Πολιτιστικές περιηγήσεις στη Ρόδο

Πολιτιστικές περιηγήσεις στη Ρόδο

Πολιτιστικές περιηγήσεις στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 474 ΦΟΡΕΣ

Ήρθε ο μήνας Οκτώβριος, βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του φθινοπώρου και της λήξης της τουριστικής σαιζόν 2015.

Οι Πολιτιστικές περιηγήσεις μου στο πανέμορφο νησί της Ρόδου έφθασαν για φέτος τουλάχιστον στο τέλος τους.

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο γυρίζοντας στα χωριά της Ρόδου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους οι οποίοι με την εθελοντική τους προσφορά, τη δυναμική τους ενάντια στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας, αγωνίζονται για να διασώσουν, ότι απόμεινε πλέον από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Γνώρισα πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις συνέβαλλαν στο να γίνουν γνωστά τα προϊόντα της περιοχής, έκαναν γνωστούς σε όλον τον κόσμο τις παραδοσιακές ενδυμασίες και χορούς της Δωδεκανήσου και συμμετείχαν εθελοντικά σε εκδηλώσεις του Δήμου και της Περιφέρειας συμβάλλοντας και αυτοί τα μέγιστα στην τουριστική προβολή του νησιού.

Παρακολουθώντας τις διάφορες εκδηλώσεις τους μου έκαναν επίσης εντύπωση οι άψογες θεατρικές παραστάσεις τους που έδιναν την εντύπωση επαγγελματικών θιάσων.
Σαν γνήσιος Μικρασιάτης εντυπωσιάστηκα και θα έδινα πολλά Εύγε στο Λύκειο Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά» Ρόδου για την καλύτερη εκδήλωση θα έλεγα της σαιζόν που είχε σχέση με την Μικρά Ασία.

Ήταν τέλεια από όλες τις απόψεις και με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Ένα εύγε λοιπόν και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους προμαχώνες της παράδοσης, που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για να με ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους και τους εύχομαι καλή συνέχεια.

Εύχομαι επίσης καλή επιτυχία στην Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Σωματείων Ρόδου, στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Ευχαριστώ και την εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ για την πολύ καλή συνεργασία και ευελπιστώ να συνεχίσουμε ξανά τον Απρίλιο του 2016.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Κοτζαερίδης γεννήθηκε στη Λακκιά Φλωρίνης το 1955. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΤΕ Ρόδου, μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, λίγα Τουρκικά και για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Κρήτη σε διάφορα ξενοδοχεία. Από το 1980 ασχολείται με την διάσωση της Ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης και κυρίως με την ιστορία της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Οι γονείς της μητέρας του κατάγονταν από τα Κουβούκλια της Προύσας και οι γονείς του πατέρα του από την Κουρούντερε και Γενή Ντάγ του Ατάπαζαρ. Έχει γράψει 6 βιβλία που αναφέρονται στις ιδιαίτερες πατρίδες των προγόνων του με τίτλο...

«ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ»,
- «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΤΑΠΑΖΑΡ»,
- «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ, ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ»,
-«ΘΥΜΗΣΕΣ», «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΡΟΥΣΑΣ»,
- «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑΣ ΠΡΟΥΣΑΣ»

Εργασίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες της Βορείου Ελλάδος…
«ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ-ΘΡΑΚΗΣ»
«ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ-ΘΡΑΚΗΣ»
«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ»
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΚΩ»
«ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»
«ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ»
«ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
«Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ»

Πραγματοποίησε λαογραφικές εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στην Προύσα και στην Κωνσταντινούπολη με θέμα…

«ΕΛΕΒΙΤΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ», «ΤΑ 14 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΑΠΑΖΑΡ», «Η ΙΕΡΑ ΚΑΘ΄ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ», «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΠΟΝΤΟΣ-ΘΡΑΚΗ Αγίων Τόποι», «ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ή τον ξεχάσαμε και αυτόν», «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΣ Προστάτις και Ελπίδα μας», «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ», «BIR ANADOLU SEVGALISI – Ένας μερακλής Ανατολίτης», «KARSIYAKA YAKADAN KARELER Φωτογραφίες από την άλλη πλευρά», «ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ 2000», «ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ», «ΕSKIDEN KARAFERYE, SIMDI VERIA” στην εκκλησία της Απολλωνιάδας Προύσας, «ΠΡΟΥΣΑ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Πολλά από τα έργα του στολίζουν σήμερα σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα της πόλης της Βέροιας, αίθουσες του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης και της Προύσας. Ίδρυσε το προσωπικό λαογραφικό του μουσείο και το Πολιτιστικό του Εργαστήρι με σκοπό την συνέχεια των προσπαθειών του για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Του παραχωρήθηκε από τον δήμο Νιλουφέρ Προύσας ιδιαίτερη αίθουσα στο λαογραφικό μουσείο Gorukle Nilufer Bursa όπου εκτίθενται φωτογραφίες του καθώς και πλούσιο λαογραφικό του υλικό σχετικό με την ιστορία της περιοχής. Κατόπιν προσπαθειών του πραγματοποιήθηκε στο Νιλουφέρ Προύσας τον Σεπτέμβριο του 2011 το 1ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ με την συμμετοχή των δήμων Βέροιας, Σερρών και Νιλουφέρ Προύσας, όπως επίσης και η επικείμενη αδελφοποίηση των ανωτέρω πόλεων. Για τις προσπάθειές του για την φιλία, συνεργασία και αδελφοποίηση των δύο λαών Τούρκων και Ελλήνων, τιμήθηκε από τον δήμο Νιλουφέρ Προύσας και τον δήμο Κουβουκλίων.

Γιώργος Κοτζαερίδης
Γιώργος Κοτζαερίδης

Γράφει ο Γιώργος Κοτζαερίδης
συγγραφέας - ερευνητής

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών