Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους

Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους

Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση και απώλεια βάρους.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να καταναλωθούν σε αντικατάσταση της πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης ή των «κακών» λιπαρών οξέων ενός γεύματος.Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εννέα κλινικών μελετών, από την οποία προέκυψε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 160 γραμμάρια οσπρίων, είχαν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού κατά 31% σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αναφέρει ότι περίπου το 90% των παρεμβάσεων απώλειας βάρους, δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και καταλήγουν σε επαναπρόσληψη βάρους, η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε αυξημένο αίσθημα πείνας κι επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, η ταυτοποίηση τροφίμων που προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό, μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται πληρότητα για περισσότερο χρόνο και συνεπώς να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια.

Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιευμένη συστηματική ανασκόπηση μελετών, που πραγματοποιήθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, έδειξε ότι κατανάλωση κατά μέσο όρο μιας μερίδας οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές καθημερινά, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης κατά 5%, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου