Διαφωνούν οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Διαφωνούν οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Διαφωνούν οι εργαζόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 278 ΦΟΡΕΣ

Εκπρόσωποί τους εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στο δημοτικό συμβούλιο

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου των υπαλλήλων του Δήμου της Ρόδου και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο θέμα της νέας σύμβασης με ιδιώτες στον τομέα αυτό για την επόμενη τριετία, που φέρνει για ψήφιση η Δημοτική Αρχή.

Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, οι δύο Σύλλογοι, δηλαδή εκείνος των υπαλλήλων του Δήμου και το Σωματείο των εργαζομένων στην Καθαριότητα είχαν αποστείλει κοινή επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαγγέλη Μανδρακό ενώ ανακοίνωση με την οποία, επίσης, καταγγέλλει τη νέα αυτή σύμβαση, εξέδωσε και το ΠΑΜΕ.
Αναλυτικά:

Οι υπάλληλοι
Στην επιστολή τους, οι δύο Σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στη νέα σύμβαση και προσάπτουν στη Δημοτική Αρχή ότι το κάνει εσκεμμένα αφού με αυτό το κόστος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η υπηρεσία αλλά ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση, όπως αναφέρεται. Η επιστολή έχει ως εξής

«Για άλλη μια φορά επαναφέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη και μάλιστα για τρία χρόνια, δηλ. από 2016 -2018 .

Η προηγούμενη εκχώρηση σε ιδιώτη θεωρείτε ότι ήταν επιτυχημένη και αποφασίζετε κύριε Δήμαρχε να την αναθέσετε για άλλη μια φορά και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος για το Δήμο αυτή τη φορά, αφού ανεβάζετε το ποσόν πάνω από 4.000.000 €, σε μια περίοδο που τα οικονομικά του Δήμου μειώνονται, λόγω της κατάργησης του δημοτικού φόρου;

Είναι πλέον εξακριβωμένο ότι οι ιδιώτες κατά γενική ομολογία όπου ανέλαβαν πανελλαδικά, όπως και στη Ρόδο, προσφέρουν χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες .

Για άλλη μια φορά επιλέγετε και δεν κατανοούμε την βιασύνη σας, να δώσετε την αρμοδιότητα σε ιδιώτη από το 2016 και μετά και δεν προχωράτε στην κατάθεση αιτήματος για πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με την αρ.πρωτ.ΔΙΔΑΔ/Φ.42Α/95/ οικ.7058/11-3-15 εγκύκλιο του, είχε ζητήσει τα αιτήματα των Δήμων για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό, στο οποίο δεν απαντήσατε, παρά μόνο για έκτακτο προσωπικό του τρέχοντος έτους .

Σας γνωρίζουμε, ότι οι πληροφορίες μας λένε ότι το επόμενο διάστημα η πολιτεία θα προχωρήσει σε απόσυρση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που εκχωρεί την αρμοδιότητα και της καθαριότητας σε ιδιώτες. Γιατί λοιπόν βιάζεστε να υπογράψετε σύμβαση και να δεσμεύσετε τον Δήμο για τα επόμενα τρία χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια που εκχωρείται η αρμοδιότητα, τι κινήσεις έγιναν από τη Δ/νση Καθαριότητας για την σωστή στελέχωση με προσωπικό και με εξοπλισμό; Ποιες είναι οι προτάσεις της για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, για την αντικατάσταση του εξοπλισμού ;

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προχώρησε σε απόσυρση παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αντικατάστασή του …Η Δ/νση σας αναφέρει μόνο, ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και εσείς οδηγείστε σε ανάθεση σε ιδιώτη …

Με τα χρήματα που θα δίνετε κάθε χρόνο στον ιδιώτη, μπορείτε να προσλάβετε 150 μόνιμους εργαζόμενους, και να αγοράσετε και εξοπλισμό και σίγουρα καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες.

Άρα , θεωρούμε ότι εσκεμμένα τα τελευταία χρόνια δεν προχωρήσατε στον ανασχεδιασμό του τρόπου αποκομιδής, στην πρόσληψη προσωπικού και στην ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, ούτως ώστε με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα είχε μικρότερο κόστος για τον Δήμο.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου η υπηρεσία καθαριότητας.

Μοναδικός στόχος, να δοθεί η υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες, όχι φυσικά προς όφελος του Δήμου και των πολιτών αλλά δίνοντας μεγάλα κέρδη σ’ αυτούς.

Οι διεθνείς πρακτικές των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες, στηρίζονται στην αειφόρο ανάπτυξη, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος κι έχοντας έσοδα που διανέμονται ανταποδοτικά προς τους πολίτες.

Η Δημοτική αρχή αντί να ακολουθήσει αυτές τις πρακτικές, παραχωρεί τον τομέα της καθαριότητας σε ιδιώτες, χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας που να αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει προς όφελος του δήμου και των δημοτών. Τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη της!

Εμείς θεωρούμε ότι η εκχώρηση του τομέα της καθαριότητας , θα επιβαρύνει με επιπλέον από το σημερινό κόστος το δήμο και εννοείται ότι αυτό μελλοντικά θα μετακυλήσει μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών στους δημότες.

Τέλος, θα αντισταθούμε σε τέτοιου είδους αποφάσεις, διότι οδηγούν στη διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και στις απολύσεις.

Απαιτούμε από το Δήμο να οργανώσει μια φιλική, εναλλακτική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Δηλώνουμε ότι εμείς με κάθε μέσο, αγωνιστικό αλλά και νομικό, θα αντιπαλέψουμε την όποια απόφασή σας λάβετε σήμερα που θα αφορά εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη».

Το ΠΑΜΕ
Την ίδια αντίδραση προβάλλει και το ΠΑΜΕ το οποίο, όμως, καταγγέλλει και τους χειρισμούς της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ρόδου λέγοντας ότι έχει μεγάλες ευθύνες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
Ενημερωθήκαμε από συναδέλφους, ότι σήμερα (σ.σ. χθες) 24 Απρίλη πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η συνέχιση και διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της και καλεί τα Σωματεία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, τους κατοίκους της Ρόδου, να μην επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη που αποδεδειγμένα θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ανταποδοτικών τελών, σε περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών όπως έχει δείξει η πείρα με την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και με εργαζόμενους με άθλιες σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Η θέση του ΠΑΜΕ είναι η διεύθυνση καθαριότητας να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού. Να μειωθούν σταδιακά και να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη και η χρηματοδότηση να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου έχει τεράστιες ευθύνες. Πρώτον γιατί όλα αυτά τα χρόνια πατάει σε δύο βάρκες με τα στελέχη της να υπερψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο, δεύτερον γιατί ενώ εμφανίζονται να διαφωνούν, δεν καταδικάζουν συνολικά το πλαίσιο που επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη.

Επιπλέον, ενώ γνώριζε την επικείμενη συζήτηση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας που συζητιέται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο, αλλά συνειδητά δεν έφερε καν το θέμα για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου. Η πλειοψηφία του ΔΣ οφείλει να ορίσει άμεσα συνεδρίαση με αυτό το ζήτημα.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή και συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώσει κάθε σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη