Χωρίς καύσιμα κινδυνεύει να μείνει ο δήμος της Ρόδου

Χωρίς καύσιμα κινδυνεύει να μείνει ο δήμος της Ρόδου

Χωρίς καύσιμα κινδυνεύει να μείνει ο δήμος της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, την κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται από χθες τόσο για την αγορά όσο και για τον Δήμο της Ρόδου, με πρώτη δυσλειτουργία την προμήθεια των καυσίμων και απηύθυνε έκκληση να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν της Ρόδου.

Καταρχήν, ο Δήμαρχος μίλησε για μία πρωτόγνωρη εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την εμπειρία του από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποστολή των Δημάρχων, μέσα στην καρδιά, δηλαδή, των εξελίξεων, στο Ευρωκοινοβούλιο και στο κτίριο της Επιτροπής των περιφερειών.

Όπως περιέγραψε ο κ. Χατζηδιάκος, η αντιμετώπιση της αποστολής τους από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και από τα όργανα της Ε.Ε., ήταν αυτή των ισοτίμων μελών για πάρα πολύ σοβαρά θέματα (σ.σ. ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταναστευτικό κτλ.).

Πως άλλαξαν, όμως, τα πράγματα: Την Παρασκευή το μεσημέρι συναντήθηκε ο Δήμαρχος Καλύμνου, στο δρόμο, με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη και ο τελευταίος επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα είπε στον Δήμαρχο ότι, τελικά, θα τα καταφέρουν με τον ΦΠΑ στα νησιά.

Όταν, όμως, έφθασαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο στο Βελιγράδι, πληροφορήθηκαν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Μ’ αυτό ο Δήμαρχος θέλησε να καταδείξει πόσο αλλάζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει να κάνει με υπεύθυνους χειρισμούς αυτών που έχουν την ευθύνη για την τύχη αυτής της χώρας.

Δεν έχει να κάνει ούτε με τους Δημάρχους ούτε με τους Περιφερειάχες, ούτε με τον απλό λαό. Αυτοί που έχουν πρόσφατα εκλεγεί για να κρατήσουν αυτή τη χώρα ζωντανή, έχουν και την ευθύνη για το πως αλλάζουν ή όχι οι πολιτικές καταστάσεις», είπε, χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι εκείνο που θέλει ο λαός είναι να έχει έγκυρη και έγκαιρη ενημερώση αφού χωρίς ενημέρωση θεωρεί ότι δεν μπορεί να πάει κανείς να κάνει ένα δημοψήφισμα.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, για το δημοψήφισμα εφαρμόζονται οι περί εκλογικής διαδικασίας διατάξεις, και όπως είπε, είναι αδιανόητο να ζητήσουν από τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέσα σε τέσσερις ημέρες, να οργανωθούν και να εφαρμόσουν τις διαδικασίες μιας αξιόπιστης διενέργειας ενός δημοψηφίσματος, αντίστοιχο με τη διαδικασία των εθνικών εκλογών.
Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι, μέχρι και χθες αργά το μεσημέρι, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι δεν είχε έρθει από το Υπουργείο Εσωτερικών οποιοδήποτε έγγραφο που να τους εντέλλει ή να τους καθοδηγεί πως θα κινηθούν οι Δήμοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Δήμος με τις υπηρεσίες του, επειδή θέλουν να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, έχουν, ήδη, προχωρήσει και έχουν κάνει τη διαδικασία που προβλέπεται και όσο αφορά στο υλικό στους τομείς της εκλογικής διαδικασίας, ξεκινώντας μέσα στο Σαβαβτοκύριακο, ώστε να μην τους προσάψει κάποιος ότι οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες ακύρωσαν μία απόφαση της Βουλής ή οποιαδήποτε αστοχία στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Εξασφάλιση καυσίμων
Ο κ. Χατζηδιάκος, χθες, μίλησε και σε αθηναϊκά ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για την πραγματικη κατάσταση στις τουριστικές περιοχές, ενώ με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΕΔ επικοινώνησε και με άλλους Δημάρχους στα νησιά. Και δήλωσε:
«Απεύχομαι και θα ήμουν ο τελευταίος στην κυριολεξία που θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στην εξέλιξη και την κανονική ροή της ζωής μέσα στον Ιούλιο μήνα-γιατί μιλάμε, πλέον, γι’ αυτό. Σκεφτείτε, όμως, ότι, αυτή τη στιγμή, εγώ θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρίας που με σύμβαση προμηθεύει το Δήμο και τη ΡΟΔΑ με καύσιμα, να μας εφοδιάσουν στις 30 του μήνα».

Όπως είπε, η ΡΟΔΑ έχει παραγγείλει καύσιμα από την περασμένη εβδομάδα και χθες και σήμερα ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει τα καύσιμα για το επόμενο 20 ήμερο. Και συνέχισε ο Δήμαρχος, θέλοντας να δώσει τη διάσταση που τείνει να δημιουργηθεί:
«Φανταστήκατε, για τους οποιουσδήποτε λόγους, να μην εφοδιαστεί ο Δήμος και η δημοτική επιχείρηση συγκοινωνίας με καύσιμα; Φανταστήκατε να μην έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν τα απορριμματοφόρα του Δήμου και να έχουμε στοίβες από σκουπίδια; Θα φταίει ο Δήμαρχος ή θα φταίει ο Αντιδήμαρχος;».

Όπως εξήγησε, χθες, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιάννης Περδίκης, βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της τράπεζας επειδή είχε το ένταλμα, τα χρήματα-συνεδρίασε και η Οικονομική Επιτροπή γι’ αυτό-ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος που θα έφευγαν από τον λογαριασμό του Δήμου τα χρήματα για να μεταφερθούν στο λογαριασμό της Εταιρίας, ούτως ώστε να κάνει τον τακτικό εφοδιασμό στο τέλος του μήνα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΡΟΔΑ.

Ο κ. Χατζηδιάκος, επικοινώνησε αρκετές φορές, χθες, με τον Πρόεδρο της ΡΟΔΑ κ. Παρασκευά ο οποίος από το πρωί βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους εδώ διευθυντές της ΕΚΟ και οι εδώ υπηρεσίες έλεγαν ότι είναι έτοιμοι και περίμεναν εντολή από τα κεντρικά για να έρθουν να εφοδιάσουν με καύσιμα και τις δεξαμενές και τα λεωφορεία. Το παραπάνω, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι η μία παράμετρος.

Μπαράζ αναβολών συνεδριάσεων
Εν τω μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό από τον Δήμο, ότι αναβάλλονται οι συνεδριάσεις οργάνων του που είχαν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή αυτή του δημοτικού συμβουλίου, του Λιμενικού Ταμείου και της δημοτικής κοινότητας Ρόδου.

Αυτό, βέβαια, έχει και τις… “παρενέργειές” αφού, για παράδειγμα, στο δ.σ. επρόκειτο να έρθει το θέμα με τα μισθώματα των δημοτικών ακινήτων ή ακόμα και με εγκρίσεις εισηγήσεων για διάφορα καταστήματα, με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να έρθουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο για να ενημερωθούν πότε θα γίνει η συνεδρίαση.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο Δήμαρχος ο οποίος, καταρχήν, θέλησε να περιγράψει την κατάσταση που αντίκρισε σε μία περιοδεία προς τα χωριά που έκανε, χθες, για έναν έλεγχο στις υπηρεσίες. Είπε, λοιπόν, ότι ο πανικός και ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός σ’ αυτές τις καταστάσεις και θεωρεί αδιανόητο, εσωτερικά βενζινάδικα, σε χωριά δηλαδή, να έχουν βάλει, ήδη, τις κορδέλες και να λένε κλειστό. Όπως είπε, ο καθένας, δικαιολογημένα, πάει να καλύψει τις πρώτες μέρες τις όποιες ανάγκες του.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να πει ότι δεν αξίζει στον τόπο αυτή η κατάσταση και δεν θέλει να κινδυνολογεί γιατί η περιοχή κατά 85% αντλεί τους πόρους προς το ζην από τον τουρισμό. Δήλωσε ότι είναι κατά του φόβου και του πανικού, όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και ήδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΔ ο οποίος του μετέφερε ότι αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με εφοδιασμό από μεγάλες εταιρίες οι οποίες πρέπει να πληρωθούν, να γίνει το έμβασμα, προκειμένου να φορτώσουν τα εμπορεύματα.

Είπε, ακόμη, ότι, η παραπάνω ήταν μία πρώτη ένδειξη του τι μπορεί να αντιμετωπίσει αύριο ο Δήμος και το νησί σε δύο θεμελιώδεις τομείς, απορρίματα και μετακίνηση. Είπε, ακόμη, φανταστείτε όλα τα δρομολόγια από Φαληράκι ή από το αεροδρόμιο προς Ρόδο, που εκτελούν σε συνεργασία ΡΟΔΑ και ΚΤΕΛ να μην μπορούν να εκτελεστούν.

Σχετικά με την αναβολή του δ.σ., ο Δήμαρχος είπε ότι ήταν η πιο συνετή σκέψη αφού δεν θα είχε νόημα να έκαναν συνεδρίαση για κάτι θολό και αβέβαιο ενώ οι σύμβουλοι δεν θα ήταν νηφάλιοι, και μ’ αυτό συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Όσο αφορά την πρακτική λειτουργία του Δήμου, το κεντρικό ταμείο του Δήμου, χθες, δεν είχε καμία κίνηση-και δικαιολογημένα, όπως είπε ο Δήμαρχος, γιατί υπάρχει μία αβεβαιότητα, όπως είπε. Τόνισε, ακόμη, ότι οποιαδήποτε οφειλή στο Δήμο αυτή τη στιγμή ή οποιαδήποτε υποχρέωση έρχεται σε δεύτερη, τρίτη μοίρα.

Μάλιστα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί οτιδήποτε, βγήκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που λέει ότι μέσα στο εξαήμερο που είναι κλειστές οι τράπεζες, δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη πληρωμή υποχρεώσεων κτλ. και προφανώς δεν θα ζητήσει ο Δήμος.

Επίσης, προέβλεψαν για το μισθό των υπαλλήλων για το μήνα Ιούλιο και τον κατέβαλαν λίγες ημέρες πριν. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργούνται και στον ιδιωτικό τομέα, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που πληρώθηκαν και εκείνοι που μπορούν να πάρουν μόνο τα 60 ευρώ.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, είναι ότι εκδίδονται όλα τα εντάλματα αλλά, λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αυτά θα παραδίδονται αλλά θα παραμένουν, προφανώς, ανείσπρακτα και το σημαντικότερο ήταν με την Εταιρία που προμηθεύει τα καύσιμα. Επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα του e-banking ζήτησαν κωδικό από την τράπεζα για να τους διευκολύνει και ευτυχώς ο διευθυντής είπε ότι θα δουν αν μπορούν να κάνουν τη μεταφορά.

Ο ίδιος, θεωρεί ότι η κατάσταση, μεσούσης της σεζόν, δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την περιοχή μας, και θα επιδιώξει συνεννόηση με τους Προέδρους των παραγωγικών τάξεων και φορέων, θα εκτιμήσουν την κατάσταση και μέχρι αύριο, Τετάρτη, αν δεν εξελιχθούν όλα καλά, θα πρέπει ειδικά για την περιοχή μας, να συντονιστούν, να γίνει σύσκεψη και να δουν ποια προβλήμτα υπάρχουν και έχουμε να αντιμετωπίσουμε για να μην κάνουμε ζημιά στον τουρισμό.

Είπε, ακόμη: «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι τον Ιούλιο μήνα θα μπορούσε να συμβεί αυτό το φαινόμενο στη χώρα μας. Ήταν ό,τι πιο καταστροφικό για τον τουρισμό μας. Μακάρι να βγω ψεύτης. Μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα πολύ καλά και μακάρι να τακτοποιηθεί σήμερα κιόλας η διαδικασία της συμφωνίας των θεσμών με την Ελληνική κυβέρνηση».

»Από εκεί και πέρα-συνέχισε-έχουμε πέντε μέρες καιρό να σκεφτούμε όλοι του τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Εμείς που έχουμε, όμως, την ευθύνη της λειτουργίας ενός Δήμου, μιας πόλης, πρέπει να σκεφτούμε πως θα πορευτεί αυτός ο τόπος την επόμενη ημέρα. Και έξω από την Ευρώπη, πέρα από τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δεν μπορώ να διανοηθώ για τη Ρόδο, για τους πολίτες, για τα παιδιά μας, για το αύριο αυτού του τόπου, ότι υπάρχει άλλη προοπτική».

Σημειώνεται ότι, αργά χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό στους οποίους και είπε τα ίδια.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη