Η μέθοδος των τριών (διαιτητών)

Η μέθοδος των τριών (διαιτητών)

Η μέθοδος των τριών (διαιτητών)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 241 ΦΟΡΕΣ

Πρακτικό «σεμινάριο» για τους διαιτητές το εργασιακό τουρνουά. Συνεχίζονται τα μαθήματα στη σχολή του ΣΔΚΔ

Στα τελευταία παιχνίδια του 3ου ανοιχτού τουρνουά μπάσκετ, που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, σφύριζαν τρεις διαιτητές αντί για δύο, όπως εφαρμόζεται στα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 ανδρών.

Το σκεπτικό του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Δωδεκανήσου αφορούσε στην εκμάθηση γύρω από τη μηχανική των τριών, πώς να συνεργάζονται σε πραγματικές συνθήκες αγώνα και πώς διαφοροποιούνται οι ευθύνες των αποφάσεων συγκριτικά με τη μηχανική των δύο διαιτητών που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν στα ματς των τοπικών κατηγοριών.

Από τα μέλη του ΣΔΚΔ, ο Γιώργος Ξανθός έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία ως αξιολογημένος ρέφερι της Α1 (και Α2 τα προηγούμενα χρόνια). Ωστόσο, αυτό το «σεμινάριο» ενδεχομένως να βοηθήσει και τα υπόλοιπα αξιολογημένα μέλη του Συνδέσμου εφόσον υλοποιηθεί η ιδέα του Νίκου Ζαβλανού για τρεις διαιτητές τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ εθνική κατηγορία. Μία ιδέα που πρέπει να πάρει την έγκριση της ΕΟΚ και δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο, οπότε και θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των διαιτητών από δύο σε τρεις δεν σημαίνει και αύξηση των εξόδων καθώς, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μειωθούν οι απολαβές των «γκρι». Με άλλα λόγια, τα ογδόντα ευρώ που κόστιζε το διαιτητικό δίδυμο στη Γ’ εθνική μέχρι πέρσι θα παραμείνουν ογδόντα, απλώς θα μοιράζονται στα τρία αντί στα δύο.
Η ιδέα Ζαβλανού στηρίζεται στο στόχο απόκτησης περισσότερων εμπειριών ούτως ώστε οι «γκρι» να συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στις αξιολογήσεις τους.

Φυσικά, αν τελικά περάσει η πρόταση, μόνο στην πράξη θα φανεί το κατά πόσο θα επηρεάσει τον ΣΔΚΔ, δηλαδή αν θα γίνονται πιο συχνοί οι ορισμοί των αξιολογημένων μελών του στα παιχνίδια εθνικών κατηγοριών, που είναι και το ζητούμενο για το Σύνδεσμο. Μέχρι στιγμής, επικρατεί η άποψη πως οι σύνδεσμοι της περιφέρειας (όχι μόνο της Δωδεκανήσου) δεν θα βοηθηθούν ιδιαίτερα από αυτό το μέτρο αλλά για σίγουρα συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε τις ενέργειες της ΚΕΔ.

Από κει και πέρα, η άνοδος των Αγίων Θεοδώρων στη Γ’ εθνική πιθανότατα να δώσει μία παραπάνω ευκαιρία για ορισμούς αξιολογημένων από το ΣΔΚΔ, ειδικά αν περάσει η πρόταση για τους τρεις ρέφερι. Λόγω κόστους, ενδέχεται στα εντός έδρας παιχνίδια των Αρχαγγελιτών ο ένας εκ των τριών «γκρι» να ανήκει στον τοπικό σύνδεσμο, κάτι που δεν συνέβη, πάντως, στο περσινό πρωτάθλημα της Α1 γυναικών με τα εντός έδρας του Ιπποκράτη.

Συνεχίζονται τα μαθήματα
Τέσσερα μαθήματα έχουν κάνει ήδη οι δέκα συμμετέχοντες στη σχολή διαιτησίας που λειτουργεί από τα μέσα Ιουλίου και θα συνεχίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, τα μαθήματα θα ξεπεράσουν τα δέκα και ενδεχομένως να φτάσουν και τα δεκαπέντε ενώ οι εξετάσεις αναμένεται να προγραμματιστούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, λόγω του επιμορφωτικού σεμιναρίου της ΟΔΚΕ τον Σεπτέμβριο. Στη Ρόδο θα ταξιδέψει άνθρωπος της Ομοσπονδίας για να είναι παρών στα τεστ.

Σημειώνεται πως από τους δέκα συμμετέχοντες οι περισσότεροι είναι μπασκετμπολίστες και το ηλικιακό τους όριο δεν ξεπερνά τα 28 έτη.
Από κει και πέρα, από την Κάλυμνο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν διαιτητές εννέα άτομα στα οποία θα διδάξει στο επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΔΚΔ, Άρης Φάκαρος.

Διαβάστε ακόμη

Νέες διακρίσεις της ομάδας Aerower Rhodes στον 6ο πανελλήνιο διαγωνισμό εναέριων ακροβατικών

Αποτελέσματα και εικόνες από το διασυλλογικό ανδρών-γυναικών στον στίβο

Στο Promitheas Park Tournament «Ανδρέας Μελιγδής» οι Παμπαίδες του Κολοσσού

Μπαράζ ανόδου: Δεν έπαιξε κανείς για την 2η αγωνιστική

Απόλλων Καλυθιών: «Μετάβαση σε μια νέα εποχή»

Γιώργος Ξύπας: «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί»

Στο μίτινγκ του Ντουμπάι η Ραφαέλα Σπανουδάκη

Ευκλής Σορωνής: Ανανέωσε ο έμπειρος Δημήτρης Τομάζος