«Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά»

«Στα βήματα  του Αλέξη Ζορμπά»

«Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 303 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Μία ακόμα παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της Ομάδας της «Αδελφότητας Κρητών Ρόδου ο Ψηλορείτης», «Στα Βήματα του Αλέξη Ζορμπά», που κάθε φορά, όχι μόνον μας Ψυχαγωγεί, δηλαδή μας ‘οδηγεί-άγει σε υψηλότερα επίπεδα σκέψης και αισθήματος’, αλλά μας θέτει και μπροστά στις ευθύνες μας – αφυπνίζοντας τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ύπαρξής μας.


Την παράσταση προλόγισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος ήρθε από την Ελβετία ειδικά, για την παράσταση του Ψηλορείτη και την Ημερίδα του 4ου Γυμνασίου Ρόδου με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και ο Αγώνας του ανήφορου για το Θεό – Η σκέψη του μεγάλου Λογοτέχνη Κρητικού μέσα στην εκπαίδευση». Ο Πρόεδρος Γιώργος Στασινάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ελάχιστα γνωστή ιστορία της συνάντησης του Καζαντζάκη με την θρυλική μορφή του Ζορμπά και ο Λογοτέχνης/Συγγραφέας και Πρόεδρος του Ψηλορείτη Γιάννης Νιωτάκης, υπογράμμισε την σημαντικότητα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που απαριθμεί περισσότερα από 6.500 μέλη σε 122 χώρες και προβάλει την Πνευματικότητα της Ελλάδας στην υφήλιο. Η Δ.ΕΦ.Κ.. κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή το αξιολογότατο περιοδικό «SYNTHESIS». Το έργο «Στα βήματα του Αλέξη Ζορμπά», εξηγεί ο Πρόεδρος Γιάννης Νιωτάκης, «είναι μία προσέγγιση του έργου του Ν. Καζαντζάκη».

Όσες φορές κι αν παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση, όλο και περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται, όλο και ψηλότερα ανεβαίνει η σκέψη και το συναίσθημα, αποδεικνύοντας, ότι με την τέλεια ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών, πέρα από την Ψυχαγωγία, προσφέρει Γνώση και Ήθος. Το κάθε «γιατί» του Ζορμπά, μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσομε πως το θέατρο είναι παιδεία, και να πάμε βαθύτερα στις αιτίες, στα κίνητρα και στους στόχους της ζωής. Με, φαινομενικά απλοϊκό τρόπο μιλάει για το ταξίδι της ζωής που πρέπει να είναι χωρίς ‘αποσκευές’ για να είναι άνετο κι ‘ευχάριστο’, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα πως ‘αποσκευές’ που δυσχεραίνουν την πορεία της, δεν μπορεί να είναι παρά οι αρνητικές μας σκέψεις και τα αρνητικά μας αισθήματα, όπως βέβαια και τα υλικά μας θέλω που δεν έχουν κορεσμό.

Η φυσιογνωμία της Μαντάμ Ορτάνς, κάνει ορατή την ανάγκη του κάθε ανθρώπου για τρυφερότητα, κατανόηση, αγάπη συντροφικότητα, ελπίδα και η σοφή επιλογή της μουσικής επένδυσης με την χαρακτηριστική φωνή της Εντίθ Πιάφ, «τίποτε, τίποτε, δεν μετανιώνω για τίποτε», μας παραπέμπει στην «Ασκητική», όπου ο Καζαντζάκης διευκρινίζει: «Τι θα πει Ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες. Τι θα πει Φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια».

Μας βάζει ακόμα να σκεφτούμε το θέμα της Πίστης, της ελπίδας και της ακατάπαυτης προσπάθειας, όπως την περιγράφει στην Ασκητική ο Καζαντζάκης: «Μαχόμαστε όλοι –φυτά, ζώα, άνθρωποι, ιδέες – στο λιγόστιγμο τούτο διάβα της ατομικής ζωής, να ρυθμίσουμε εντός μας το Χάος, να λογαριάσουμε την άβυσσο να κατεργαστούμε μέσα στα κορμιά μας, όσο πιότερο σκοτάδι μπορούμε, να το κάνουμε φως». Μίλησε επίσης ο Ζορμπάς στην προαναφερόμενη παράσταση, για το κήρυγμα όπως άκουσε στην Εκκλησία, αναφορικά με το «μαργαριτάρι που πρέπει να βρούμε μέσα μας», δηλαδή την ψυχή μας. Ο Ποιητής/Φιλόσοφος Ραμπιτντρανάθ Ταγκόρ, είχε γράψει ότι «κοστίζει πολύ πόνο στο όστρακο η δημιουργία του μαργαριταριού…».

Μας είπε ακόμα ο πρωταγωνιστής, πως για να πραγματωθούν οι στόχοι στη ζωή, πρέπει να υπάρχουν αγνά κίνητρα και ελευθερία, φέρνοντας στο νου, τον Επιτάφιο του Περικλή, όπου ο Θουκυδίδης γράφει: «Ευτυχία, είναι η Ελευθερία και Ελευθερία η Δυνατή Ψυχή». Ο Μεγάλος μας Καζαντζάκης στην Ασκητική, συμβουλεύει: «Ποια είναι η ουσία του Θεού; Ο Αγώνας για την Ελευθερία». Η Γνώση είναι Δύναμη και η «Αδελφότητα Κρητών Ρόδου Ο Ψηλορείτης», μας προσφέρει απλόχερα και με ανείπωτη αγάπη και ταπεινότητα, αυτή τη Γνώση και τη Δύναμη. «Ψηλορείτη», σε ευχαριστούμε, που προσπαθείς να μας ανεβάσεις στα δυσθεώρητα ύψη σου.

Συντελεστές του έργου
Ερασιτέχνες Ηθοποιοί: Μανώλης Τσιρακάκης, Στέλιος Μοχονάς, Φρόσω Κουβίδη, Μανώλης Καλογεράκης, Μικηφόρος Στρατήγης, Αντώνης Ευ. Ξεπαπαδάκης, Μαρία Παπδάκη, Γιάννης Νιωτάκης.
Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Γιάννης Φλώρος
Σκηνοθετική Επιμέλει-Επιμέλεια Κειμένου-Θεατρική Προσαρμογή: Γιάννης Νιωτάκης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Θεατρική Ομάδα
ΜουσικήΕπιμέλεια, ρύθμιση ήχου-φωτισμού: Μανώλης Σκλιβάκης

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"