Στροφή στην κερδοφορία για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Στροφή στην κερδοφορία για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Στροφή στην κερδοφορία για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις το 2013

Το 2013 ήταν η χρονιά που ανέτρεψε την εικόνα των 2.207 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, αφού ήταν η πρώτη χρονιά των τελευταίων ετών κατά την οποία οι κερδοφόρες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των ζημιογόνων, με μερίδιο 53%.

Επιπλέον, οι συνολικές πωλήσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με το 2012, στα €3 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια μελέτη της ICAP Group, «Η Ελλάδα σε Αριθμούς», η οποία παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα για τους 12 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας για τη διετία 2012-2013, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, σε επίπεδο μικτών κερδών, καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση, της τάξης του 40,8%, (γεγονός ενδεικτικό μεγάλης περικοπής του κόστους), η οποία και οδήγησε σε αναστροφή του λειτουργικού αποτελέσματος, από υψηλές ζημίες σε αξιόλογα λειτουργικά κέρδη το 2013. Τελικά, οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των ζημιών, οι οποίες μειώθηκαν σε €52,5 εκατ. το τελευταίο έτος (από €387,1 εκατ. το 2012).

Σχετικά με τη διαμόρφωση του ισολογισμού, το συνολικό ενεργητικό του κλάδου σημείωσε οριακή αύξηση (0,5%), ανερχόμενο σε €12,6 δισ. ευρώ περίπου το 2013, ενώ ανάλογη ήταν και η μεταβολή των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία ανήλθαν σε €6,2 δισ. ευρώ.

Στο επίπεδο των συνολικών υποχρεώσεων υπήρξε πλήρης στασιμότητα.

Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, επισημαίνεται η εντυπωσιακή βελτίωση του μεικτού περιθωρίου, από 22,86% το 2012, σε 29,21% το 2013.

Οι λοιποί δείκτες αποδοτικότητας παρέμειναν αρνητικοί, εξαιρουμένης της αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων, δείκτης ο οποίος ανέκτησε θετικό πρόσημο.

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Με τον πρέσβη της Σιγκαπούρης συναντήθηκε η υπουργός Τουρισμού

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας