Η πολλή δουλειά «τρώει» το μυαλό

Η πολλή δουλειά  «τρώει» το μυαλό

Η πολλή δουλειά «τρώει» το μυαλό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 265 ΦΟΡΕΣ

Τρία οκτάωρα την εβδομάδα: αυτό είναι το ιδανικό ωράριο εργασίας για τους μεσήλικες εργαζομένους που θέλουν να διατηρούν «κοφτερό» το μυαλό τους δίχως να το εξαντλούν,σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν, ανέλυσαν τα ωράρια εργασίας και τις επιδόσεις σε τεστ εγκεφαλικών δεξιοτήτων σχεδόν 3.000 ανδρών και 3.500 γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να διαβάζουν φωναχτά λέξεις, να απαγγέλλουν λίστες αριθμών ανάποδα και να ταιριάζουν γράμματα με αριθμούς υπό την πίεση του χρόνου.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η εργασία επί τρία οκτάωρα την εβδομάδα κατά μέσον όρο σχετιζόταν με τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων, αν και υπήρχε μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων.
Έτσι, για τους άνδρες η ιδανική απασχόληση ήταν 25-30 ώρες την εβδομάδα και για τις γυναίκες οι 22-27 ώρες εβδομαδιαίως.
Από κει και πάνω, οι νοητικές δεξιότητες άρχιζαν να φθίνουν και όσο περισσότερο εργαζόταν κανείς, τόσο το χειρότερο.

Μάλιστα οι επιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές, ώστε καλύτερα για το μυαλό ήταν να μην δουλεύει κάποιος εθελοντής καθόλου παρά να δουλεύει λ.χ. 60 ώρες την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές.
Το φαινόμενο αυτό, προσθέτουν, ήταν ιδιαιτέρως έντονο στις γυναίκες.

«Η δουλειά μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι για τον εγκέφαλο, διότι από τη μια διεγείρει την δραστηριότητά του αλλά από την άλλη προκαλεί κόπωση και στρες που τον βλάπτουν», δήλωσε ο δρ Κόλιν ΜακΚένζι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιο ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Από την πλευρά του, ο δρ Γκερέιν Τζόνας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, σχολίασε ότι η παρατηρούμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι μικρή από τις 25 έως τις 35 ώρες την εβδομάδα και ανεκτή έως τις 40, αλλά από κει και πέρα είναι ραγδαία.

Τέλος, έως τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα οι νοητικές δεξιότητες είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με το να μην εργάζεται κάποιος καθόλου, κατέληξε.
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου