Ανοικτή επιστολή στους επιχειρηματίες ξενοδόχους του Γενναδίου

Ανοικτή επιστολή στους επιχειρηματίες ξενοδόχους του Γενναδίου

Ανοικτή επιστολή στους επιχειρηματίες ξενοδόχους του Γενναδίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Αγαπητοί φίλοι, η νέα τουριστική σαιζόν ήδη ξεκίνησε!

Αρκετοί από σας δραστηριοποιείστε με μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κοντά και γύρω από το χωριό μου, το Γεννάδι.

΄Εχετε επενδύσει σε μια περιοχή που διαθέτει την ωραιότερη παραλία της Ρόδου και πολλές άλλες φυσικές ομορφιές και πιστεύω πως οι επιχειρήσεις σας γρήγορα θα αναπτυχθούν και θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο, εξασφαλίζοντας σε σας τα προσδοκώμενα και στους κατοίκους της Νότιας Ρόδου θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα θα συμβάλουν στην παραπέρα τουριστική ανάπτυξη και προβολή της χώρας μας.

Το Γεννάδι, από τη «Μεγάλη Γη» μέχρι και λίγο πέρα από το Σκολωνίτη ποταμό, είναι ο ευρύτερος οικισμός – αρχαίος δήμος «Πεδιέων», ένας από τους έξι που ανήκαν στην ένδοξη αρχαία πόλη της Λίνδου. Ο δήμος Πεδιέων περιελάμβανε τη περιοχή του Γενναδίου μέχρι τη Λαχανιά και συνόρευε ΒΑ με το δήμο Αργείων ή Βουλιδών, ΒΔ με το δήμο Καμυνδέων και Ν με το δήμο Κατταβέων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ήδη βρέθηκαν σε εκσκαφές θεμελίων ξενοδοχείων και κατοικιών, στην ευρύτερη περιοχή, βεβαιώνουν την ιστορική ελληνική παρουσία και προδικάζουν την ανεύρεση και άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται θαμμένες σε όλη την Νότια Ρόδο.

Αγαπητοί φίλοι, όπως όλοι μας, έτσι κι εσείς κουβαλάτε μαζί σας γνώση, μνήμες, εμπειρίες και βιώματα πλούσια από ελληνική ιστορία, ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, ήθη κι έθιμα ελληνικά, πανάρχαια και πλούτο πολιτισμικό. Επιπλέον είστε δραστήριοι και σωστοί επιχειρηματίες.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι μαζί με τη θάλασσα, τον ήλιο, τις ξενοδοχειακές ανέσεις κ.ά. θέλετε οι ένοικοί σας να γνωρίσουν όλα εκείνα που υπάρχουν στην περιοχή και συνιστούν ελληνικό πολιτισμό και ορθόδοξη πίστη και λατρεία.
Υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία στο Γεννάδι, αλλά και σε όλη τη Νότια Ρόδο, που κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των τουριστών.

Περιορίζομαι να τα απαριθμήσω αυτά του Γενναδίου:
1. Ο κοιμητηριακός ναός της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, με τμήμα λειψάνου της, ο μοναδικός με αγιογραφημένο όλο το μαρτύριο της Αγίας του 12ου αιώνα, σε ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού του 6ου αιώνα και πιθανόν σε θέση αρχαίου ναού προς τιμήν του Απόλλωνος
2. Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του 1841 με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και στην αυλή του ερείπια παλαιών ναών

3. Το φαράγγι του Μαλά με τους πανέμορφους καταρράκτες
4. Ο ναός του Ευαγγελισμού του 1870
5. Οι τρεις ναοί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, του Θα, του Κουφού και του Σκολωνίτη, με φθαρμένες αγιογραφίες

6. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Σκολωνίτη βρίσκεται σε περιοχή φυσικού κάλλους με λιμνοδεξαμενή και φράγμα αλλά και ερείπια τριών νερόμυλων που λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του 1950. Ο ναός μάλιστα χρονολογείται του 6ου μ. Χ. αιώνα
7. Κόχη Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στην περιοχή «Αρμάς», με την παράδοση να θέλει από εργαστήριο της περιοχής να προέρχονται τα κεραμικά κατασκευής του τρούλου της Αγίας Σοφίας στην Πόλη

8. Λαογραφικό μουσείο με παλαιό σπίτι της Νότιας Ρόδου
9. Παλαιό ελαιοτριβείο-μάγγανο – ιδιαίτερα ενδιαφέρον
10. Η καπνοδόχος-φουγάρο- της κεραμοποιϊας SAIKA, μιας από τις λίγες που έφτιαξαν οι Ιταλοί κατακτητές το 1936, που λειτουργούσε μέχρι προ δεκαετίας

11. Στο Γεννάδι έλαβε χώρα, το Φεβρουάριο του 1913, η πρώτη αντιστασιακή πράξη κατά των κατακτητών Ιταλών με τον αμμοπόλεμο των γυναικών
12. Από το Γεννάδι κατάγονται οι περισσότεροι Ρόδιοι, που είχαν πάρει μέρος στην αντιστασιακή κατασκοπευτική δράση κατά των Ιταλών.

Μερικά από τα παραπάνω είναι επισκέψιμα και σήμερα. Είναι όμως και άλλα, που πρέπει να επισκευαστούν, να αναπαλαιωθούν και να αναδειχθούν. Θα χρειαστεί να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια τέτοια προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι πρόθυμα θα συμβάλετε, αφού έτσι θα επενδύσετε στον Πολιτισμό, στην ανάδειξη και προβολή της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του τόπου μας, ιδιαίτερα σήμερα στους κρίσιμους καιρούς που περνά η χώρα μας.

Αφήνω τελευταίο ένα τεράστιας σημασίας πρόβλημα για τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου, που αντιμετωπίζετε κι εσείς από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ξενοδοχείου σας. Συγκεκριμένα, στο Γεννάδι υπάρχει πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής χωρίς όμως να είναι επαρκώς στελεχωμένο. Μάλιστα, μέχρι προ ολίγων ετών, υπήρχε σταθμευμένο, επί 24ώρου βάσεως, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά των βαρέων περιστατικών στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και τα περιστατικά θανάτων, στάθηκε αδύνατο να υπάρξει μέχρι και σήμερα θετική εξέλιξη τόσο στο θέμα της στελέχωσης όσο και του ασθενοφόρου.

Μια δική σας δυναμική παρέμβαση, αφού το πρόβλημα αφορά κι εσάς, θα ενίσχυε το αίτημα των φορέων της Τοπικής Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου με πολλές πιθανότητες να ικανοποιηθεί, γεγονός που θα εμπέδωνε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων τουριστών και θα προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην εγκαταλελειμμένη ροδιακή ύπαιθρο.

Γράφει ο Κώστας Ε. Μηνέττος Συντ/χος Εκπ/κός

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"