Προβληματισμοί για την αντιπλημμυρική προστασία

Προβληματισμοί  για την αντιπλημμυρική προστασία

Προβληματισμοί για την αντιπλημμυρική προστασία

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 507 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας

Προβληματισμοί για το αν θα πρέπει να κλείσει η Ιρλανδική διάβαση στη γέφυρα Κρεμαστής, για το πως θα βρεθεί διέξοδος προς τη θάλασσα μέσα από τα κτίσματα για τα νερά της βροχής στην περιοχή της Ιαλυσού και της Ιξιάς, και για το πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να μην κινδυνεύσουν στα πλημμυρικά φαινόμενα , αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε χτες.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, και παραβρέθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι, οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας σε περιφέρεια και δήμο Ρόδου, καθώς επίσης εκπρόσωποι αρχών και φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Το θέμα που αναδείχθηκε και λόγω του προβλήματος που υπάρχει με την εκτέλεση του έργου της νέας γέφυρας, ήταν η διέλευση των οχημάτων μέσα από το ποτάμι και κάτω από τη γέφυρα Κρεμαστής με κατεύθυνση προς τον οικισμό.

Τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές ανέδειξαν σε μείζον θέμα την ασφαλή διέλευση των οχημάτων το χειμώνα από εκείνο το σημείο με αποτέλεσμα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση να κατατεθούν και διάφορες προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν να κλείσει τελείως για το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάρτιο η Ιρλανδική διάβαση, και να γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τον περιμετρικό δρόμο που οδηγεί στην Κρεμαστή ή να γίνει η υπάρχουσα γέφυρα διπλής κυκλοφορίας με ανάλογη σηματοδότηση.

Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό καθώς όπως επισημάνθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία η διοχέτευση των οχημάτων προς τον περιμετρικό δρόμο κρύβει κινδύνους αφού διασταυρώνεται με τη γέφυρα που βρίσκεται πάνω από το ποτάμι στην περιοχή της Παστίδας, ενώ λόγω των ορμητικών νερών δημιουργείται περιδίνηση και όλη η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο. Μάλιστα αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περσινή πλημμύρα στην περιοχή.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίστηκε να κλείνει η Ιρλανδική διάβαση προληπτικά όταν προβλέπονται κακές καιρικές συνθήκες.


Προβληματισμοί  για την αντιπλημμυρική προστασία

ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ
Επίσης όπως επισημάνθηκε στην περιοχή της Ιαλυσού και της Ιξιάς γενικότερα υπάρχει έντονη οικοδόμηση με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να μη βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα, καθώς πέρα από τα κτίσματα υπάρχουν πολλά τοιχία και τσιμεντένιες περιφράξεις που εμποδίζουν την διαφυγή του νερού.

Με αφορμή την αναφορά στα ρέματα τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση, επισημάνθηκε ότι σε αυτά συναντάμε μπάζα και λύματα, γίνονται αμμοληψίες ενώ όπως τονίστηκε οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στην κοίτη του ποταμού τότε έχει επίπτωση στο ρέμα και στο περιβάλλον. Μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι είναι απαράδεκτο να μπαζώνονται οι κοίτες.

Πάντως επισημάνθηκε ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα πλημμυρικά φαινόμενα αυτά με αποτέλεσμα κατά την έξαρσή τους να συνεχίζουν να κινούνται στους δρόμους καταφέρνοντας είτε να εγκλωβιστούν είτε να παρεμποδίζουν τα οχήματα των υπηρεσιών που καλούνται για επέμβαση. Οι πολίτες θα πρέπει όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο φαινόμενο να σταματήσουν σε ασφαλές σημείο ώστε να μην εμποδίζουν και να συνεχίσουν την πορεία τους όταν αυτό κοπάσει.

Ανάλογο ζήτημα τέθηκε και για τους χειριστές των μηχανημάτων του δήμου, οι οποίοι ναι μεν καλούνται να παρέμβουν σε περιστατικά πλημμύρας και έντονης βροχής όμως θα πρέπει να εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μεγάλης έντασης.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε επίσης ότι ο δήμος Ρόδου θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες βεβαιώσεις για τις περιπτώσεις που επεμβαίνουν προς βοήθεια των πολιτών οι εθελοντικές οργανώσεις, ενώ σύμφωνα με τις αυτοψίες η περιοχή των πρώην δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων, έχει έντονα προβλήματα. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η άμεση έναρξη των εργασιών καθαρίσματος.

Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος αναφερόμενος στα περσινά γεγονότα δήλωσε ότι στη Ρόδο κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων δεν άντεξαν οι υποδομές της ενώ είχαμε και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα ζήτησε το συντονισμό των ενεργειών κάθε εμπλεκόμενου και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον παιδικό σταθμό που κατασκευάζεται στα Αφάντου κάτω από τον οποίο υπάρχει μπαζωμένο ρέμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
στις 29-10-2014 συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την προεδρία του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκνου.
Παρουσία όλων των φορέων (αυτοδιοικητικών, εθελοντικών οργανώσεων, κρατικών αρχών κ.τ.λ.) ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα:

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαγωνισμού για τον καθαρισμό δέκα (10)χειμάρρων της Ρόδου. Υπογράφονται άμεσα συμβάσεις. Ξεκινούν οι καθαρισμοί των χειμάρρων

Ξεκινά «καμπάνια» ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ζητήματα πολιτικής προστασίας
Ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η «εξακτίνωση» της ενημέρωσης και επιμόρφωσης αυτοδιοικητικών, επιχειρησιακών παραγόντων και πολιτών.

Ευχαρίστησε τα ΜΜΕ που ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες για τις αλλαγές του καιρού και τα επικίνδυνα φαινόμενα σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που αποστέλλει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου .

Αναφέρθηκε στον ορισμό του νέου επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χατζηγεωργίου
Ευχαρίστησε τις Αρχές (αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες) και τις εθελοντικές οργανώσεις για τη συνεργασία

Εξετάστηκε η απαγόρευση διέλευσης τους χειμερινούς μήνες του δρόμου που βρίσκεται κάτω από τη Γέφυρα της Κρεμαστής και η αξιοποίηση των παρακείμενων οδικών αξόνων. Αποφασίστηκε τελικά να κλείνει προληπτικά ο ανωτέρω δρόμος όταν προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ.

Το έργο στη Γέφυρα της Κρεμαστής δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν το είχε «ωριμάσει» και γίνεται προσπάθεια σήμερα να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Τα οχήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και συνεργάζονται με το Δήμο Ρόδου.
Ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα τα προληπτικά μέτρα της Πολιτικής Προστασίας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:
Χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών
Έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων

Έλεγχος και συντήρηση οδικού δικτύου και καθαρισμός φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων
Αντιδιαβρωτικά έργα σε κατεστραμμένες από πυρκαγιές δασικές εκτάσεις

Έλεγχος και καθαρισμός κοιτών ρεμάτων
Συντονισμός και συνεργασία φορέων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων

Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων
Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη