Στο Συμβούλιο Εφετών προσέφυγε ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων

Στο Συμβούλιο Εφετών  προσέφυγε ο πρώην  δήμαρχος Πεταλούδων

Στο Συμβούλιο Εφετών προσέφυγε ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 566 ΦΟΡΕΣ

Ζητά να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου προσέφυγε ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της υποθέσεως του έστω και με περιοριστικούς όρους.

Όπως είναι γνωστό, ο πρώην δήμαρχος μαζί με τον πρώην ταμία του Δήμου Πεταλουδών κατηγορούνται για την ανάληψη ποσού 300.000 ευρώ από λογαριασμό του πρώην δήμου Πεταλούδων και τη μη καταβολή εισφορών από τον ίδιο δήμο ύψους 372.000 ευρώ, υπόθεση για την οποία στο τέλος Μαρτίου 2015, μετά την απολογία τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές. Λίγες μέρες όμως αργότερα δια των συνηγόρων τους κ.κ. Βασίλη Μπέη και Νίκου Πέρου προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους, έως την εκδίκαση της υπόθεσης τους από το αρμόδιο δικαστήριο, αίτημα το οποίο και απορρίφθηκε.

Έτσι χθες δια των νέων συνηγόρων του κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή και Βασίλη Καταβενάκη ο κ. Κορδίνας προσέφυγε εκ νέου, αυτή τη φορά στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου ζητώντας την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και συγκεκριμένα, για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, ποσού 372.989,73 € ως δήθεν ζημία του πρώην Δήμου Πεταλούδων και ήδη Δήμου Ρόδου, ο πρώην δήμαρχος αναφέρει στην προσφυγή του πως, αντιστοιχεί σε προσαυξήσεις και πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε βάρος του Δήμου σχετικά με οφειλές του Δήμου προς τη Δ.Ο.Υ. Ρόδου από πρόσθετους φόρους και πρόσθετα τέλη κατά τα έτη 2000, 2002, 2003, 2004, σχετικά με οφειλές από προσαύξηση μη δήλωσης φόρου εισοδήματος αρχιτεκτόνων και μηχανικών, σχετικά με οφειλές για φόρο εισοδήματος εργοληπτών, σχετικά με το φόρο ελεύθερων επαγγελμάτων, σχετικά με το φόρο εισοδήματος εμπορικών επιχειρήσεων και για πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, για μη απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο.

Οι προσαυξήσεις όμως αυτές των φόρων, τελών καθώς και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία δε συνιστούν σε καμία περίπτωση φόρους, δασμούς, τέλη ή οποιουδήποτε άλλου είδους έσοδο του Δήμου, το οποίο διαχειρίστηκε ο πρώην δήμαρχος κατά τέτοιο τρόπο που να ελαττώσει την περιουσία του Δήμου Πεταλούδων.

Επίσης για την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού 296.399,31 € από το αναληφθέν δάνειο του Δήμου Πεταλούδων από την Εμπορική Τράπεζα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως σε βάρος του δεν υφίσταται σε καμία απολύτως υπόνοια ενοχής επικαλούμενος την έκθεση του Επιθεωρητή της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης Θεόδωρου Τζούλια, αλλά και την κατάθεση που έδωσε ο ίδιος ως μάρτυρας στην ανακρίτρια Ρόδου, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη παράλειψή του πρώην δημάρχου είναι ότι δεν καταχωρήθηκε το ποσό αυτό αμέσως μετά την ανάληψή του από την Τράπεζα ως έσοδο στο βιβλίο ταμείου του Δήμου.

Ωστόσο όπως αναφέρεται το γεγονός αυτό συνιστά ταμειακό έλλειμμα κατά την ισχύουσα νομοθεσία, έλλειμμα το οποίο δεν είναι πραγματικό αλλά πλασματικό υπό την έννοια ότι δεν έλειπαν χρήματα από το ταμείο του δήμου απλώς δεν έγινε αμέσως η σχετική εγγραφή στο βιβλίο ταμείου του Δήμου αλλά μεταγενέστερα. Επίσης τονίζεται ότι από πουθενά δεν προκύπτει η παραμικρή υπόνοια ότι το ποσό αυτό το έχει υπεξαιρέσει ο κ. Κορδίνας και ότι αυτό δε χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη υποχρεώσεων του Δήμου.

Αναφορικά τώρα με την μόνιμη κατοικία του ο κ. Κορδίνας αναφέρει πως διαμένει στην Κρεμαστή σε συγκεκριμένη διεύθυνση, δεν είναι ύποπτος φυγής και ούτε έχει καταδικαστεί για άλλα ομοειδή αδικήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους και ζητά να αφεθεί ελεύθερος έστω και με περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσης του.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε στις διωκτικές αρχές και αφορούσε την χρονική περίοδο 1999 έως 2005. Ακολούθησε η έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης κ. Θεόδωρου Τζούλια η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να καταλογίζει ευθύνες και για τις δύο αυτές περιπτώσεις τόσο στον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα όσο και στον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του ίδιου δήμου.

Με αφορμή την έκθεση αυτή τον Φεβρουάριο του 2014 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν και κατέθεσαν τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην δήμου Πεταλούδων.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2014 ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στον ΟΤΑ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και ο δράστης εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο