγκραφ» γράφει ότι μία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Κύπρου και Ρόδου θα αποτελεί πιθανώς μακροπρόθεσμον λύσιν του Κυπριακού προβλήματος.

Κατά την εν λόγω εφημερίδα παρόμοιον σχέδιον συζητείται ανεπισήμως και παρασκηνιακώς εις την Ν. Υόρκην έδραν του ΟΗΕ. Συμφώνως προς το σχέδιον τούτο η Ρόδος θα εδέχετο τους Τούρκους της Κύπρου εκείνους που θα επεθύμουν να εγκατασταθούν εκεί ενώ οι κάτοικοι της Ρόδου θα είχον την ευχέρειαν να εγκατασταθούν εις την Ελλάδα ή την Κύπρον, οπότε η Ρόδος θα προσηρτάτο ενδεχομένως εις την Τουρκίαν ενώ η Κύπρος θα ηνούτο με την Ελλάδα.

«ΟΠΩΣ ΑΦΕΘΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΗ»
ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ
Επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντινίδη
Ελάβομεν και δημοσιεύομεν:
«Κύριε Διευθυντά,
Επί άρθρου σας σχετικού με την κακοτυχίαν του Κτηματολογίου Ρόδου, το οποίον, οπως αφέθη να καταντήση, δεν ημπορεί πλέον να λέγεται «Κτηματολόγιον», παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα κάτωθι:

Δεν είπα εις πρόσφατον δημοσίαν ομιλίαν μου ότι το κτηματολόγιον μας είναι «παράδειγμα προς μίμησιν» όπως εγράψατε.

Μία τοιαύτη έκφρασις, εκτός του ότι δεν τυγχάνει ορθή θα ήτο υπό τας σημερινάς συνθήκας και παρεξηγήσιμος. Είπα ότι τα κτηματολόγια αποδεικτικού (γεωμετρικού) τύπου, ως εκείνα τα οποία εύρομεν εις την Ρόδον και Κω πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπα διά την καθιέρωσιν αναλόγου θεσμού εις όλην την Ελλάδα.

Εννοείται ότι τούτο δεν ελέχθη μόνον από εμέ αλλά και από άλλους αρμοδιωτέρους δημοσίους λειτουργούς και από εφημερίδας του Κέντρου, χωρίς δυστυχώς συνέχειαν.

Μετά τιμής
ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
δικηγόρος

Σημ. Συντάξεως: Είναι αρκετά σαφής ο κ. Κωνσταντινίδης δι’ αρκετούς αναγνώστας.
Εν τούτοις θα σημειώσωμεν ότι η ιδική μας φράσις «παράδειγμα προς μίμησιν» (ήτις αφορά τας τότε συνθήκας) και η φράσις του κ. Κωνσταντινίδη «τα κτηματολόγια πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπα κ.λπ.» σημαίνουν το ίδιο πράγμα!

Θα γυρισθούν
ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Υπό της κινηματογραφικής Εταιρίας «Σάββας Φιλμ» και του κ. Ν. Βαρβέρη ήρχισε προεργασία διά το «γύρισμα» εντός του θέρους μιας αισθηματικής κωμωδίας της οποίας η δράσις εκτυλίσσεται εις Ρόδον όπου και θα κινηματογραφηθή το μεγαλύτερον μέρος του έργου.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ
Ο σκηνοθέτης Ντ. Δημόπουλος επί κεφαλής συνεργείου θα έλθη εις Ρόδον διά το γύρισμα σκηνών της νέας ταινίας του «Ένας μεγάλος έρωτας». Πρωταγωνισταί της ταινίας είναι η Τζένη Καρέζη, η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Νίκος Κούρκουλος. Το γύρισμα των σκηνών ίσως γίνη την προσεχή Δευτέραν.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΘΑ ΔΙΕΛΘΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΚ ΡΟΔΟΥ
Σήμερον την 10ην πρωινήν θα αφιχθή αεροπορικώς εις Ρόδον ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Νικ. Κουντούρης τον οποίον θα υποδεχθούν εις το αεροδρόμιον ο Νομάρχης κ. Α. Ιωάννου και λοιπαί τοπικαί αρχαί.

Ο κ. υφυπουργός θα αναχωρήση εν συνεχεία εκ Ρόδου διά του ατμοπλοίου Μαριλένα διά Κάλυμνον όπου θα εξετάση διάφορα θέματα σχετικά με την σπογγαλιείαν. Επίσης ο κ. Κουντούρης θα επιληφθή ζητημάτων απασχολούντων τον εμπορικόν κόσμον και θα εξετάση το θέμα της κατασκευής λιμένος της αναπτύξεως του τουρισμού της νήσου και του αθλητισμού.

Επίσης θα δεχθή τους προϊσταμένους των δημοσίων υπηρεσιών ως και διαφόρους επιτροπάς και κοινόν και θα ακούση διάφορα ζητήματα.
Την επομένην 25ην Μαρτίου ο κ. υφυπουργός θα παραστή εις τον εορτασμόν της επετείου της Εθνικής Ανεξαρτηρίας εις Κάλυμνον, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως. Ο κ. Κουντούρης θα αναχωρήση τας απογευματινάς ώρας της Τετάρτης από την Κάλυμνον ατμοπλοϊκών διά Πειραιά.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!