Κατά 50% μειώθηκαν οι ποσότητες του μελιού που παράγεται στη Ρόδο

Κατά 50% μειώθηκαν οι ποσότητες  του μελιού που παράγεται στη Ρόδο

Κατά 50% μειώθηκαν οι ποσότητες του μελιού που παράγεται στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3779 ΦΟΡΕΣ

Κατά 50% μειώθηκαν οι ποσότητες του μελιού που παράγεται στη Ρόδο ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής αλλά και των επιπτώσεων από τις μεγάλες φωτιές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Οι μελισσοκόμοι είναι έντονα προβληματισμένοι καθώς από το 2016 και έπειτα, η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και το περίφημο μέλι της Ρόδου, αρχίζει σιγά-σιγά και περιορίζεται στην αγορά.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, που απαριθμεί σήμερα 170 μέλη, κος Σάββας Σαββούλης μίλησε στη «Ροδιακή» για το θέμα και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο υπογραμμίζοντας, ότι ενώ καταγράφονται μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, την ίδια στιγμή, η τοπική αγορά έχει κατακλυστεί από μέλι αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο βαφτίζεται «Ροδίτικο» προκαλώντας ζημιά τόσο στο εισόδημά τους όσο και στη φήμη του νησιού.

Για τον λόγο αυτό, οι μελισσοκόμοι της Ρόδου ζητούν συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, ειδικά στους πλανόδιους, ώστε να προστατευτεί το επάγγελμά τους.

«Τα τελευταία χρόνια, ζούμε έντονα και στη Ρόδο την κλιματική αλλαγή, καθώς τα πάντα σχετικά με το κλίμα και τα φυτά έχουν μεταβληθεί, ενώ και οι μελιτοεκκρίσεις παρατηρούνται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το παρελθόν.

Οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά στο νησί μας, οδήγησαν στο να χάσουμε μεγάλη έκταση από πεύκα και γενικά άνθη.

Έχουμε να πάρουμε ανοιξιάτικο πεύκο από το 2016. Μέχρι τότε, ετοιμάζαμε τα μελίσσια μας την άνοιξη, πηγαίναμε στο δάσος που έδινε το μελίτωμα του πεύκου και το παίρναμε. Είχαμε μία καλή σημαντική ποσότητα και ήμασταν ικανοποιημένοι. Από τότε, κάθε χρονιά χάνουμε την κανονικότητα των εποχών. Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν πριν, δεν υπάρχει μία ομαλότητα...» δήλωσε ο κος Σαββούλης και πρόσθεσε:

«Εμείς στη μελισσοκομία το ζούμε έντονα γιατί είμαστε οι πρώτοι που είμαστε κοντά στη φύση και αισθανόμαστε το πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε το άκουσμα της φύσης γιατί οι μέλισσες κάνουν την επικονίαση, είναι το σημαντικότερο έντομο του πλανήτη. Και εμείς οι μελισσοκόμοι, είμαστε ήρωες, γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε τα έντομα υγιή και δυνατά, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη φύση».

Στην ερώτηση για την ποσότητα μελιού που παράγεται σήμερα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού δήλωσε τα εξής:

«Η ποσότητα κατέβηκε στα μισά, έχουμε τη μισή παραγωγή απ’ ό,τι είχαμε πριν. Από το 2016 είμαστε σε συνεχή πτωτική πορεία. Έχουμε αθρόες εισαγωγές σιροπιού που βαφτίζεται “μέλι”, ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες, και ενώ έχουμε μεγάλες απώλειες στην παραγωγή μας. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε και εμείς κάτι παραπάνω στην τιμή.

Το κόστος μας, έχει ανέβει και έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και δυστυχώς δεν υπάρχει μία στήριξη, ούτε και στους ελέγχους. Δηλαδή, πλανόδιοι και διάφοροι άλλοι έμποροι που έρχονται, πουλούν μέλι αμφιβόλου ποιότητας, και κινέζικα... σιρόπια που τα ονομάζουν “μέλι”, κάτι που συμβαίνει πανελλαδικά και δεν υπάρχει έλεγχος».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Ρόδο υπάρχουν σήμερα περίπου 40 επαγγελματίες μελισσοκόμοι που βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτό τον κλάδο και άλλοι περίπου 250 ερασιτέχνες που την κάνουν ως δεύτερη δουλειά.

Η μελισσοχωρητικότητα όμως, έχει μειωθεί στο 1/3, δηλαδή, έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο χώρος που μπορούν να αφήσουν τα μελίσσια τους και πολλές φορές, δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα στους παραγωγούς και ειδικά σε ό,τι αφορά τα ανθόμελα, καθώς δεν μπορεί να έχει κάποιος μεγάλη απόδοση ελλείψει χώρων, όπως επισημαίνει.

Ερωτηθείς για το πώς ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί γνήσιο ντόπιο μέλι από το νησί μας, ο κος Σαββούλης απάντησε, ότι θα πρέπει να απευθύνεται σε πιστοποιημένους μελισσοκόμους και να μην αγοράζει μέλι χωρίς ετικέτα, καθώς οι συσκευασίες πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του παραγωγού, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το προϊόν ανά πάσα στιγμή.

Μάλιστα ανέφερε με την ευκαιρία, ότι ενώ έχει πιστοποιηθεί ως τοπικό προϊόν και το μελεκούνι, σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάζεται το γλύκισμα και ούτε το μέλι προέρχεται από τη Ρόδο αλλά ούτε και το σουσάμι.

«Έμποροι φέρνουν μέλι από διάφορες περιοχές και γράφουν στην ετικέτα ότι πρόκειται για μέλι Ρόδου με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει την αγορά, τα τουριστικά, τις καντίνες και τους διάφορους πάγκους.

Το γνήσιο μέλι είναι πιο ακριβό και οι έμποροι δεν το παίρνουν γιατί δεν τους συμφέρει, δεν έχουν κέρδος. Όμως εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε πιο χαμηλές τιμές γιατί έχουμε τεράστια έξοδα. Είναι κακό και για τη φήμη του νησιού μας γιατί, αν διαπιστωθεί στο εξωτερικό από ανάλυση ότι το μέλι δεν είναι ντόπιο, θα δυσφημιστεί το νησί.

Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε...» δήλωσε και τόνισε, ότι ο καταναλωτής πρέπει να στηρίξει τους μελισσοκόμους γιατί το μέλι της Ρόδου είναι ένας πραγματικός «θησαυρός» ειδικά το μέλι από θυμάρι και πεύκο και μάλιστα, θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

Οι μεγάλες φωτιές των τελευταίων ετών στη Ρόδο είχαν ως αποτέλεσμα να καούν μεγάλες εκτάσεις θυμαρότοπων, ερείκης και πεύκου και να καταστραφούν περίπου 1200 μελίσσια, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και ζημιά στη φύση.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ένα κιλό γνήσιο μέλι Ρόδου ανάμεικτο, ή μέλι από έρεικα, κοστίζει 10 ευρώ το κιλό ενώ η ίδια ποσότητα στο θυμάρι κυμαίνεται από 12 έως 15 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα είδη που, είτε βαφτίζονται ντόπια είτε περιέχουν προσμίξεις, είναι φθηνότερα.

Το μέλι της Ρόδου περιέχει ιχνοστοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές, είναι πολύ πιο αρωματικό και γι’ αυτό είναι ανώτερης ποιότητας.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί