Κίνητρα της περιφέρειας για 60 γιατρούς στα νησιά

Κίνητρα της περιφέρειας για 60 γιατρούς στα νησιά

Κίνητρα της περιφέρειας για 60 γιατρούς στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 480 ΦΟΡΕΣ

Η περίοδος των υπομνημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί, τόνισε ο Γ. Χατζημάρκος

Στο χρόνιο πρόβλημα των ανοχύρωτων υγειονομικά νησιών αποφάσισε χθες την πρώτη παρέμβασή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχεδιάζει και υλοποιεί μόνιμη λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος, τον τομέα της Υγείας.

Η μόνιμη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αφού ο νησιωτικός χώρος δεν αποτέλεσε ποτέ ελκυστική επιλογή για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα διασύνδεσης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και ειδικότερα αυτών που κατοικούν στα μικρά νησιά.

Στην παροχή κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, προς τους επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχώρησε χτες ( κατά πλειοψηφία) το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την απόφασή του να παρέχει σε αυτούς πρόσθετη οικονομική αποζημίωση για το σύνολο της τριετούς θητείας.

Η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη βούληση του νέου Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να συμπεριλάβει στους προσεχείς διαγωνισμούς για την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την οικονομική αποζημίωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, έρχεται να δώσει μία νέα ευκαιρία στα νησιά, να μπουν και αυτά στον χάρτη της υγείας.

Σε εξήντα επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στις άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές της Περιφέρειας θα χορηγήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οικονομική αποζημίωση σε μηναία βάση για το σύνολο της προβλεπομένης από το νόμο τριετούς θητείας τους.

«Δεν υπάρχει κανένας τομέας που να μην αποτελεί αντικείμενο παρέμβασης και χάραξης πολιτικής από την δική μας περιφερειακή αρχή. Σε αντιδιαστολή με όσους είχαν μάθει να επικαλούνται το θεσμικό πλαίσιο για να καλύψουν την ατολμία τους και το αθηνοκεντρικό κράτος ως προκάλυμμα της έλλειψης πρότασης και πρωτοβουλίας, προχωράμε σε συνεργασία με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, άμεσα και θα παρέμβουμε αποφασιστικά στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας.

Η πολιτική μας είναι και θα παραμείνει μια πολιτική συνεχούς παρακολούθησης, παρέμβασης, πρότασης και ανάληψης ευθύνης.
Η περίοδος των στημένων και επικοινωνιακών αντιδράσεων μέσω υπομνημάτων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «νότιο Αιγαίο αρχιπέλαγος δημιουργίας « Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι « έχουμε γνώση και εμπειρία τόσο για την υγεία όσο και για την ακτοπλοΐα. Το πρόβλημα ταλανίζει κάθε χρόνο την Κάσο και την Κάρπαθο λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Τα δρομολόγια δεν είναι βιώσιμα αν δεν επιχορηγηθούν», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Νησιωτική Ανατροπή» Μπενέτος Σπύρου δήλωσε «η ακτοπλοΐα είναι θέμα όλων των νησιών, είναι συνολικό πρόβλημα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να το παλέψουμε. Το καράβι είναι το τρένο και το λεωφορείο των νησιωτών. Να είμαστε όλοι μία γροθιά».

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση για το νότιο Αιγαίο» Βαγγέλης Σιγάλας είπε «ακούμε μία από τα ίδια, δεν πάει άλλο. Πρέπει να το διεκδικήσουμε επιτέλους, να δρομολογηθεί πλοίο για να εξυπηρετηθούν όλα τα νησιά» ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για το νότιο Αιγαίο» Σάββας Σπυρίδης δήλωσε «είναι σοβαρά τα θέματα αυτά και απασχολούν για χρόνια τα νησιά μας εμείς, θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις».
Μιλώντας επίσης για το θέμα κ. Μαχαιρίδης είπε ότι τα ζητήματα στελέχωσης πολυδύναμων, περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων απασχολούν πολλά από τα νησιά και ότι Ριζική λύση θα υπάρξει μόνο αν δοθεί δυνατότητα σε γιατρούς να υπηρετήσουν.

Θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα από το υπουργείο υγείας που έχει αρμοδιότητα αυτό και που η περιφέρεια. Επίσης είπε ότι μπαίνουν και άλλοι παράμετροι όπως η οικογένειά τους και ότι τα κίνητρα πρέπει να είναι και οικονομικά, να δοθούν γενναία οικονομικά κίνητρα πέρα από τη διευκόλυνση.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Σιγάλας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι επικρατεί Καπιταλιστική νοοτροπία τα τελευταία χρόνια χωρίς ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων. «Η υγεία είναι εμπόρευμα που ο κόσμος το ακριβοπληρώνει. Με πασαλείμματα θα καλυφθεί το πρόβλημα. Όποιες μορφές παροχής υγείας αναπτύσσονται μέσα στο σύστημα αποσκοπούν στο πως να εξυπηρετηθεί το κεφάλαιο, κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος είπε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα και συμπλήρωσε « Κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει ότι γίνεται μία θετική προσπάθεια. Η ΠΝΑΙ αντικαθιστά την οργανωμένη πολιτεία, αν και έχουμε στείλει αιτήματα, και προτάσεις για αλλαγές στην υγεία.

Πρωτοπορούμε και σε αυτό το κομμάτι. Οι πόροι που ελαχιστοποιούνται δείχνει ότι υπάρχει προσανατολισμός προς τον άνθρωπο και θα πρέπει να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση.
Στέλνουμε μήνυμα να δυναμώσει η πρωτοβουλία από όλους. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΠΑ έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Οι υποδομές πρέπει να γεμίσουν κόσμο»

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης είπε: «Να προσέξουμε γιατί κάποιες περιοχές δεν καλύπτονται από τη λίστα του υπουργείου π.χ. η νότια Ρόδος αν και έχει πρόβλημα, γι’ αυτό να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας.

Χατζημάρκος: πάμε πολύ επιθετικά όσο πιο πολύ μας επιτρέπει το πλαίσιο που υπάρχει. Την εποχή των ψηφισμάτων πρέπει να την αφήσουμε πίσω. Έχουμε τη βούληση του υπουργείου στην επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων συμπεριλαμβανομένου και τη δική μας απόφαση. Το ΕΣΠΑ το παραλάβαμε κλεισμένο. Προλάβατε και το κλείσατε και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση. Σήμερα δεν είναι επιλέξιμη στο ΠΕΠ αυτή η δαπάνη. Η απόφασή μας πρέπει να είναι συμπαγής να στέκει και να σταλεί στον υπουργό αλλά να μην είναι λευκή επιταγή.

Νομικά δεν πρέπει οι υπηρεσιακοί να λειτουργήσουν έτσι ώστε να μη μας αγνοήσουν ή να μας εκπλήξουν. Το αίτημα του υπουργείου στο διοικητικής μεταρρύθμισης 800 θέσεις για την Ελλάδα 100 για το νότιο αιγαίο 66 για Κυκλάδες και 34 για τη Δωδεκάνησο.

Στο ΕΚΑΒ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, χρειάζονται 11 άτομα για να δουλέψει 24 ώρες ένα ασθενοφόρο. Την αρμοδιότητα τη ζητάμε» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Η απόφαση
Η απόφαση που πήρε το σώμα και ψηφίστηκε έχει ως εξής:« το π.σ. στο πλαίσιο των διατάξεων με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν κίνητρα υπέρ των επικουρικών γιατρών για τις άγονες και απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές αναδεικνύοντας το θέμα της υγείας ως κυρίαρχο στη λίστα των προβλημάτων και μειονεκτημάτων της νησιωτικής Ελλάδας, αποφασίζει να κινητροδοτήσει την κάλυψη των κενών θέσεων επικουρικών γιατρών στις παραπάνω περιοχές.

Συγκεκριμένα η ΠΝΑΙ θα παρέχει αποζημίωση στους επικουρικούς γιατρούς μέχρι του ποσού των 450 ευρώ ανά ιατρό μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της σύμβασης της θητείας τους με ανώτερο διάστημα την τριετία.
Η σχετική διαδικασία εκ μέρους του υπουργείου στην περίπτωση περιλαμβάνει την ανωτέρω αποζημίωση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου η παρούσα απόφαση αφορά τον ανώτατο αριθμό των 60 επικουρικών γιατρών που προκύπτει από την αύξηση κατά 10 των αναγκών που καταγράφει η 2η ΥΠΕ να καλυφθούν και θέσεις επικουρικών γιατρών που η σημερινή αποτύπωση δεν προβλέπει .

Η ανωτέρω αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται σε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής απόσπασης μετακίνησης κλπ που συνεπάγεται τη μη παροχή των υπηρεσιών από τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν».
Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε χτες στο περιφερειακό ο κ. Χατζημάρκος η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, επεξεργάζεται νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα κενά και τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή να την υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Οι βουλευτές και η δήμαρχος Κάσου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος καθώς και η δήμαρχος Κάσου Μαίρη Τζανάκη η οποία ζήτησε από το σώμα την παρέμβασή του προκειμένου να λυθεί το σοβαρό ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σύρο. Διακρίνεται η δήμαρχος Κάσου  και οι δύο βουλευτές
Από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σύρο. Διακρίνεται η δήμαρχος Κάσου και οι δύο βουλευτές

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη