Χρήστος Γιαννούτσος: Για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό χρειάζεται μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός και όχι γενικόλογα και ευχολόγια
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 551 ΦΟΡΕΣ
Γράφει ο
Xρήστος Γιαννούτσος*
Την τελευταία δεκαετία γίνεται έντονος διάλογος σχετικά με την περιβόητη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, που πλέον τείνει να γίνει μονόλογος διότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει κάποια ουσιώδη πρωτοβουλία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδίως στα νησιά.
Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ξενοδοχειακές κλίνες και τα Airbnb, ωστόσο ταυτόχρονα μειώνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, συνεπώς και η παραγωγή του τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων μας στα νησιά μας. Με λίγα λόγια αλλοιώνεται το DNA της νησιωτικής Ελλάδας που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες ως τουριστικός προορισμός.
Θα συζητηθούν επιτέλους στην κεντρική πολιτική σκηνή οι αιτίες που οι νέοι άνθρωποι της γενιάς μου αποστρέφονται το χωράφι και την αγροτική ζωή έναντι της ολιγόμηνης απασχόλησης στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού; Ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας, το συμπέρασμα είναι κοινό: Δεν δίνεται κανένα ουσιώδες κίνητρο από την Πολιτεία για την αξιοποίηση των χωραφιών στον πρωτογενή τομέα. Και το επίκαιρο πρόβλημα της λειψυδρίας έρχεται να κάνει βραχυπρόθεσμα ακόμη πιο αντίξοες τις συνθήκες για όσους και όσες ασχολούνται ακόμη με τον πρωτογενή τομέα.
Χρειάζεται, λοιπόν, μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός και όχι απλώς γενικόλογα και ευχολόγια. Κατά την προσωπική μου γνώμη δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρωτοβουλία μόνο από την Κυβέρνηση για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Ευθύνη σε αυτό φέρει διαχρονικά και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Και θα σας φέρω το ακόλουθο παράδειγμα:
Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Κρεμαστή στην Ρόδο θα μπορούσε να είναι το μέσο με το οποίο θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν αρκεί η συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο ώστε αυτή η Έκθεση επιτέλους να διασυνδεθεί με τον τουρισμό και τους επισκέπτες του νησιού μας.
Και ποιο είναι αυτό; Διεξαγωγή συνεδρίου παράλληλα με την Έκθεση με συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, της αυτοδιοίκησης, του Κοινοβουλίου και του Πανεπιστημίου, καθώς και συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με την οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης ώστε να έρχονται επισκέπτες από τα ξενοδοχεία του νησιού στην Έκθεση. Και το κυριότερο: καθημερινή προβολή της γαστρονομίας μας από τις Λέσχες Αρχιμαγείρων, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά προϊόντα μας και συστήνοντάς τα στους επισκέπτες της Έκθεσης. Διότι, στην τελική η προσφορά, η παραγωγή τοπικών προϊόντων, επηρεάζεται και από τη ζήτηση, την επιθυμία των επισκεπτών να γευτούν την ελληνική νησιωτική κουζίνα.
Αυτές είναι πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και δεκαετίες στην περίπτωση της Έκθεσης της Κρεμαστής. Επίσης, για να ενισχύσουμε την αγροτική μας παραγωγή, πρώτα πρέπει να ενισχύσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για όσους και όσες ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα τη δεδομένη στιγμή, δηλαδή με καλύτερα γεωργικά μηχανήματα, βιώσιμες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και με τη χάραξης πολιτικού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη μείωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ και στην αύξηση των εξαγωγών των δικών μας αγροτικών προϊόντων.
Και όσο δεν γίνονται τα παραπάνω, θα λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα!
* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας μεταφραστής στην Ρόδο και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου πανεπιστημίου.