Eνημέρωσε τη μειοψηφία ο δήμαρχος

Eνημέρωσε τη μειοψηφία ο δήμαρχος

Eνημέρωσε τη μειοψηφία ο δήμαρχος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 75 ΦΟΡΕΣ

Τί δήλωσαν οι Στρ. Καρίκης, Χ. Χατζηευθυμίου και Γ. Υψηλάντης

Λίγα είναι τα χρήματα που μπορεί να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ούτως ή άλλως ο Δήμος της Ρόδου, είναι το συμπέρασμα που εξήχθη κατά τη χθεσινή συνάντηση που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, κάποιοι από τους οποίους πάντως φαίνεται να διαφοροποιούνται από τη «γραμμή» της ΚΕΔΕ, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα που να καταγγέλλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι επικεφαλής, προέκυψε ότι, ούτως ή άλλως, ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα στο Κράτος. Δηλαδή το περίφημο αποθεματικό του ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 5 εκατομμύρια ευρώ δεσμεύονται στην τράπεζα έναντι δανείων κτλ., τα 2,3 εκατ. ευρώ είναι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, το 1,2 εκατ. ευρώ είναι για την εξυπηρέτηση δανείων και τα 3 εκατ. ευρώ είναι του Λιμενικού Ταμείου. Έτσι, μόνο αυτά τα τελευταία φαίνεται ότι μπορούν να μεταφερθούν στην ΤτΕ αφού τα υπόλοιπα αφορούν βασικές λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης, ο επικεφαλής της «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης και ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Χατζής Χατζηευθυμίου ενώ δεν παρέστη ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος. Συμμετείχαν, ακόμη, ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης ο οποίος και έκανε την ενημέρωση.

Ωστόσο, οι επικεφαλής φέρονται να επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους στη συνεδρίαση του δ.σ. σήμερα το απόγευμα αφού δεν τους παρουσιάστηκε ούτε σχέδιο ψηφίσματος, μια και η Δημοτική Αρχή αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα κατά της ΠΝΠ.

Ωστόσο σε δηλώσεις τους λίγο πριν από τη συνάντηση, οι επικεφαλής έδωσαν το στίγμα της θέσης τους πάνω στο μείζον αυτό θέμα που δημιουργήθηκε για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και άλλους φορείς ανά τη χώρα. Αναλυτικά:

Ο κ. Καρίκης
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ., αφού καυτηρίασε ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών ήταν συνεχώς μειούμενοι και, ότι η λειτουργία των Δήμων τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πολύ δύσκολη, επέστησε την προσοχή ότι φθάσαμε σε ένα σημείο που, η οποιαδήποτε ευελιξία μπορεί να έχει ένας Δήμος στη λειτουργία και την καθημερινότητά του, χάνεται και ουσιαστικά το αυτοδιοικούμενο των Δήμων τίθεται σε κίνδυνο.

Όπως είπε, ως αυτοδιοικητικοί, θεωρούν ότι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αυτοδιοίκησης και ελευθερίας και βέβαια να πάμε σε καλύτερες μέρες, με την έννοια να δούμε επιτέλους τους πόρους που πρέπει να δοθούν στους Δήμους να γίνονται πραγματικότητα.

Όμως, ο κ. Καρίκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς αυτό και αναρωτήθηκε τι νόημα είχε η χθεσινή συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι, ως παράταξη, είναι κάθετα αντίθετοι σε τέτοια μέτρα όπως είναι η ΠΝΠ.
Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Καρίκης θέλησε να ξεκαθαρίσει, επίσης, ότι δεν θα συμφωνήσουν στο δ.σ. και δεν θα ψηφίσουν αποφάσεις οι οποίες μειώνουν το κύρος του δ.σ. και δεν έχουν ουσιαστική σημασία. Όπως εξήγησε, δεν έχει νόημα να ψηφίσουν σήμερα στο δ.σ. αν θα συμμορφωθούν ή όχι με την ΠΝΠ και αυτή η απόφαση να πεταχτεί στο καλάθι των σκουπιδιών τις επόμενες ημέρες αφού στην πράξη, νομικά, η κυβέρνηση μπορεί άμεσα να μεταφέρει τους πόρους χωρίς να ερωτηθούν οι Δήμοι.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι, ως νομικός και ως αυτοδιοικητικός που ψηφίζεται από το ροδιακό λαό και πρέπει να τον εκφράσει, λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει στην Τ.Α. και, μάλιστα, ως παράταξη θα είναι και οι πρώτοι που θα παραδώσουν τις παραιτήσεις τους αν συνεχιστεί αυτό. «Όμως, δεν θα φθάσουμε στο σημείο ως δ.σ. να ψηφίζουμε θέματα που δεν θα έχουν ουσιαστικά αποφασιστικό χαρακτήρα», τόνισε.
Συνεπώς, σήμερα αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας δεν θα ψηφίσουν τέτοια πρόταση και αυτό θα συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο θέμα το δ.σ. θα καλείται λαμβάνει μία απόφαση η οποία δεν θα έχει ουσία. Θεωρεί, ακόμη, ο κ. Καρίκης ότι ούτε η προσφυγή στο ΣτΕ θα αποδώσει και εκείνο που τους απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι από τη στιγμή που τα χρήματα των Δήμων θα πάνε στην ΤτΕ η διαδικασία θα γίνει πολύ δύσκολη.

Ο κ. Χατζηευθυμίου
Πως μπορείς να πάρεις χρήματα από μία επιχείρηση που δεν έχει, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζηευθυμίου, τονίζοντας ότι «οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν, δεν μπορούν να παράξουν έργο, και έρχεται η κυβέρνηση και κάνει κατάσχεση στα υποτιθέμενα αποθεματικά, που είναι χρήματα που είναι για τις τρέχουσες ανάγκες του Δήμου».

Δήλωσε, συγκεκριμένα:
«Οπωσδήποτε, είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικό στη χώρα μας, όμως δεν θεωρώ ότι είναι η λύση του προβλήματος αυτή, όπως δεν είναι, επίσης, και η κατάσχεση των καταθέσεων των ιδιωτών ή το άνοιγμα των θυρίδων και η κατάσχεση των χρημάτων με την απόδοση κάποιων πιστοποιήσεων ότι πήραμε αυτά τα χρήματα θα σας τα δώσουμε αργότερα. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο γίνεται στο Δήμο, δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο.

Η υπεξαίρεση των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γινόταν από πάντα, από όλες τις κυβερνήσεις, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τελευταία είχαν αρχίσει να επιστρέφονται κάποια χρήματα από εκείνα τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί, όμως αυτό το οποίο γίνεται είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και θεωρώ ότι είναι λάθος που θα οδηγήσει τους Δήμους σε απόγνωση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα».

Έθιξε, ακόμη, και το ζήτημα της υπογραφής των ΠΝΠ τις οποίες, όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση με την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταδικάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Πάντως, ο κ. Χατζηευθυμίου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αφού, όμως, πρώτα ακούσει τις προτάσεις στο δ.σ. και είπε ότι οπωσδήποτε είναι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να στηριχθεί ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο το οποίο έχει αναλάβει, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τις οποίες έχει. «Δεν μπορεί να της πάρουν τα χρήματα και στη συνέχεια να της ζητούν να πληρώσει αποφάσεις δικαστικές ή να τις ζητάνε να πληρώσει έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Από πού θα πληρωθούν;», κατέληξε.

Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης
Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης, αφού εξέφρασε την…αλλεργία του απέναντι στις ΠΝΠ και είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει έναν πιο αποτελεσματικό χειρισμό, δήλωσε, όμως, στη συνέχεια, διαφοροποιούμενος από το γενικό κλίμα:

«Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μία θηλιά στο λαιμό, την οποία οι δανειστές την τεντώνουν σε σημείο στραγγαλισμού και πνιγμού και η κυβέρνηση αυτή αντιστέκεται. Σ’ αυτήν την προσπάθεια αντίστασης, νομίζω ότι η Τ.Α. πρέπει να βάλει πλάτη. Δηλαδή, ακόμα και αν έγιναν λάθος χειρισμοί όσο αφορά στις διαδικασίες, επί της ουσίας, η άποψή μου είναι ότι η Τ.Α. δεν έχει να χάσει και τίποτα. Δηλαδή, στην ίδια βάρκα είμαστε σαν χώρα όλοι και, αν βουλιάξει η βάρκα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τη γλιτώσει με τα αποθεματικά των δεκαπέντε ημερών. Όλα τ’ άλλα, για μένα είναι ασκήσεις αντιπολιτευτικής πρακτικής, άσκοπες και ανούσιες. Και επικίνδυνες θέλω να πω διότι το να ταυτίζεται κανείς με τους δανειστές οι οποίοι πάνε να στραγγαλίσουν τη χώρα δεν είναι ρόλος που ταιριάζει στην Τ.Α. η οποία για δεκαετίες έχει δώσει δείγματα γραφής ότι και την πατρίδα και τη δημοκρατία τη στηρίζει».

Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ο κ. Υψηλάντης, είναι «πατριωτικό καθήκον» για την Αυτοδιοίκηση-και το έχει αποδείξει πολλές φορές-να συμπαρασταθεί στην εθνική προσπάθεια που γίνεται σήμερα.

Όσο για το τι σημαίνει στην πράξη αυτή η ΠΝΠ, ο κ. Υψηλάντης εξήγησε ότι ο αρμόδιος Υπουργός τους είπε να βάλουν κάτω τις υποχρεώσεις που έχουν ως Δήμοι και τα υπόλοιπα να τα μεταφέρουν στην ΤτΕ.«Άρα, θεωρώ ότι είναι λίγο περίεργο να λέει κανείς ότι θα κλείσουμε τους Δήμους, θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το προσωπικό, θα σταματήσουμε να αγοράζουμε καύσιμα. Δεν προκύπτει από πουθενά», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη