«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

«Μίνι» εγκεφαλικό:  Ποια είναι τα συμπτώματά του

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2099 ΦΟΡΕΣ

Το «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο, που ιατρικά αναφέρεται ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ο όρος μπορεί να κάνει το «μίνι» εγκεφαλικό να ακούγεται ελάχιστο - αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σημαντικό: Οι στατιστικές δείχνουν ότι, περίπου το 20% όσων αντιμετωπίζουν ένα μικρό εγκεφαλικό κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, το οποίο σημαίνει ότι η κατανόηση της φύσης και των συμπτωμάτων ενός τέτοιου εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι σωτήρια.

Ένα βασικό μέρος της κατανόησης ενός μικροεγκεφαλικού επεισοδίου είναι να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά του.

Ένα μικροεγκεφαλικό είναι ουσιαστικά μια προσωρινή απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό ή τον αμφιβληστροειδή. Σε αντίθεση με το εγκεφαλικό, ένα μικρό εγκεφαλικό δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, ούτε οδηγεί σε μόνιμη αναπηρία.

Ωστόσο, η ομοιότητα των συμπτωμάτων μεταξύ τους σημαίνει ότι η αναγνώριση αυτών των πρώιμων προειδοποιήσεων είναι κρίσιμη, καθώς ο κίνδυνος εγκεφαλικού εκτινάσσεται στα ύψη εντός 48 ωρών μετά το «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμπτωμα μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου
1) Ανεξήγητη ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
Η εμπειρία ενός ξαφνικού κύματος ζάλης ή μιας ανεξήγητης απώλειας ισορροπίας μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ενός «μίνι» εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και η ζάλη και τα προβλήματα ισορροπίας μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες, η απότομη εμφάνισή τους χωρίς σαφή αιτία θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες για μια σύντομη διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

2) Απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
Μια ξαφνική και ανεξήγητη απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτή η προσωρινή τύφλωση ή σημαντική οπτική διαταραχή προκύπτει από μια απόφραξη που διαταράσσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή, χρησιμεύοντας ως ένα κρίσιμο προειδοποιητικό σημάδι μικροεγκεφαλικού επεισοδίου που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

3) Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας ή μουδιάσματος στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, που επηρεάζει κυρίως μόνο τη μία πλευρά του σώματος, είναι ένα κοινό προειδοποιητικό σήμα ενός μικροεγκεφαλικού.

4) Σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς προφανή αιτία
Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ένα συχνό και αμελητέο κομμάτι της ζωής, αλλά ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος χωρίς ξεκάθαρη αιτία μπορεί να είναι σημάδι ενός μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αντίθεση με τους τυπικούς πονοκεφάλους, αυτός ο πόνος εμφανίζεται γρήγορα και έντονα, συχνά χωρίς να κατηγορούνται οι συνήθεις ένοχοι όπως η απόσυρση από την καφεΐνη ή η αφυδάτωση.

5) Σύγχυση ή δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας
Μια ξαφνική μετατόπιση από τη διαύγεια στη σύγχυση ή το να δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι λένε οι άλλοι μπορεί να είναι σοβαρή ένδειξη ενός «μίνι» εγκεφαλικού.

Όπως τόνισε μια ιατρική ανασκόπηση του 2022 από ειδικούς γιατρούς ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, η μονόπλευρη αδυναμία, η αφασία ή η δυσαρθρία συνδέονται ισχυρά με υψηλή πιθανότητα για μίνι εγκεφαλικό.

Η αφασία ορίζεται ως δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της γλώσσας, ενώ η δυσαρθρία χαρακτηρίζεται από μπερδεμένη ή αργή ομιλία που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Πώς να ανταποκριθείτε στα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα του «μίνι» εγκεφαλικού μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά μέχρι και μια ολόκληρη μέρα.

Αν υποψιάζεστε, ότι εσείς ή κάποιος άλλος αντιμετωπίζετε ένα μίνι εγκεφαλικό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια χωρίς καθυστέρηση.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να αξιολογήσετε τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

• Ηλικία

• Κολπική μαρμαρυγή

• Διαβήτης

• Υψηλή αρτηριακή πίεση

• Καρδιοπάθεια

• Κάπνισμα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη

Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε

Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους της ενδομητρίωσης

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D