Φιλομαθείς οι Ρόδιοι

Φιλομαθείς οι Ρόδιοι

Φιλομαθείς οι Ρόδιοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 673 ΦΟΡΕΣ

Από την κλασική περίοδο, η Ρόδος, αγαπούσε τη Γνώση, κι έδειχνε έμπρακτα, πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα. Κατά την αρχαιότητα, οι πλούσιοι Ροδίτες, καλούσαν τους πιο φημισμένους Δασκάλους, για να διδάξουν τα παιδιά τους, και τους πλήρωναν για να διδάσκουν τα παιδιά των φτωχών.

Από το 1959 που εγκατασταθήκαμε οικογενειακώς στη Ρόδο, εκτός από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και την εξαιρετικά πλούσια ιστορία του τόπου, εντύπωση μας έκαναν και τα ‘ψυχικά’ χαρακτηριστικά των Ροδιτών, όπως η φιλοξενία, ο αυθορμητισμός και η φιλομάθεια, καθώς ήταν γνώστες πολλών ξένων γλωσσών, που βοήθησε τα μέγιστα και στην τουριστική ανάπτυξη.

Αναμφισβήτητα και σήμερα η Ρόδος, τηρώντας την αρχαία παράδοση, κατέχει τα πρωτεία στα Γράμματα, στη Γνώση, στην επιχειρηματικότητα. Ροδίτες διαπρέπουν και στο εξωτερικό, επιστήμονες-ερευνητές-πολιτικοί-επιχειρηματίες.

Η Ρόδος, έχει να επιδείξει και το πνευματικό της δυναμικό, που ξεπερνά τα όρια της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας. Όπως οι πολλοί επώνυμοι συγγραφείς, οι Πανεπιστημιακοί μας διακεκριμένοι Καθηγητές, τα μοναδικά πνευματικά μας Κέντρα π.χ. το «Διεθνές «Κέντρο Συγγραφέων & Μεταφραστών Ρόδου», το «Διεθνές Ινστιτούτο Δικαίου της Θάλασσας», το «Πυρηνικό Παρατηρητήριο», η πλουσιότερη Πινακοθήκη της Περιφέρειας – και δεύτερη σε μέγεθος μετά την Εθνική Πινακοθήκη και κ.α.

Στη Ρόδο σήμερα ζουν κι εργάζονται περισσότεροι από 80 απόφοιτοι του Κολλεγίου Ελλάδος – Pierce – Deree - Alba», (Pierce=Γυμνάσιο-Λύκειο, Deree=Πανεπιστήμιο, Alba=Μεταπτυχιακό), δραστήρια κι αναγνωρίσιμα μέλη της Ροδιακής Κοινωνίας.

Από τις πρώτες απόφοιτες του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» στη Ρόδο, είναι οι κυρίες Ισμήνη Φώκιαλή, Αγγελική Σταματιάδου, Μαίρη Καρανάσου.

Νεότεροι απόφοιτοι, γνωστοί από τον επιχειρηματικό χώρο αλλά και τον επιστημονικό τομέα, όπως Γιάννης Πάππου, Αντώνης Ψηλάκης, Ελένη Αδαμάκη-Τσακίτη, Μαρία Τσέλιου, Σταμάτης Χατζηλαζάρου, Διονύσης Χατζηγαβριήλ, Μιχάλης Νεσγός, Γιάννης Φώτης, Αντώνης Αντωνιάδης, Αγγέλα Καμπουράκη, Ουρανία Υψηλάντη, Ντορέτα Καραγιάννη, Ν. Λογοθέτης, Άννα Μακρή και πολλοί ακόμα, που είναι μέλη του Συλλόγου αποφοίτων, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος Αποφοίτων Ελλάδας, με περισσότερα από 35.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος» ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη από Αμερικανίδες Εκπαιδευτικούς της Ιεραποστολής και στην Ελλάδα το έφερε το Βενιζέλος το 1922.

Αρκετοί Απόφοιτοι του Pierce, Deree & Alba, παρέστησαν στην τελετή βράβευσης δέκα αποφοίτων του Pierce, Deree & Alba, που έχουν διακριθεί σε διαφόρους τομείς όπως: στην επιχειρηματικότητα, στις επιστήμες, στον πολιτισμός στην φιλανθρωπία. Βράβευσαν και ένα εξέχον μέλος της ελληνικής διασποράς, και ένα ίδρυμα που υποστηρίζει την εκπαίδευση και την αποστολή του Κολλεγίου. Ανάμεσα στους αποφοίτους που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει για το κοινωνικό τους έργο, όπως η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, η Ουρανία Κλή-Εφραίμογλου του Ιδρύματος Μείζοντος Ελληνισμού και ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος George D. Behrakis, και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεγάλη η παράδοση της προσφοράς του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» στα κοινά, στην πατρίδα, στην φιλανθρωπία, στην παιδεία, υλοποιώντας το ρητό του: «NON MINISTRARI SED MINISTRARE» (=Δεν γεννήθηκα για να με υπηρετούν, αλλά να υπηρετήσω =το Ευαγγελικό ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ), Πιστό στην Ευαγγελική προσταγή, στην Μικρασιατική Καταστροφή, οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου, έσωσαν εκατοντάδες Έλληνες από τις σφαγές των Τούρκων, στον Β΄ Παγκόσμιο εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι, πολέμησαν στο ελληνικό μέτωπο και στελέχωσαν υπηρεσίες υποστήριξης, ενώ σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, υπηρετούν περισσότεροι από 45 απόφοιτοι σε όλα τα κόμματα (εκτός των φασιστικών), αποδεικνύοντας και πάλι τη δημοκρατικότητά του.

Οι υποτροφίες που χορήγησε σε περισσότερους από 1.400 μαθητές του Pierce-Deree-Alba τα 2013-2014, ήταν περισσότερα από τρία )3) εκατομμύρια Ευρώ. Σήμερα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, φοιτούν πάνω από 8.500 παιδιά, είναι το μεγαλύτερο Κολλέγιο της Ευρώπης και το πρώτο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (Deree) εκτός ΗΠΑ. Πρόεδρος του Κολλεγίου είναι ο Δρ. David Horner, PhD. 7ος κατά σειρά πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Πανεπιστημίου North Park του Σικάγου,

Οι απόφοιτοι του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Pierce-Deree-Alba», προετοιμάζονται για μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, με την παρουσία Ηγετικών Στελεχών του Κολλεγίου και του Συλλόγου των Αποφοίτων.

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"