Η αναδημιουργία του Κολοσσού της Ρόδου

Η αναδημιουργία του Κολοσσού της Ρόδου

Η αναδημιουργία του Κολοσσού της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2264 ΦΟΡΕΣ

Κύριε Διευθυντή, παίρνοντας αφορμή από το δημοσίευμα τής έγκριτης εφημερίδας, « Η ΡΟΔΙΑΚΗ», Τετάρτη, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014, με τον τίτλο « Η αναδημιουργία του Κολοσσού στα εγκαίνια της έκθεσης του Λούβρου», που αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επέδειξε το Μουσείο Λούβρου, προκειμένου να δρομολογηθεί η αναστήλωση του Κολοσσού της Ρόδου, επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, επί έτη, ο γνωστός και αγαπητός σε όλους μας, συμπολίτης μας, κ. Σάββας Μαμαλίγκας.

Ο ίδιος, ο κ. Σάββας Μαμαλίγκας, έχοντας δεμένη τη ζωή του, με πρωτοφανή ζέση ενδιαφέροντος για το όραμα αυτής, της αναστήλωσης του Κολοσσού, ήδη από την εποχή του αείμνηστου Δημάρχου, Μ. Πετρίδη, φυλάσσει και έχει στη διάθεσή του πλούσιο αρχειακό υλικό, το οποίο είναι πρόθυμος να διαθέσει και να προσφέρει κάθε βοήθεια που θα του ζητηθεί με το όλο τούτο θέμα μας.

Πρώτα-πρώτα μας πληροφορεί ότι υπάρχει έκθεση τού ακαδημαϊκού καθηγητή Γεωλογίας, κ. Γ. Κ. Γεωργαλλά, κατ ’εντολή του δημιουργού τού Αtomium των Βρυξελλών, του πολιτικού μηχανικού André Waterkeyn, που αφορά στην γεωλογική, σεισμολογική και ανεμολογική κ,λπ. μελέτη αναστήλωσης του Κολοσσού κ.λπ

Ο κ. Μαμαλίγκας στην επιθυμία του για την επανίδρυση του Κολοσσού απέστειλε δύο επιστολές, μία στον κ. George Soros και μία στον κ. Λιβέρη, Καστελλορίζιο στην καταγωγή, Έλληνα της ομογένειας και σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα. Ο κ. Σόρος στην απάντησή του συνεχάρη για την ανάληψη της προσπάθειας, ενώ ο κ. Λιβέρης δεν απάντησε ακόμα.

Ευχαριστούμε την «ΡΟΔΙΑΚΗ» για την φιλοξενία της.

Του Π.Α. Χαμουζά

«Αξιότιμε κύριε, GEORGE SOROS
Ο Αριστοτέλης είπε. «Σκοπός, κατά τη διάρκεια της επίγειας...ζωής, είναι η...ευτυχία!».
Η γνώμη, ότι η ενάρετη ζωή αμείβεται με μόνιμη...επίγεια ευτυχία, είναι ανθρώπινη επιθυμία που θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο η...δικαιοσύνη.

Η δίψα της Τιμής, από τον άνθρωπο επιτυγχάνει την...μονιμότητα της επίγειάς του ευτυχίας!

Η αθάνατη, όμως, δόξα, «το άφθιτον κλέος», κατά τον Όμηρο, ήταν η...Αθανασία που μπορούσε να κερδίσει ένας... θνητός!
Π.χ. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, στη θυσία του για την πατρίδα, για τη φιλανθρωπία του, τη σοφία του, τις ευεργεσίες του κλπ. Αλλά και η κάθε προσωπική επιτυχία και ωφέλεια είναι, κατά τον αρχαίο Ελληνικό λόγο, ελκυστικό κίνητρο διάκρισης.

«Χαρίστε μου πλούτο και...υπόληψη και έτσι (!) θα έχω και τη δυνατότητα να είμαι ευχάριστος στους φίλους μου και...δυσάρεστος στους εχθρούς μου» (Σόλων ο νομοθέτης. 6ος π.Χ.).
Μια προσωπική επιτυχία, όμως, για να αποκτήσει στέρεο υπόβαθρο, πρέπει η αξία της να αναγνωριστεί από το κοινωνικό σύνολο.

***

«Από όλα τα αποκτήματα τη μεγαλύτερη δύναμη στη ζωή την έχει η κοινωνική σου αναγνώριση!»
«Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν, την δόξαν ουδείς!»

Η πρώτη και ουσιαστικότερη δύναμη που παίζει καθοριστική σημασία, στην επίγεια ανθρώπινη ζωή, στέκει η επιθυμία να διακριθείς, να αναγνωριστείς, να δοξαστείς, να επαινεθείς, να προβληθείς!
Και αυτήν τη βιολογική επιθυμία της προβολής την ζουν, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, όλοι οι λαοί της γης, όλες οι φυλές, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη, σ’ όλους τους χρόνους και τις...εποχές!

Ο έπαινος, ο ηθικός παντού, έπαινος, σ’ όλα του τα είδη και σ’ όλες του τις μορφές, μεταστοιχειώνεται, σε μια ανανεωτική δύναμη του ανθρώπινου «είναι».

Είναι η μοναδική δύναμη που επιτυγχάνει, όχι μόνο την επίτευξη στόχων, αλλά και αντιμάχεται τα βάσανα, τους κόπους και την ίδια, την ιδέα του...θανάτου.

Άρα, όταν κρίνουμε άτομα, λαούς, κράτη, πόλεις κλπ. σπεύδουμε να επισημάνουμε το τελικό επιστέγασμα των προσπαθειών μας.

Η Θεογενής πόλη Ρόδος
«Έστι γαρ όντως η πόλις Ηλίου, πρέπον έχουσα τω θεώ το κάλλος»
«Είναι πραγματικά η Ρόδος πόλη του θεού Ήλιου, ντυμένη με όλη τη θεϊκή ομορφιά του!» Λουκιανός (2ος μ.Χ.).
Η Ρόδος έχει βαθιές ιστορικές ρίζες από τη φυσική γέννησή της, ως την πρόοδο και την προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Στην τέχνη με τον Κολοσσό της, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, με τον Λαοκόντα, τη Νίκη της Σαμοθράκης κλπ.
Στη σοφία με τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, έναν από τους 7 σοφούς του κόσμου. Διεκδικεί, την πατρίδα του Ομήρου και του Αριστοφάνη. Στη χορεία στωικών φιλοσόφων προβάλλει τον Παναίτιο, τον Απολλώνιο, τον Ποσειδώνιο κλπ. Στις φιλοσοφικές και ρητορικές της σχολές μαθήτευσαν ο Καίσαρ, ο Κικέρωνας, ο Πομπήιος κλπ.

Στα ιδεώδη του Ολυμπιακού πνεύματος κατέχει τα κατ’ εξοχήν πρωτεία των Ολυμπιακών Αγώνων με το Διαγόρα και τη γενιά του, τους Διαγοριδείς, τα παιδιά, δηλαδή και τα εγγόνια του.
Στη μεγάλη ανάπτυξη και δύναμη του ναυτικού της καθιέρωσε στη Μεσόγειο «τον ναυτικό της Νόμο» και κατέστησε συμμάχους της τους Ρωμαίους κλπ.

Αλλά το επίτευγμά της, με παγκόσμια ακτινοβολία και βιβλιογραφία, είναι ο Κολοσσός της. Άγαλμα φτιαγμένο από χαλκό, αφιερωμένο στον Απόλλωνα, θεό του Ήλιου, (3ος αιώνας π.Χ.). Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, με ύψος 33-34μ. έργο του Χάρητος και του Λάχητος, μαθητή του μεγάλου γλύπτη, Λυσίππου, επίσημου γλύπτη του...Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η κατασκευή του κράτησε 12 χρόνια, από το 294 έως το 282 π.Χ.

Για να δούμε, όμως, το πολυθρύλητο αυτό θαύμα του Κολοσσού της Ρόδου, πρέπει να το συγκρίνουμε με αυτό που έγινε, μετά από 2100 χρόνια, σε...αντιγραφική του απομίμηση. Και εννοούμε το πελώριο άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, το1886, με ύψος 44μ. του Γάλλου γλύπτη Μπαρτολντί.

Κύριε, Soros, το ανέσπερο φως του θεού Ήλιου, Απόλλωνα, θα ακτινοβολεί, στο διηνεκές της αιώνιας ιστορικής του δόξας, και το δικό σας κολοσσιαίο όνομα, στην διεθνή του, σήμερα, αίγλη, prestige. Όταν αυτό το όνομά σας βρεθεί χαραγμένο στη βάση της, από μέρους σας επενδυτικής αναστήλωσης του ιστορικού θαύματος, που λέγεται Κολοσσός της Ρόδου!

Με πολλή εκτίμηση
Σάββας Μαμαλίγκας»

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"