Ολική επαναφορά και επανεκκίνηση του θέματος της αναδημιουργίας του Κολοσσού

Ολική επαναφορά και επανεκκίνηση  του θέματος της αναδημιουργίας του Κολοσσού

Ολική επαναφορά και επανεκκίνηση του θέματος της αναδημιουργίας του Κολοσσού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 378 ΦΟΡΕΣ

«Εις έκτακτο γενική Συνέλευση των γλυπτών και των άλλων ελληνικών εκθεμάτων του μουσείου του Λούβρου, ενός εκ των μεγαλύτερων και παλαιότερων μουσείων τέχνης στον κόσμο, προεδρευούσης της «Νίκης της Σαμοθράκης», έγινε μια ευρύτατη ανασκόπηση και ένας εμπεριστατωμένος απολογισμός των αποτελεσμάτων της διοργάνωσης της A΄Διεθνούς Περιοδικής Έκθεσης Αρχαιοτήτων της Ρόδου, καθώς και των πεπραγμένων της παρευρεθείσης εκεί πολιτικής της ηγεσίας.

Την εισηγητική παρέμβαση ανέλαβε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και εκπροσώπησης των Ελληνικών Πολιτιστικών Θησαυρών του Μουσείου, «Αφροδίτη της Μήλου», η όποια απένειμε εύσημα στην Διοίκηση του Μουσείου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασε την απογοήτευση της για την κατωτέρα των προσδοκιών πολιτική εκπροσώπηση της νήσου της Ρόδου.

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε «άτολμη» και «άνευρη», την κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ανακοίνωση του Δήμαρχου της Ρόδου από το διεθνές αυτό Forum, της εκπεφρασμένης βούλησης του Ροδιακού λαού για την αναδημιουργία του Κολοσσού, καθώς και «φοβική» την αντιμετώπιση των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα όποια εμφανώς εντυπωσιασμένα από την μοναδική αυτή ανακοίνωση Πολιτισμού, επεδίωκαν πρόσθετη ενημέρωση και διευκρινήσεις, τις οποίες ατυχώς ο Δήμαρχος δεν ήταν έτοιμος και δεν είχε καμία διάθεση να παραχωρήσει.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, «Αφροδίτη της Μήλου», κατέληξε αναφέροντας ότι είναι αδιάψευστος μάρτυς, καθημερινών εκδηλώσεων λατρείας, ειλικρινούς εντυπωσιασμού και ανυπόκριτου θαυμασμού προς τα επιτεύγματα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, των εκατομμυρίων συρρεόντων από όλο τον κόσμο επισκεπτών του Μουσείου, και οι όποιοι θα στηρίξουν ενεργά, κάθε νέα πρωτοβουλία Πολιτισμού και ανάδειξης μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος».

Ο Δήμαρχος Ρόδου παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που επεδείχθει από τα διεθνή μέσα επικοινωνίας, δεν εξεμεταλλεύθει την μοναδική ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, να εξασφαλίσει διεθνή προβολή για την Ρόδο και στήριξη για την αναδημιουργία του Κολοσσού.

Ευρισκόμενος στην πόλη του φωτός και του πολιτισμού, δεν επεδίωξε να προβάλλει την Ρόδο των ελληνιστικών χρονών ως σπουδαία εστία πολιτισμού, τεχνολογίας, γραμμάτων και φιλοσοφίας, που κατέχοντας στρατηγική θέση εις τους θαλασσιούς δρόμους, κυριαρχούσε εις το διαμετακομιστικό εμπόριο της εποχής, με υπολογίσιμη πολιτική και πολεμική ισχύ και υψηλή ηθική αποδοχή του τότε γνωστού κόσμου.

Επίσης δεν θεώρησε σκόπιμο να καταδείξει ότι βασική προϋπόθεση, που κατέστησε τη Ρόδο κοιτίδα πολιτισμού και πνευματικό φάρο του γνωστού τότε κόσμου, ήταν η δραστηριοποίηση και η διδασκαλία γνωστών φιλοσόφων και ρητόρων της αρχαιότητος, που ήταν πνεύματα ανήσυχα, δημιουργικοί, εφευρετικοί, με υψηλό το αίσθημα της φιλοπατρίας, πραγματικά προοδευτικοί, οι οποίοι συνδύαζαν την διανοητική ευκινησία και την απελευθέρωση που προσπορίζει το θαλασσινό εμπόριο, με την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία και ψυχικότητα.

Η πόλις της Ρόδου, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, καλείται να τεθεί επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας, χαράσσοντας μακράς πνοής εναλλακτική στρατηγική αναθεμελίωσης, ανόρθωσης και αναγέννησης της. Αναζητώντας την προοπτική μιας πραγματικής εθνικής ανάτασης, εν μέσω πνευματικού πολιτιστικού και αξιακού προβληματισμού της, επεδίωξε αντλώντας εκ του ιστορικο-πολιτιστικού της αποθέματος, την κοσμοθέαση των αρχαίων Ελλήνων, την ουσία του πολιτισμού τους και την προβολή του στο παρόν και στο μέλλον, ως ένα υγιές πρότυπο της τωρινής ανθρωπότητας, μίας ανθρωπότητας που τα κυρίαρχα πρότυπά της την έχουν προ πολλού οδηγήσει εις τραγικά αδιέξοδα.

Κυρίως όμως οραματίστηκε την επανεμφάνιση εις το προσκήνιο της ζωογόνου ιδέας του Κολοσσού, ενός εκ των επτά θαυμάτων του κόσμου, ως πηγής έμπνευσης και φωτοδότησης της πορείας της χώρας και ευκαιρίας να προβάλλει την συνεισφορά της, στην μετεξέλιξη των επιστημών και του πολιτισμού.

Επίσης και ο θεός Ήλιος «στρατευμένος» στην προσπάθεια διεθνούς ανάδειξης της Ρόδου, ως κέντρου τεχνών και επιστημών, επεφύλαξε τύχη αγαθή εις την αγαπημένη του νήσο, «καθοδηγώντας» τους σπογγαλιείς στην αποκάλυψη δειγμάτων του λαμπρού πολιτισμού των τεχνών και των επιστημών της, με κορυφαίο το πρώτο προσωπικό υπολογιστή του κόσμου, τον επονομαζόμενο και «μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Ως τόπος κατασκευής θεωρείται πέραν πάσης αμφιβολίας, ο φυσικός χώρος της σχολής του στωικού φιλοσόφου Ποσειδωνίου εις τη Ρόδο, η οποία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αστρονομικών και γεωγραφικών μελετών. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος και πολυσύνθετος αστρονομικός, ημερολογιακός και φορητός μηχανικός υπολογιστής και πλανητάριο, ο πρώτος γνωστός συναρμολογούμενος μηχανισμός εις τον κόσμο, από τα πιο σημαντικά τέχνεργα εις την ιστορία της επιστήμης και ο μοναδικός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ανήκει εις τη νήσο της Ρόδου όπου πρέπει να επιστραφεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνων, όπου εκτίθεται, δια να εμπλουτίσει το υπό ανέγερση σύγχρονο Μουσείο τεχνών και επιστημών της Ρόδου, που θα περιλαμβάνεται εις το υπό δημιουργία συγκρότημα του Κολοσσού.

Εύχομαι και ελπίζω, με την ολοκλήρωση της έκθεσης για την Ρόδο στο Λούβρο, ο Δήμαρχος κύριος Φ. Χατζηδειάκος, να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα και να ανακοινώσει την προκήρυξη παγκοσμίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Αναδημιουργία του Κολοσσού της Ρόδου, επικοινωνώντας την αμετάκλητη απόφαση του Ροδιακού λάου, να παραδώσει στη διεθνή κοινότητα ως εντεταλμένος θεματοφύλακας του αρχαίου Ροδιακού Πολιτισμού, το έβδομο μεγαλειώδες θαύμα του κόσμου, την Αναδημιουργία του Κολοσσού, που αποτελεί το πρώτο Τοπόσημο στο κόσμο, κτήμα εσαεί της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Επίσης εύχομαι και ελπίζω να εμπνεύσει ελπίδα και προοπτική στους εγκαταλελειμμένους από το «κράτος των Αθηνών» αξιοπρεπείς Ρόδιους, με την αναδημιουργία του πιο διασήμου μνημείου της αρχαιότητος, που πέραν της εθνικής διάστασης και σκοπιμότητας, θα θέσει την σύγχρονη Ρόδο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξασφαλίζοντας της δόξα, προκοπή και υψηλής στάθμης επισκεψιμότητα.

Είμαι σίγουρος ότι και η Διεύθυνση του μουσείου του Λούβρου, με την εγκυρότητα την οικουμενικότητα και το πνευματικό βεληνεκές που διαθέτει, θα ζητήσει από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου την συνδρομή τους, εις την δημοσιοποίηση του «project» και την ευαισθητοποίηση των ανά την υφήλιο πνευματικών κοινοτήτων, προς ανεύρεση πόρων, για να επανακάμψει «ο Ήλιος της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης», στην ευαίσθητη αυτή εσχατιά της χώρας μας.

Η Ρόδος τα επόμενα χρονιά θα φιλοξενήσει διεθνή συνέδρια, ο οργανισμός Festival που θα ιδρυθεί για να πλαισιώσει την πνευματική της «Αναγέννηση», θα διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις, παγκοσμίου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και το τουριστικό προϊόν θα αναβαθμισθούν εντυπωσιακά. Για την επίτευξη των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει, Γενική Επιστράτευση των Ροδίων του Δημοτικού και του κρατικού μηχανισμού.

Ταυτοχρόνως με την διεθνή ανακοίνωση της ενάρξεως του έργου του πολιτιστικού συγκροτήματος του Κολοσσού, θα ξεκινήσει η διεθνής εκστρατεία προβολής της Ρόδου από επίλεκτη επικοινωνιακή ομάδα, δια να αποκτήσει η αγαπημένη μας Ρόδος την παλαιά της αίγλη και ακμή και δια να αποτελέσει η Νέα Ρόδος, εξοπλισμένη με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές, το «Όγδοο Θαύμα» του σημερινού και μελλοντικού κόσμου.

Επίσης θα αποτελεί «Μust», ένα ιστορικό και πολιτιστικό «προσκύνημα» εις την αναβαθμισμένη Ρόδο, επισκεπτών από όλο τον πλανήτη, προσφέροντας τους μοναδικές αναλώσιμες εμπειρίες, με την δόμηση ενός υποκινητικού περιβάλλοντος, όπου θα αισθάνονται συμμέτοχοι εις εμπνευσμένες συγκινήσεις και εξαιρετικά βιώματα, εις επίπεδα που θα υπερβαίνουν τις αναμενόμενες προσδοκίες τους.

Το μεγαλόπνοο αυτό project θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο του Ροδιακού λαού, να το υπηρετήσουν μέχρι την τελική του ολοκλήρωση και να έχουν λόγο και δια την λειτουργία του. Σας καλούμε όλους εις ένα ταξίδι εις το όνειρο, εις ένα ταξίδι εις το ορατό μέλλον, που εάν το πιστέψετε και το υπηρετήσετε με πάθος, συνέπεια και αισιοδοξία, θα γίνει πραγματικότητα.

Το Ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο αφυπνίζεται, το προαιώνιο γενετικό επαναστατικό κεκτημένο της Φυλής δραστηριοποιείται, ο Ελληνισμός, θα ανταποκριθεί στις επείγουσες προκλήσεις των καιρών, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα κάνει την υπέρβαση ενωμένος, για την αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας και την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της χώρας.

Γράφει ο Βασίλειος Νικ. Καλλικούνης

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου