Κοινωνική Συστράτευση για τον τόπο μας και τα παιδιά μας

Κοινωνική Συστράτευση για τον τόπο μας και τα παιδιά μας

Κοινωνική Συστράτευση για τον τόπο μας και τα παιδιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 497 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Θεοδόσης Μπακαρής
Υποψήφιος βουλευτής
Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 κλήθηκε από το λαό να κυβερνήσει τη χώρα μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Μέσα σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρωζώνης, που κυριαρχεί ο γαλλογερμανικός άξονας της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και πρακτικής.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αφελές και μάταιο να εξετάσει κανείς αν και κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αν υλοποιήθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λειτούργησε τη διετία ως Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να σώσει τον τόπο και ως τέτοια κρίθηκε.

Τον Μάϊο του 2012 σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και πάλι το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνα στήριξε το έργο της συγκυβέρνησης κάνοντας αυτό που όφειλε και που συνεχίζουμε να οφείλουμε όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και στη Χώρα. Στάθηκε εγγυητής του πολιτεύματος κρατώντας τη Χώρα όρθια.

Το έργο και οι παραλείψεις κρίνονται, πάντως οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομολογουμένως πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά πάρθηκαν με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το εθνικό συμφέρον. Εμπεδώθηκε νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ματαιοδοξία, που ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, παραμερίζοντας κάθε κομματική φιλοδοξία, με μόνο γνώμονα τη σωτηρία της πατρίδας.

Κι εμείς υπηρετώντας την μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο, να οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Αυτή η διαδικασία μας εισάγει και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ίδιας της πολιτικής στην αξιακή της διάσταση με την επαναθεμελίωση της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει «μια νέα αρχή» για τους λιγότερο ευνοημένους και αυτό επιτυγχάνεται με δημόσιες πολιτικές.

Άλλωστε οφείλουμε ως πολίτες και πολιτικοί μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα να δώσουμε λόγο ύπαρξης στην ουσία της πολιτικής. Οι στόχοι μας πρέπει να προσβλέπουν στην επαναφορά της χαμένης αισιοδοξίας και επίκεντρο πρέπει να είναι η εμπέδωση του περιεχομένου της Δημοκρατίας. Και αυτή υπηρετείται μέσα από την αξιοπιστία των θεσμών, τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών, την κατοχύρωση του Κράτους Δικαίου και κυρίως της αλληλεγγύης.

Σημερα οφείλουμε να δούμε:
- πως διαμορφώνονται οι σχέσεις Κράτους και κοινωνίας, αλλά και ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του Κράτους, ώστε και η κοινωνία να λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο.
- ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στην κοινωνία, ώστε οι σχέσεις ανάμεσα σε άτομα και ομάδες που τη συναπαρτίζουν να αρμόζουν σε μια αντίληψη δικαίου. Διότι το πρόβλημα βρίσκεται και στη χαλαρότητα των θεσμών αλλά και των οργάνων, που πολλές φορές ωφελούν συγκεκριμένες ομάδες.

Επομένως χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός και η νέα σχέση μας με το Κράτος και τους θεσμούς στο σύνολό τους. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να αποτιμήσουμε τις ιστορικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να εθελοτυφλούμε στις βαθύτερες αιτίες που γέννησαν τα προβλήματα και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να υπάρξει παρόν και μέλλον.

Αυτό αποτελεί πράξη ευθύνης. Διότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση και χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο οργάνωσης.
Παράλληλα, οφείλουμε με ψυχραιμία να προβούμε σε μία ειλικρινή αξιολόγηση των μέτρων και των πολιτικών που πήραμε και των αποτελεσμάτων τους, ώστε να σχεδιάσουμε και να ιεραρχήσουμε τους στόχους για μια δίκαιη διανομή του πλούτου και των ευκαιριών, ανάλογα με τις θυσίες και τις ανάγκες των πολιτών.

Να ενισχύσουμε τις κοινωνικές αξίες στις βάσεις της Δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας του ανθρωπισμού και του αυτοσεβασμού. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούν να συνεννοούνται, να σχεδιάζουν ακριβοδίκαια.

Όλοι μας και εγώ προσωπικά πρέπει να δείξουμε το δρόμο της σύνεσης και πρέπει να παραμείνουμε εγγυητές της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αφού ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι πολύτιμος Με αίσθημα ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ιστορία αυτή τη στιγμή μας παρακολουθεί, είναι παρούσα, και θα κριθούμε όλοι αυστηρά για τις θέσεις και τις αποφάσεις μας.

Σας καλώ όλους ανεξαρτήτως κόμματος σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την επιβίωση της κοινωνίας. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνύπαρξη θεμελιωμένη σε κοινωνικές συναινέσεις.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»