Ρόδος 2021: Το ταξίδι συνεχίζεται!

Ρόδος 2021:  Το ταξίδι συνεχίζεται!

Ρόδος 2021: Το ταξίδι συνεχίζεται!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1083 ΦΟΡΕΣ

Η Αλίκη Μοσχή, η Κυρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ανοίγει τα χαρτιά της πρόκρισης

Η Ρόδος είναι δυνατή, είναι πιο δυνατή απ΄ ό,τι μας λένε, κι απ΄ όσο νομίζουμε. Φτάνει να βγάζει μπροστά τα δυνατά της χαρτιά, φτάνει να συμβάλουν όλοι κάθε φορά, να είμαστε ενωμένοι, να υπάρχει όραμα και να στοχεύουμε στο στόχο! Και τότε όλα είναι δυνατά, κι ευτυχία ακόμα!
Κάποιοι πίστεψαν απ΄ την αρχή ότι η Ρόδος μπορεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και κάποιοι πείστηκαν στη συνέχεια. Η μάχη δόθηκε από ανθρώπους που για μήνες δεν κοιμόντουσαν τα βράδια, κι η μάχη κερδήθηκε προσωρινά μέχρι να δοθεί η επόμενη που θα κάνει τη Ρόδο βασίλισσα της Ευρώπης, για ένα χρόνο επίκεντρο του πολιτισμού, της διανόησης και των μαγικών εκδηλώσεων.
Η κ. Αλίκη Μοσχή, που ηγήθηκε της επιτυχούς προσπάθειας η οποία της ανατέθηκε από το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, σήμερα αποκαλύπτει πτυχές του ταξιδιού που οδήγησαν στην πρόκριση, θέτει τους επόμενους στόχους και ευχαριστεί την «dream team» που με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου θα συνεχίσει με δύναμη και ενθουσιασμό για την τελική νίκη, το Νοέμβριο του 2016.

Τι σκέφτεστε τώρα που αναπολείτε το ταξίδι που μας έφερε ως εδώ;
Ακριβώς αυτό που σκέφτεται κι ένας ναυτικός μετά από ένα δύσκολο ταξίδι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα: επιτέλους στεριά!

Η μεγαλύτερη αγωνία σας ποια ήταν;
Να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Το δυνατό μας σημείο;
Η ίδια μας η πρόταση. Δυνατή, δωρική, γενναιόδωρη. Με όραμα και πνοή.

Τα κάλλη της Ρόδου ποιο ρόλο έπαιξαν ώστε να προκριθεί;
Επειδή μου μιλάτε για κάλλη θα σας απαντήσω ότι ακριβώς δεν πρόκειται για «πολιτιστικά καλλιστεία» που έρχονται να επιβραβεύσουν την πόλη με τα περισσότερα αξιοθέατα, την πλουσιότερη πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία. Τα κριτήρια αυτού του διαγωνισμού είναι ξεκάθαρα: αναζητούν μια πρόταση μέλλοντος με προοπτική και όραμα που να λαμβάνει υπόψη σαφώς τις ανάγκες του τόπου, αλλά συγχρόνως ν’ αφουγκράζεται τις σημερινές ανάγκες της Ευρώπης.

Ήθελαν να μας βάλουν στην τριάδα; Την ήθελαν τη Ρόδο, ή τους «εξαναγκάσαμε» με τη δουλειά και την καλή μας πρόταση; Ποια αίσθηση έχετε τελικά;
Ούτε «ήθελαν» ούτε τους «εξαναγκάσαμε»! Με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, γνωστά από την αρχή σε όλους τους υποψήφιους, η δωδεκαμελής επιτροπή έκρινε ότι η Ρόδος απαντά στις απαιτήσεις αυτού του πρώτου σταδίου. Υπερασπισθήκαμε την πρόταση της Ρόδου, μεταφέραμε ακέραια το πνεύμα και τη ψυχή των Ροδίων και των Δωδεκανησίων, χωρίς φόβο-αλλά με αγωνία – και με πολύ πάθος !


Οι πόλεις που έμειναν εκτός διατυπώνουν τώρα παράπονα, υπάρχει γκρίνια. Τι θα τους λέγατε;
Καταλαβαίνω απόλυτα την θλίψη και την απογοήτευση που αισθάνονται. Πρόκειται για μία πολύ βαριά επένδυση, πέραν του οικονομικού σκέλους , τόσο συναισθηματικά όσο και πνευματικά. Θα τους έπιανα το χέρι και θα τους καλούσα αν τελικά κατακτήσουμε τον τίτλο, να έρθουν στη Ρόδο να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του 2021, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την μοναδικότητα και τους θησαυρούς του τόπου τους, κάτι το οποίο έχει ήδη κάνει μέσω επιστολής του ο ίδιος ο Δήμαρχος Ρόδου, προς όλους τους συναδέλφους του. Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και η πρότασή μου για τη δημιουργία ενός δικτύου των υποψηφίων πόλεων, με στόχο τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελλάδας, με την εκ περιτροπής ανάληψη του τίτλου από τις υποψήφιες ελληνικές πόλεις.

Τι σας έκανε εντύπωση εκείνη την ώρα της «ιερής εξέτασης» στην οποία υποβλήθηκε η αντιπροσωπεία της Ρόδου; Τι σας ρώτησαν, μπορείτε να μας αποκαλύψετε;
Αυτό που μ’ εντυπωσίασε ήταν το πόσο καλά είχαν μελετήσει το φάκελο υποψηφιότητας και το ότι κατείχαν μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια . Οι ερωτήσεις ήταν διευκρινιστικές σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου. Ρώτησαν από τα οικονομικά στοιχεία και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και το προσφυγικό, καθώς και την εμπειρία που έχει η Ρόδος στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου με τις γειτονικές χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, κάτι στο οποίο έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση. Ζήτησαν διευκρινήσεις για συγκεκριμένες δράσεις, τον τρόπο συνεργασίας με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς και για το ρόλο των παραγωγικών τάξεων και ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου στην προβολή και στήριξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πολλούς τους ξάφνιασε το γεγονός ότι μια μικρή πόλη, η Ελευσίνα που δεν έχει ανάπτυξη, προκρίθηκε στους τρεις για την τελική φάση. Πώς το σχολιάζετε;
Ακριβώς η επιλογή της Ελευσίνας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν πρόκειται για ένα τίτλο που έρχεται να επιβραβεύσει την θετική εικόνα μιας πόλης, αλλά για να στηρίξει την ανάγκη αλλαγής της καθημερινότητας και του προφίλ της, μέσα από μία δυνατή πρόταση μέλλοντος.

Φοβάστε την Καλαμάτα, είναι γερός αντίπαλος;
Το μεγαλύτερο λάθος σε ένα διαγωνισμό είναι να υποτιμά κανείς τον αντίπαλο. Τόσο η Καλαμάτα όσο και η Ελευσίνα είναι δύο πολύ δυνατοί αντίπαλοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Τι περιμένετε τώρα; Είναι κάτι που απομένει να μάθετε από την Επιτροπή;
Σε μερικές εβδομάδες θα βγει το πόρισμα της Επιτροπής με επισημάνσεις και παρατηρήσεις για την κάθε μια από τις υποψήφιες πόλεις. Με βάση αυτές θα πρέπει να προβούμε σε διόρθωση των αδυναμιών μας και την βελτιστοποίηση των δυνατών μας στοιχείων.

Οι δύο άλλες πόλεις που προκρίθηκαν υποστηρίζουν ήδη ότι η Ρόδος θα έχει τους ξενοδόχους της δίπλα της, θα έχει ισχυρούς χορηγούς! Πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό, θα βοηθήσουν οικονομικά την προσπάθεια όσοι μπορούν;
Οι παραγωγικές τάξεις της Ρόδου, πρωτοστατούντων των ξενοδόχων, διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν όλα τα σημαντικά γεγονότα για το νησί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα πράξουν και τώρα, πέραν των άλλων διότι είναι σαφές ότι αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία αναβάθμισης και του ίδιου του προορισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως όφελος για το σύνολο της οικονομίας της Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου.


Αλήθεια, γιατί είναι σημαντικό η Ρόδος να εκλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; Δεν το έχουν καταλάβει όλοι ή δεν το θέλουν όλοι!
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για να καταστήσουμε σαφή τα οφέλη μιας τέτοιας εκλογής. Σχηματικά θα πω ότι όπως αναφερόμαστε στο «τουριστικό θαύμα» της Ρόδου, έτσι θα μπορούμε αντίστοιχα να μιλήσουμε για «πολιτιστικό θαύμα», με ανάλογα οφέλη για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, υπό τον όρο να το αντιμετωπίσουμε με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και τόλμη και όχι ευκαιριακά μεμψίμοιρα και ερασιτεχνικά. Πέραν όμως από τα προφανή υλικά οφέλη, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω, ότι στην ιστορία μιας χώρας, πολλώ δε μάλλον μιας περιοχής ή ενός νησιού, σπάνια παρουσιάζεται η ευκαιρία να υπηρετήσει, κάτι πολύ ευρύτερο από τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα και ενδιαφέροντά της. Αυτή η δυνατότητα προσφέρεται μέσω της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Ρόδο και στη Δωδεκάνησο, και είναι μια μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο, αξίες και ιδεώδη όπως αυτά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που αιώνες τώρα υπηρετούν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης .

Πώς θα θέλατε να κλείσετε τη συνέντευξη σας;
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ολοκληρώσω αυτή μας τη συνέντευξη χωρίς να συγχαρώ και να ευχαριστήσω σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και προσωπικά το Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, για την γενναία απόφαση που πήραν να διεκδικήσουν αυτό τον τίτλο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Είμαι ευτυχής που μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, συμμετέχω στη διεκδίκηση ενός τόσο σημαντικού τίτλου έχοντας την εμπιστοσύνη και αμέριστη στήριξη του Δημάρχου, την προσωπική συμβολή και ένθερμη συμπαράσταση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Ρόδου Τέρη Χατζηιωάννου, την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε Γιάννη Κούρτη, την αρωγή της αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου και του προέδρου του ΔΟΠΑΡ Σέργιου Αιβάζη, καθώς και υπερεσιακών παραγόντων του Δήμου και πολλών εθελοντών. Και πάνω από όλα είμαι ευτυχής που είμαι μέρος της «ονειρεμένης ομάδας Ρόδος 2021», -«the dream team»!-που απαρτίζεται από τους Νίκο Χατζήπαππα, Γιάγκο Παπαγεωργίου, Άντα Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαμιχαήλ, Μιχάλη Καβουκλή, και που από κοινού υπηρετήσαμε με πίστη, αφοσίωση και πάθος, τον όμορφο στόχο της κατάκτησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο. Το ταξίδι συνεχίζεται το ίδιο και η προσπάθεια!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής