Πόρος: ένας ελκυστικός προορισμός

Πόρος: ένας ελκυστικός προορισμός

Πόρος: ένας ελκυστικός προορισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 596 ΦΟΡΕΣ

Ο Πόρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του Σαρωνικού κόλπου κοντά στην Πελοπόνησσο. Το νησί έχει έκταση 23 τ. χλμ. και 3.993 κατοίκους.

Η απόσταση από τον Πειραιά είναι 29 ναυτικά μίλια και η επικοινωνία με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια είναι καθημερινή. Έχει ωραίες ακρογιαλιές και τα δύο χαμηλά βουνά, Προφήτης Ηλίας (314 μ. )και Βίγλα (378 μ.) είναι γεμάτα δέντρα και πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Το κλειστό λιμάνι ανάμεσα στο νησί και τα βουνά των Μεθάνων δίνει στον τόπο έναν γαλήνιο, ήμερο τόνο όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που έγραψε στη Βίλα Γαλήνη, στον Πόρο την « Κίχλη» ένα από τα μεγαλύτερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Στον Πόρο βρίσκεται το ασφαλέστερο λιμάνι του Σαρωνικού που δέχεται πάνω από 200 σκάφη αναψυχής. Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, κανό, καταδύσεις και θαλάσσιο σκί λαμβάνουν χώρα ενώ στα μικρά πευκόφυτα βουνά του νησιού υπάρχουν μονοπάτια που κάνουν προσβάσιμο το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Ο Πόρος αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο νησιά, γνωστά στην αρχαιότητα με τα ονόματα Καλαυρία και Σφαιρία. To όνομα Καλαυρία σχετίζεται με την καλή αύρα, το δροσερό αεράκι, που φυσάει το καλοκαίρι.

Στη Σφαιρία, κατά τους μύθους, ο Ποσειδώνας ενώθηκε με την Αίθρα, κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας και γεννήθηκε ο Θησέας και στα ιστορικά χρόνια η Καλαυρία ήταν το κέντρο αμφικτιονίας (συμμαχίας) των γειτονικών πόλεων-κρατών (Αθήνα, Πόρος, Αίγινα, Επίδαυρος, Ερμιόνη, Τροιζήνα, Ναύπλιο, Ορχομενός και Πρασιές). Ο Πόρος κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού και έχουν βρεθεί τάφοι και κτίσματα από το 1000 π. Χ. Στη βόρεια πλευρά της Καλαβρίας (Βαγιονιά) βρέθηκε καταποντισμένο στη θάλασσα το αρχαίο λιμάνι.

Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, ένας τόπος προσκυνήματος για το Πανελλήνιον, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται, στη θέση Παλάτια, στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Οι αρχαίοι ιστορικοί έγραψαν ότι στον περίβολο του ναού βρισκόταν ο τάφος του Δημοσθένη που ζήτησε εκεί άσυλο μετά την καταδίκη του σε θάνατο και αυτοκτόνησε με δηλητήριο όταν έφτασαν οι Μακεδόνες.

Από τότε ο Πόρος ακολούθησε την ιστορική μοίρα των ελληνικών νησιών, στη βυζαντινή περίοδο, δέχτηκε επιδρομές πειρατών, πήρε μέρος στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους εγκαταστάθηκε εκεί ο πρώτος ελληνικός ναύσταθμος όπου σήμερα λειτουργεί το Προγυμναστήριο, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πρωτεύουσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, με το ιστορικό ρολόι, τα στενά ανηφορικά δρομάκια και τα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία, προσφέρει μια ωραία εικόνα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και η προκυμαία γεμάτη σκάφη αναψυχής με τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη του Πόρου στην οποία υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή κοχυλιών και η λαογραφική συλλογή στο Πολιτιστικό Κέντρο, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα στη θέση Παλάτια, η Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1713, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του νησιού. Η άμεση πρόσβαση στην απέναντι στεριά, στην ακτή του Γαλατά στην Πελοπόννησο, διευρύνει τις δυνατότητες του επισκέπτη.

Η επίσκεψη στο Λεμονοδάσος στα ανατολικά του Γαλατά, στην Άρτυμο, όπου υπήρχε στην αρχαιότητα ιερό της θεάς Άρτεμης, είναι μια μοναδική εμπειρία ιδίως την εποχή της ανθοφορίας των δέντρων. Από το Γαλατά μπορεί κανείς να κάνει εκδρομές προς την αρχαία Τροιζήνα όπου διαδραματίστηκε η ιστορία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, στον υδροβιότοπο Ψίφτα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.

Το νησί Πόρος, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούν τον επισκέπτη και τα αξιοθέατα του νησιού με τα τόσα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού, του δίνουν την δυνατότητα να πλουτίσει τις γνώσεις και την ευαισθησία του.

Γράφουν οι: Μάγδα Τσιρογιάννη και Δημήτρης Προκοπίου

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"