Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2016 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη κινητοποίηση χθες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους, η μητέρα που κατηγορείται μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος της ο πρώην σύζυγός της για αρπαγή των ανήλικων τέκνων τους, αλλά και οι δύο εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται για συνέργεια στην πράξη αυτή.

Παρά το γεγονός, ότι η προθεσμία που είχε δοθεί προχθές από τον ανακριτή Ρόδου στους τρεις εμπλεκόμενους ήταν για το Σάββατο 20 Απριλίου, εντούτοις χθες νωρίς το πρωί κλήθηκαν για να απολογηθούν.

Η διαδικασία διήρκεσε έως αργά το μεσημέρι, οπότε και ολοκληρώθηκε με την απολογία του διευθυντή του σχολείου, ενώ και οι τρεις εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Κατά την έξοδο τους από το Δικαστικό Μέγαρο, τόσο η μητέρα και η νηπιαγωγός που απολογήθηκαν πρώτες, όσο και ο διευθυντής, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συναδέλφους τους καθώς και από γονείς, παιδιά του σχολείου αλλά και εκπροσώπους άλλων συλλόγων εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί για συμπαράσταση.

Μάλιστα, ο δρόμος μπροστά από τα δικαστήρια της Ρόδου είχε κλείσει από νωρίς το πρωί και δόθηκε στην κυκλοφορία μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Στον χώρο των δικαστηρίων βρέθηκαν επίσης για συμπαράσταση, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης και πρόεδρος των εκπαιδευτικών κ. Νίκος Ράπτης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Ψαράς, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων κ.ά.

Οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν τους τρεις εμπλεκόμενους με χειροκροτήματα, αγκαλιές και φιλιά, ενώ ιδιαίτερα οι δύο εκπαιδευτικοί, φανερά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν όλους όσοι βρίσκονταν εκεί για συμπαράσταση στο πρόσωπό τους ενώ ευχαριστίες εξέφρασαν και προς όλη τη ροδιακή κοινωνία αλλά και τους συνηγόρους τους.

Σημειώνεται πως την υπεράσπιση της μητέρας είχαν οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Γιώργος Μαυρομμάτης, Αριστείδης Τσάτσος, την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών οι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και Νίκος Μουτσάκης, ενώ τον πατέρα εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Βερβέρης.

Εντάσεις – παρεμβάσεις - απολογίες
Στα όσα εκτυλίχθηκαν από την πρώτη ημέρα (Τρίτη 16 Απριλίου 2024) σύλληψης των εμπλεκομένων, τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν μετά την άρνηση του ανακριτή Ρόδου να δεχτεί να απολογηθούν οι συλληφθέντες νωρίτερα από το Σάββατο, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο ένας εκ των συνηγόρων των εκπαιδευτικών, κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Ο νομικός σύμβουλος μίλησε στους δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών της μητέρας και της νηπιαγωγού αλλά πριν την απολογία του διευθυντή και έκανε λόγο για «πρόχειρη» ποινική δίωξη, ενώ εξήγησε τους λόγους που αντέδρασε ενώπιον του ανακριτή Ρόδου αλλά και το πώς τελικά αποφασίστηκε οι απολογίες να δοθούν χθες και όχι αύριο όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Ο κ. Κουτσούκος δίνει στοιχεία και για την αντιδικία των γονιών, για την οποία όπως τονίζει δεν είχαν ενημέρωση οι εκπαιδευτικοί αλλά και για τη διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να προσέλθουν άλλη ημέρα για απολογία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των εκπαιδευτικών κου Μανώλη Κουτσούκου, έχουν ως εξής:

«Οι δύο αυτοί (οι εκπαιδευτικοί) κατηγορούνται ότι είναι συνεργοί αρπαγής δύο ανήλικων παιδιών. Υπάρχει μία αντιδικία ανάμεσα σε δύο γονείς, ο ένας κατοικεί στην Αμερική, ο άλλος στη Ρόδο και αντικείμενο της διαμάχης που έχουν είναι η επιμέλεια δύο παιδιών.

Ήρθε ο πατέρας από την Αμερική για να πάρει τα δύο παιδιά, οι δάσκαλοι αγνοούν την αντιδικία και το περιεχόμενό της και κάποια στιγμή δέχονται μία τηλεφωνική επικοινωνία, να μην αφήσουν τη μάνα που πήρε το πρωί τα παιδιά της στο σχολείο, να τα πάρει το μεσημέρι αλλά να τα παραδώσουν στον πατέρα.

Τη στιγμή που γίνεται αυτό το τηλεφώνημα, εισβάλλει μέσα στο σχολείο η μητέρα των παιδιών, η οποία κατοικεί ακριβώς απέναντι, είδε τον πατέρα των παιδιών να περιμένει προφανώς έξω από το σχολείο, και πήρε τα παιδιά και έφυγε. Αυτό ονομάστηκε αρπαγή και θεωρήθηκαν υπεύθυνοι η νηπιαγωγός και ο δάσκαλος, ότι συνέργησαν ως συνεργοί αυτής της αρπαγής.

Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε πρόχειρη, στο «πόδι», αυτή η ποινική δίωξη και μάλιστα κατά κάποιο τρόπο, διότι κινήθηκε η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της μητέρας και σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δασκάλων.

Βέβαια, η παρανομία δεν σταμάτησε εδώ κατά την άποψη τη δική μου αλλά συνεχίστηκε και στην ανάκριση. Διότι είχαμε όλο το δικαίωμα να μην ζητήσουμε προθεσμία και να απολογηθούμε κατευθείαν.

Ο ανακριτής αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας. Μπορεί πράγματι να είχε πολύ φόρτο, αλλά προηγούνται οι αυτόφωρες διαδικασίες κακουργημάτων και δεν μπορούμε να κλείσουμε δύο σχολεία, επειδή κάποιοι έχουν φόρτο εργασίας.

Ζήτησα εγώ μία βεβαίωση από τον ανακριτή ότι λόγω φόρτου δεν μπορεί, αρνήθηκε να μου τη δώσει, ανέβηκαν οι τόνοι, ανταλλάξαμε σε υψηλούς τόνους αμοιβαίως εκφράσεις ίσως ανάρμοστες, το θέμα είναι ότι ήθελε να τους κρατήσει μέχρι το Σάββατο προκειμένου να απολογηθούν.

Εγώ ήμουν αντίθετος, σήκωσα τον τόνο της φωνής μου διότι εσύροντο σαν δύο εγκληματίες δύο δάσκαλοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία ανάμιξη στη διένεξη αυτή. Τη συνέχεια βέβαια την ξέρετε.

Ότι επενέβησαν η Ομοσπονδία των δασκάλων, το υπουργείο Παιδείας και Δικαιοσύνης και τελικά εκεί που δεν μπορούσε ο ανακριτής και ήταν μόνο για το Σάββατο, σήμερα (δηλαδή χθες), κατά κάποιο τρόπο μας αιφνιδίασαν όλους, τους δέχτηκε, ήδη απολογήθηκε η μητέρα και αφέθηκε ελεύθερη, απολογήθηκε η νηπιαγωγός και σε λίγο περιμένουμε και τον δάσκαλο να έρθει που είναι με καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο, να απολογηθεί και αυτός».

Ο κ. Κουτσούκος ερωτήθηκε αν θα παραπεμφθούν σε δίκη οι εμπλεκόμενοι και δήλωσε πως «δεν το ξέρουμε αν θα παραπεμφθούν διότι, το αν θα κριθεί, αν θα πρέπει να πάνε στο δικαστήριο ή όχι, απαιτείται βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Δεν είναι στο χέρι δηλαδή του Εισαγγελέα να τους στείλει απευθείας, πρέπει να προηγηθεί η απόφαση τριών δικαστών εν συμβουλίω. Αυτό λέει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

Ο κ. Κουτσούκος ρωτήθηκε και για το αν υπήρχε η δυνατότητα ο κ. ανακριτής Ρόδου να αφήσει ελεύθερους προχθές τους συλληφθέντες μέχρι το Σάββατο οπότε και θα απολογούνταν:

«Για να τους αφήσει ελεύθερους ο ανακριτής, θα έπρεπε να τους πάρει τα στοιχεία και βεβαίως με δική του ευθύνη και δική του διάταξη τους αφήνει ελεύθερους να έρθουν να απολογηθούν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, όποτε εκείνος μπορούσε.

Αλλά το να επιμένει να είναι κρατούμενοι δύο άνθρωποι οι οποίοι έγιναν κατηγορούμενοι χωρίς να καταλάβουν για ποιο λόγο, ήταν υπερβολή και μία συμπεριφορά απαράδεκτη εκ μέρους του ανακριτή, γι’ αυτό ακριβώς συγκρούστηκα μαζί του».

«Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο μέσο μίας αντιδικίας»
Την εκδοχή της πλευράς του πατέρα έδωσε χθες ο συνήγορός του κ. Δημήτρης Βερβέρης ο οποίος αναφέρθηκε στα περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, αλλά μίλησε και γενικότερα για την αντιδικία των δύο γονέων και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι δηλώσεις του κου Βερβέρη έχουν ως εξής:
«Έχει δοθεί μία έκταση για αυτή την υπόθεση, έχουν εμπλακεί και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προφανώς έχουν βρεθεί στο μέσο της αντιδικίας χωρίς να γνωρίζω περισσότερα για τη συμμετοχή του καθενός. Έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία, οι αρμόδιες Αρχές γνωρίζουν, αλλά προφανώς αυτοί οι άνθρωποι στο μέσο βρέθηκαν.

Το ζήτημα είναι ότι ήρθε ένας πατέρας με πέντε αποφάσεις για να πάρει ο ίδιος τα παιδιά του.

Ήρθε στη Ρόδο να τα πάρει, είναι κάτοικος Αμερικής καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας διακεκριμένος επιστήμονας και ήρθε να πάρει τα παιδιά του καθότι, δυνάμει της μόνης απόφασης του μόνου αρμόδιου δικαστηρίου, του δικαστηρίου της Φλόριντα, του δίνει την αποκλειστική γονική μέριμνα. Το απόλυτο δηλαδή δικαίωμα έχει ένας γονιός επί των ανήλικων τέκνων του.

Όλα τα υπόλοιπα, γιατί ακούστηκαν διάφορα, όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να επηρεάσουν την υπό κρίση υπόθεση.

Η αλήθεια είναι ότι ο εντολέας μου έχει κερδίσει όλα τα δικαστήρια στα οποία έχει συμμετάσχει. Έχει φθάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο και έχει εκδοθεί απόφαση από εκεί, το έτος 2023, η οποία υποχρεώνει τη μητέρα να τα επιστρέψει στην Αμερική στη Φλόριντα, η οποία είναι ο τόπος της συνήθους κατοικίας. Και έχει κρίνει ότι το αρμόδιο δικαστήριο για να αποφανθεί περί των διαφορών αυτών είναι το δικαστήριο της Φλόριντα.

Πήγε και στο δικαστήριο της Φλόριντα, ζήτησε από τον αρμόδιο δικαστή να ρυθμιστεί η κατάσταση, παρουσία και της μητέρας εκπροσωπούμενη από δικηγόρο, εκεί πέρα και κέρδισε την αποκλειστική γονική μέριμνα.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι ο μοναδικός γονέας που έχει δικαίωμα.

Αυτό το οποίο πρέπει να ειπωθεί είναι ότι τα παιδιά αυτά επί δυόμισι χρόνια βρίσκονται στη Ρόδο, έχουν να δουν τον πατέρα τους, αρνείται η μάνα να τα επιστρέψει και ότι όλο αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι η εφαρμογή απλά μίας νομιμότητας που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

γίνει πάρα πολλά πράγματα καταχρηστικά σε αυτή την υπόθεση, έχουν γίνει διπλές αγωγές για ακύρωση γάμων στην Ελλάδα ενώ έχουν ήδη ακυρωθεί στην Αμερική, και γενικότερα μία μεθόδευση με κάθε τρόπο να αποστερηθούν τα παιδιά από τον νόμιμο κηδεμόνα τους.

Δεν γίνεται να επικαλούμαστε τις αποφάσεις αλά καρτ και τα εφαρμοστέα δίκαια αλά καρτ και όπου μας συμφέρει να εφαρμόζονται και όπου δεν μας συμφέρει να μην εφαρμόζονται.

Για να αποφανθεί το δικαστήριο της Αμερικής, περίμενε πρώτα να αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια και συγκεκριμένα μέχρι το αμετάκλητο της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο, όπου ο εντολέας μου κέρδισε πανηγυρικά».

Διαβάστε ακόμη

Κως: Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης...

Στο εδώλιο Τούρκος για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Θα δικαστεί 39χρονος για δέμα που περιείχε 108 γρ. ηρωίνης

Ομάδες ανηλίκων τρομοκρατούν ηλικιωμένους στην Παλιά Πόλη

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συζύγου του κατηγορείται 53χρονος

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Ψώνισαν... χωρίς να πληρώσουν

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε κοκαΐνη στην Κάλυμνο