Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1455 ΦΟΡΕΣ

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που κατέθεσε η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» με επικεφαλής τη Χρύσα Καραγιάννη, στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου για τη σημερινή 2η Ειδική Συνεδρίαση του Σώματος.

Η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Στην αρχή της νέας τουριστικής σεζόν, που βρίσκει τη Ρόδο με πρόβλημα λειψυδρίας, παραλίες που η επιχειρηματικότητα εκμεταλλεύεται στο έπακρο και ένα απόλυτα υποστελεχωμένο νοσοκομείο, το “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination” παρουσιάζει τις δράσεις «της πιο οργανωμένης ολιστικής προσέγγισης στα θέματα αειφορίας παγκοσμίως».

Οι περισσότεροι στόχοι, όπως αναφέρονται στο επίσημο site, έχουν χρονικό ορίζοντα το 2025,ενώ κάποιοι πιο μεγαλεπήβολοι το 2030.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

- Με ποια απόφαση έχουν δεσμευτεί χρήματα για τις δράσεις του “The Rhodes Co-Lab” και πόσα;

- Ποια είναι τα επιμέρους σχέδια δράσης για την υλοποίηση στόχων, που δεν άπτονται μόνο των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας όπως:

• η κατάργηση ορυκτών καυσίμων,

• η αύξηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής και υδατοκαλλιέργειας κατά 50%,

• διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας στον τουρισμό (!),

• μείωση μη αναλογιζόμενου/ανταποδοτικού νερού στο 20%.

- Ποιος και με ποια κριτήρια πήρε την απόφαση να επιλεγεί για εταίρος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μια εταιρεία όπως η TUI Group;

- Γιατί το πρόγραμμα αυτό δε διαφαίνεται να ενσωματώνει άλλα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κως ή νησιά - απειλούμενα από τον υπερτουρισμό και την ανεξέλεγκτη δόμηση (βάση της Europa Nostra και της ΕΛΛΕΤ) όπως η Σίφνος, η Σερίφος και η Φολεγάνδρος;

Γιατί συντηρείται η ανισόρροπη φροντίδα και ανάπτυξη νησιών και γιατί υπάρχει ανοχή στην ύπαρξη νησιών δύο και τριών ταχυτήτων;

- Γιατί το περιφερειακό συμβούλιο δε γίνεται κοινωνός των προθέσεων, στόχων, πόρων, σχεδιασμού, προγραμματισμού του “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination” αλλά και άλλων δεσμεύσεών σας όπως στο Our Ocean και στο Rhodos Forum,αλλά τα πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ;

Δεν είναι το όργανο που θα πρέπει να ενημερώνεται, συνεργάζεται, συναποφασίζει, ή έστω να καλείται σε δράσεις, όπου το Νότιο Αιγαίο είναι «η μόνη ελληνική περιφέρεια που συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις για τη μετάβαση στον Βιώσιμο Τουρισμό»;

Γιατί δε μας καλείτε να συνδράμουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που μετασχηματίζει τη Ρόδο (τα άλλα νησιά;) σε προορισμό βιώσιμο και ανθεκτικό, δηλαδή το αντίθετο από ό,τι είναι τώρα.

Από την αρχή της θητείας του το περιφερειακό συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά με θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητας του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, όπως η ψήφιση των νομοσχεδίων για την εκτός σχεδίου δόμηση και την αξιοποίηση του Αιγιαλού.

Επίσης, επανειλημμένως ο περιφερειάρχης έχει αναφερθεί σε έργα που η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «έβαλε πλάτη, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη», όπως η δημιουργία ΠΕΝΤΕ πάρκων φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο!

Η ερώτηση που προκύπτει είναι:
- Πού ξεκινά και πού τελειώνει η πρόθεση συμβολής στη λύση προβλημάτων που δεν είναι αρμοδιότητα της περιφερειακής διοίκησης (εφόσον «της ζητηθεί»); Είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έτοιμη να διασαφηνίσει ποιοι είναι οι τομείς που δεν ενδιαφέρεται, δεν θέλει ή δε μπορεί να εμπλακεί, έστω «ασκώντας πιέσεις»;

Στον αντίποδα υπάρχουν σοβαρότατα θέματα νησιωτικότητας που αμαυρώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών και παραμένουν ΑΛΥΤΑ.

• Ελλιπείς-κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

• Υποστελεχωμένα νοσοκομεία (Ρόδου, Κω, Λέρου, Καλύμνου, Σαντορίνης, Σύρου...) και Κέντρα Υγείας (Κάσου, Πάρου...).

• Υποστελεχωμένα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου, όπου οι τρόφιμοι (παιδιά και έφηβες) έχουν μείνει χωρίς εξειδικευμένη φροντίδα από κοινωνικούς/-ες λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές/-τριες, μάγειρες-μαγείρισσες κ.ά.

Αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες αξιολόγησης μαθητών/-τριών με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες (ΚΕΔΑΣΥ) στα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και έλλειψη στήριξης των οικογενειών που πρέπει να μεταβούν σε κοντινά νησιά για την αξιολόγηση των παιδιών τους.

• Μη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που από τη μία απαξιώνεται, αλλά από την άλλη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν τολμά να το απεμπολήσει, εντάσσοντας το σε πλάνα για το 2025».

Διαβάστε ακόμη

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Μήνυμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το Πάσχα

Εις το Πάσχα των ορθοδόξων συμπυκνούται ολόκληρον το μυστήριον και ο υπαρξιακός πλούτος της ευσέβειάς μας

Μητροπολίτης Ρόδου: Ο αναστημένος Χριστός να ειρηνεύσει τις ψυχές μας και τον κόσμο