Το πολύ στρες ανοίγει το δρόμο στην άνοια

Το πολύ στρες ανοίγει το δρόμο στην άνοια

Το πολύ στρες ανοίγει το δρόμο στην άνοια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 153 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα ένα λόγο για να μάθουμε να ελέγχουμε το στρες μας, βρήκαν επιστήμονες από τον Καναδά, οι οποίοι το συσχετίζουν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας αργότερα στη ζωή.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρόνιο στρες και άγχος μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις, την σκέψη και τη μνήμη.

«Το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες σχετίζονται με εκφύλιση και διαταραγμένη λειτουργία δύο δομών του εγκεφάλου (του ιπποκάμπου και του προμετωπιαίου φλοιού) που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νοητικές και συναισθηματικές λειτουργίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Μάα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γηριατρικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Και συνέχισε: «Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νευροψυχιατρικών διαταραχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη και η άνοια».

Όπως γράφουν η δρ Μάα και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Current Opinion in Psychiatry», η μελέτη τους βασίσθηκε σε ανάλυση στοιχείων από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, καθώς και από πειράματα σε ζώα.

Τα βραχέα, παροδικά επεισόδια φόβου και στρες, όπως αυτά που νιώθουν οι μαθητές πριν από ένα διαγώνισμα ή οι εργαζόμενοι που δίνουν συνέντευξη για δουλειά, αποτελούν αναπόσπαστο και χρήσιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Όταν, όμως, κάποιος εκδηλώνει αυτά τα συναισθήματα με το παραμικρό και στον υπερθετικό βαθμό, μπορεί να αρχίσουν να υπονομεύουν την υγεία του, πλήττοντας τις ανοσοποιητικές, μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες του.

Τώρα αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρές συνέπειες και στον εγκέφαλο, όχι μόνο σε επίπεδο λειτουργίας αλλά - το σημαντικότερο - σε επίπεδο δομής.

Τα καλά νέα είναι πως αυτού του είδους οι βλάβες στον εγκέφαλο, ως φαίνεται «δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμες», είπε η δρ Μάα, προσθέτοντας πως υπάρχουν στοιχεία ότι η συστηματική γυμναστική και η κατάλληλη αγωγή για την κατάθλιψη ως φαίνεται διεγείρουν την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νέα μελέτη αποτελεί συνέχεια μίας άλλης που είχαν διεξάγει η δρ Μάα και οι συνεργάτες της το 2014, και η οποία είχε βρει τα ισχυρότερα έως σήμερα στοιχεία ότι το πολύ στρες επιταχύνει την εξέλιξη της ήπιας νοητικής διαταραχής σε νόσο Αλτσχάιμερ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου