Σαντορινιός: Δεν έχει κριθεί το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ

Σαντορινιός: Δεν έχει κριθεί  το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ

Σαντορινιός: Δεν έχει κριθεί το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 199 ΦΟΡΕΣ

Διαφωνεί για το ενδεχόμενο να γίνει βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο

Τίποτα δεν τελείωσε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά είναι μία μάχη που δίνει η κυβέρνηση, τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος για τη στάση του δηλώνει ότι πάνω απ’ όλα είναι νησιώτης βουλευτής ενώ σχετικά με την πιθανή δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης σε κάποιο από τα νησιά μας, λέει ότι πρόκειται για δημοσιεύματα και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος, προσωπικά, διαφωνεί.

Ο κ. Σαντορινιός, βρέθηκε, χθες, για λίγες ώρες στη Ρόδο αφού οι υποχρεώσεις του αυτή την περίοδο για τους βουλευτές και δη τους κυβερνητικούς είναι πάρα πολλές, όπως είπε, ενώ το Σαββατοκύριακο συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου θα συζητηθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις.
Δήλωσε, καταρχήν: «Η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση, όλα τα ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές. Ο ελληνικός λαός έχει κόκκινες γραμμές και γι’ αυτό εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση αλλά και σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Άρα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, όλη αυτή η φημολογία που καλλιεργείται καταλαβαίνετε ότι περισσότερο κακό δημιουργεί και λιγότερο καλό. Για ένα να είστε σίγουροι: Ότι, αυτή η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να πράξει αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να πάει να υπογράψει ένα χαρτί και να συμπληρώσουν τα μέτρα οι δανειστές και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε». Όσο για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε ότι, αυτό, σε μία διαπραγμάτευση που είναι τόσο σκληρή και με τόσο ανοιχτά ζητήματα, δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει επ’ ακριβώς. «Είναι δεδομένο, όμως, ότι η προσπάθεια είναι εντός του Μαΐου να έχει λήξει η όλη διαπραγμάτευση», δήλωσε.

Για το ΦΠΑ και την ανησυχία
Ερωτηθείς ο κ. Σαντορινιός σχετικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις αλλαγές στο ΦΠΑ και για κατάργηση του ισχύοντος καθεστώς στα νησιά, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην περιοχή μας, δήλωσε: «Φυσικά και πρέπει να ανησυχεί τους νησιώτες, όμως, εγώ γνωρίζω τρεις δημόσιες δηλώσεις, δύο του Υπουργού Οικονομικών ότι οι νησιώτες δικαιούνται να έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, και μία του πρωθυπουργού προεκλογικά, εδώ στη Ρόδο, ότι ο ΦΠΑ στα νησιά δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ως καθεστώς». »Με αυτές τις δηλώσεις πορευόμαστε, αυτές οι δηλώσεις είναι οδηγός μας και μ’ αυτές πηγαίνουμε και στη διαπραγμάτευση. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι τόσο οι ξένοι που θέλουν να καταργηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, από την Ελλάδα και οι οποίοι δεν τους αρέσει αυτό το καθεστώς».

Μάλιστα, θύμισε ότι στην Κω, στο συνέδριο για τον τουρισμό που έγινε πρόσφατα, ο κ. Ανδρεάδης (σ.σ. Πρόεδρος του ΣΕΤΕ)-χωρίς να υπάρξει και πολύ μεγάλη αντίδραση από κανέναν όπως σημείωσε ο βουλευτής-είπε ότι επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με τους πολλούς συντελεστές ΦΠΑ και να έχουμε μόνο δύο. Και συνέχισε: «Άρα, καταλαβαίνετε ότι είναι μία μάχη που δίνεται, υπάρχουν κόκκινες γραμμές και σε αυτή για μένα είναι κόκκινη γραμμή να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ανέργων, των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για το ψωμί τους και προφανώς δεν είναι κόκκινη γραμμή να υπερασπιστώ συμφέροντα μικροπολιτικά, δεν είναι κόκκινη γραμμή να υπερασπιστώ συμφέροντα κάποιων μεγάλων που θέλουν να επενδύσουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης».

Σχετικά με τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που φέρονται να ετοιμάζονται και θα αγγίξουν και την περιοχή μας, είπε: «Τα φορολογικά μέτρα θα είναι παντού. Το αν θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα όπως το λεγόμενο city-tax που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, είναι το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο είναι χώρια από το τιμολόγιο και αυτό πηγαίνει για να γίνουν κάποια έργα, όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Να ξέρουμε γιατί μιλάμε και νομίζω ότι το city-tax δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ή ένα μέτρο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά άλλους τον κόσμο, ή ένα μέτρο που, ακόμα-ακόμα, και οι ίδιοι οι φορείς του τουρισμού κατά καιρούς δεν το έχουν ζητήσει. Επομένως, αφήστε να δούμε πως θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση διότι είναι σκληρή και εγώ θέλω να επιμείνω σ’ αυτό: Δεν είμαστε κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, δεν είμαστε βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε πλήρη συνείδηση των αναγκών της κοινωνίας».

Ερωτηθείς, πάντως, για την οικονομική ασφυξία στη χώρα, είπε: «Η οικονομική ασφυξία είναι δεδομένη. Να μην ξεχνάμε ότι από τον Αύγουστο πέρυσι, δηλαδή ήδη έξι μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης έχουμε να πάρουμε δόση, να μην ξεχνάμε ότι οι σκληρές ανακοινώσεις του ΕΛΚ συνετάχθησαν στα γραφεία της Συγγρού, της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή. Αυτά να μην τα ξεχνάμε για να ξέρουμε ποιοι συνεισφέρουν σ’ αυτή την οικονομική ασφυξία. Από εκεί και πέρα, εάν πρέπει να ξεπεράσουμε τις κόκκινες γραμμές μας, το λόγο θα τον έχει ο λαός».

Όσο για τη στάση που θα κρατήσει εκείνος, δήλωσε: «Επειδή δεν βγάζω ανακοινώσεις δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαι καθημερινά με το θέμα, δεν σημαίνει ότι δεν θα το θέσω και αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαι νησιώτης βουλευτής και υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του νησιού. Δεν κάνω…κορδελίτσες με ανακοινώσεις. Ασκώ πολιτική, μέσα και έξω από το κόμμα».

Μάλιστα, ερωτηθείς και για την πρόσφατη διαφωνία του, μέσω ανακοινώσεων, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, περιορίστηκε στο να πει: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Εγώ μιλάω θεσμικά, μιλάω με τους θεσμούς, δεν είναι ζήτημα προσωπικό, είναι ζήτημα θεσμικό. Από την αρχή είπα ότι η Αυτοδιοίκηση καλώς κάνει και ανησυχεί, όμως, εκτιμώ ότι η τόσο ισχυρή ανακοίνωση του προβλήματος δεν προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση αλλά προέρχεται από την αντιπολίτευση. Άλλωστε, η αφορμή για να ξεκινήσει και πάλι το θέμα ήταν η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε γίνει από τον κ. Κόνσολα στον Γιάνη τον Βαρουφάκη που είχε δηλώσει ότι και μετά την Σεπτέμβριο οι νησιώτες θα συνεχίσουν να έχουν εκπτώσεις». Όπως είπε ήταν ξεκάθαρη αυτή η δήλωσή του, όπως και η άλλη σε μεγάλο κανάλι όπου είχε πει ότι οι νησιώτες δικαιωματικά δικαιούνται χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Μάλιστα, θεωρεί ότι πήρε δυσανάλογες διαστάσεις το θέμα και ότι, αν κάποιος διαβάσει την ανακοίνωσή του, θα δει ότι επιμένει ότι η Τ.Α. καλώς κάνει και ανησυχεί ωστόσο το θέμα μεγαλοποιείται από την αντιπολίτευση.

Για τη Νατοϊκή βάση
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για τα όσα φαίνεται να προωθούνται για δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης σε κάποιο από τα νησιά μας, πιθανότατα στην Κάρπαθο, δήλωσε: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι δημοσιεύματα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν μία ουσιαστική βάση. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η θέση του κόμματός μας είναι μακροπρόθεσμα η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, είναι διακηρυγμένη θέση. Από την άλλη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ακόμα και πρόσφατα στη διακοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία βρέθηκα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν εμείς καταψηφίσαμε τις αποφάσεις. Άρα, καταλαβαίνετε ότι δεν βρισκόμαστε σε αρμονική συνύπαρξη τουλάχιστον με τις αντιλήψεις του ΝΑΤΟ, δεν είναι επιλογή μας αυτή τη στιγμή να πάμε σε καμία απομάκρυνση-ρήξη γιατί είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, η χώρα μία άλλη εστία έντασης, άρα η ΝΑΤΟϊκή βάση θα έλεγα ότι είναι λίγο πέρα από τις δικές μας αντιλήψεις. Όμως, επειδή συνεχίζουν να είναι δημοσιεύματα, αφήστε να το δούμε στο χρόνο που θα έρθει». Ειδικότερα για το ενδεχόμενο να γίνει στην Κάρπαθο, ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός: «Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο εγώ διαφωνώ».

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»