Ξεκίνησε από χθες η αντιπυρική περίοδος για τα νησιά της Δωδεκανήσου

Ξεκίνησε από χθες η αντιπυρική περίοδος για τα νησιά της Δωδεκανήσου

Ξεκίνησε από χθες η αντιπυρική περίοδος για τα νησιά της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1625 ΦΟΡΕΣ

Τέλος στην ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (ξερά χόρτα κ.ά.) αλλά και την όποια χρήση πυρός, από χθες για την περιοχή μας, και οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν τα αντίστοιχα «τσουχτερά» πρόστιμα!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση αυτή λήφθηκε και ισχύει νωρίτερα, εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων που είχαμε και φέτος γενικότερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

Ως εκ τούτου και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (άνεμοι, ξηρασία κ.ά.) είναι πιθανή η πρόκληση πυρκαγιάς ακόμη και αν η καύση είναι ελεγχόμενη και έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα.

Έτσι, μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης υποστράτηγο Γεώργιο Τσικαλά, απόφαση για την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός από 15-04-2024 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης για τις περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, από χθες, Δευτέρα 15 Απριλίου, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών – κλαδεμάτων κ.ά. σε όλο τον Νομό Δωδεκανήσου και ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος για την περιοχή μας.

Η μη τήρηση της απαγόρευσης καύσης θα επιφέρει στους παραβάτες «τσουχτερά» πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Για τον λόγο αυτό απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

• Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

• Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

Σημειώνεται ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

1) την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε.

2) το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

3) την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

4) το είδος της βλάστησης που καίγεται.

• Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

• Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τονίζεται ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας. 

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Τσιόδρας από τη Ρόδο: "Θα τιμήσω την ψήφο σας και θα φέρω σε πέρας με σκληρή δουλειά ό,τι έργο μου ανατεθεί." (Βίντεο και φωτογραφίες)

Δήλωση δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για τη σημερινή συνάντησή του με τον Αντ. Καμπουράκη

Συνεδριάζει αύριο η δημοτική επιτροπή του δήμου Ρόδου

Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας στο Νότιο Αιγαίο

Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων FEVR στη Ρόδο

Διακοπή υδροδότησης αύριο στην οδό Ελ. Βενιζέλου στην Ιαλυσό λόγω βλάβης

Νέο Δ.Σ. στο τμήμα Δωδεκανήσου του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η)

Κάλεσμα του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου σε απεργία και μαζική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά