O Mπαλτάς κατήργησε το τουριστικό τμήμα Ρόδου!

O Mπαλτάς κατήργησε το τουριστικό τμήμα Ρόδου!

O Mπαλτάς κατήργησε το τουριστικό τμήμα Ρόδου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 550 ΦΟΡΕΣ

Το υπουργείο Παιδείας στερεί απο τα ΑΕΙ της χώρας όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους, σχεδιάζοντας τώρα και τον περιορισμό στο ελάχιστο, των προγραμμάτων τους που απαιτούν δίδακτρα!

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τη οποία απαιτούνται όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΕΙ, καταργούνται με διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τα - υπό ίδρυση- πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου, και θα φοιτούσαν με δίδακτρα.

Καταργούνται έτσι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οι διατάξεις των νόμων που είχαν ψηφισθεί για το «άνοιγμα» των ελληνικών πανεπιστημίων σε άλλα Ιδρύματα της υφηλίου και τη διεθνοποίησή τους, κάτι που είχε αποτελέσει επί σειρά ετών ζητούμενο της επιστημονική κοινότητας αλλά και πολιτικών της χώρας μας.

Οι διατάξεις που καταργούνται ανέφεραν ότι:
«Α. Ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου.

Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Β. . Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 11.

Το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω τμημάτων θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών.

Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»

Σε δεύτερο χρόνο μελετάται η κατάργηση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα (που αποτελούν το βασικό μοχλό ανάπτυξης των ΑΕΙ) ή ο περιορισμός τους σε ένα ελάχιστο πλαφόν που δεν εγγυάται βέβαια την επιβίωσή τους. Κάτι τέτοιο εάν ισχύσει, θα πλήξει άμεσα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα από τα πιο ακμαία επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας με διεθνούς κύρους μεταπτυχιακά προγράμματα, το πανεπιστήμιο Πειραιώς και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην Σύνοδο πρυτάνεων του Σαββάτου.

Διαψεύδει το υπουργείο
Την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι καταργούνται τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας με καταβολή διδάκτρων.

Το υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα και, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επεξηγεί ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε καταργούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπό συζήτηση. «Πρόκειται για πρόγραμμα που θεσμοθετήθηκε από ένα νομοσχέδιο του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, διότι δεν υλοποιήθηκε η προβλεπόμενη από τον ίδιο διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Άρα δεν πρόκειται για καμία ”κατάργηση” επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι το ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι μεγάλο και «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου σαν το υπό συζήτηση, το οποίο καλείται απλώς να επιληφθεί άμεσων προβλημάτων».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη