Χρειάζεται μελέτη το θέμα του Γκολφ Αφάντου δηλώνει ο Σ. Διακοσταματίου

Χρειάζεται μελέτη το θέμα του Γκολφ Αφάντου δηλώνει ο Σ. Διακοσταματίου

Χρειάζεται μελέτη το θέμα του Γκολφ Αφάντου δηλώνει ο Σ. Διακοσταματίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 214 ΦΟΡΕΣ

Σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος που αφορά την αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου μετά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, θα προχωρήσει ο δήμος της Ρόδου καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτή η εξέλιξη πλήττει ή όχι την επένδυση που έχει δρομολογηθεί.

Η αναγκαιότητα αποτύπωσης εμπεριστατωμένης θέσης για το ζήτημα από νομικής άποψης, κρίθηκε αναγκαία ώστε ο δήμος να μπορέσει να πάρει και επίσημα θέση καταλήγοντας στη στάση που θα τηρήσει.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για την απόφαση αυτή του υπουργού δεν μπορεί να γίνει προσφυγή στο συμβούλιο της Eπικρατείας, ενώ όπως επισημάνθηκε και σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος προχτές για το θέμα, ο προβληματισμός πρέπει να συμπεριλάβει και τα ιδιωτικά ακίνητα που περιλαμβάνονται στην εναπομείνασα έκταση.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου «το θέμα χρειάζεται μία βαθύτερη μελέτη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους επενδυτές, αλλά συνολικά στα δέκα χιλιάδες στρέμματα που αφορούν απλούς καθημερινούς ανθρώπους» και εξήγησε ότι «ο χαρακτηρισμός ως περιοχή αρχαιολογικού χώρου ξεκινά από τη εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου από το Λαδικό και φτάνει μέχρι τον ποταμό Λουτάνη έως την παραλία. Δεν είναι δηλαδή μόνο η περιοχή της επένδυσης. Στη σύσκεψη ακούσαμε όλες τις απόψεις και όπως αποφασίστηκε θα γίνει μία προσεκτικότερη μελέτη του θέματος και θα υπάρξει η σωστή και πρέπουσα τοποθέτηση από το δήμο».

Συνεχίζοντας ο κ. Διακοσταματίου και στο πλαίσιο δηλώσεών του στα ΜΜΕ επεσήμανε τα εξής: «Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής και είναι ρητορικής μορφής: αν υπάρχει πόλη από κάτω και μπορείς να τη βγάλεις βγάλτην. Αν όμως δεσμεύσεις μία περιοχή για να μην βγάλεις ποτέ αυτό το θησαυρό τότε δε μπορείς να δημιουργείς θέμα στους επενδυτές. Γιατί κυρίως είναι ψυχολογικό το θέμα. Τέτοιου είδους επενδύσεις άλλωστε περνούν από την κρίση της αρχαιολογίας.

Η διαφορά είναι ότι αν είσαι στο ΕΣΧΑΔΑ ή σε μία νορμάλ διαδικασία και δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και βρεις εσύ τα αρχαία ειδοποιείς την αρχαιολογία ο ίδιος.
Τώρα δεν μπορείς. Πριν την οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να είναι εκεί η αρχαιολογία. Στην περιοχή μας όμως υπάρχουν δύο ξενοδοχεία όπου βρέθηκε προϊστορικός οικισμός που αναδείχτηκε από τον επιχειρηματία. Κάπου πρέπει να υπάρξει η μέση λύση.

Αυτό που φοβάται ο επενδυτής είναι ο χρόνος η αναξιοπιστία του συστήματος. Αποδεδειγμένα στην περιοχή υπήρχε αρχαία πόλη, το γνωρίζουμε. Δε ξέρουμε αν βρίσκεται σε όλη την έκταση. Αν σήμερα βρεθεί κάτι, το ζητούμενο είναι η ταχύτητα. Πως θα γίνει η επένδυση; Πάσχουμε στο θέμα της διαδικασίας».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο η αρχαιολογία είχε ξεκινήσει το θέμα από το 2010 και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το προχωρούσαν, όπως είπε .

«Θα πρέπει να ενημερωθούμε για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και μετά να κάνουμε δήλωση και να τοποθετηθούμε. Και επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η απόφαση να προσβληθεί στο ΣΤΕ, προσβάλλεται η πράξη. Δηλαδή αν κάποιος προσπαθήσει να βγάλει μία άδεια οικοδομής και η αρχαιολογία σου ζητήσει να σταματήσεις ο ιδιώτης μπορεί να την προσβάλει στο ΣΤΕ.

Ο δήμος πρέπει να πάρει θέση και για τα ακίνητα των πολιτών που βρίσκονται στα υπόλοιπα περίπου 9 χιλιάδες στρέμματα. Η αρχαιολογία λέει ότι δεν εμποδίζεται η επένδυση ο ΕΟΤ λέει ότι εμποδίζεται η επένδυση και περιμένουμε από τους νομικούς μας συμβούλους να μας πουν τι συμβαίνει. Δε ξέρουμε αν οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς ή ευμενείς» κατέληξε ο κ. Διακοσταματίου.

Ανακοίνωση από τη «Δημιουργία Ξανά» Π.Ο. Δωδεκανήσου
«Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στα θέματα των στρατηγικών αναπτυξιακών επενδύσεων ξαναχτυπά. Την ίδια στιγμή που έχει αναλάβει την δέσμευση για την άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, τα στελέχη της, με αποφάσεις τους, τις μπλοκάρουν.
Ο λόγος για την επένδυση στο Golf Αφάντου.

Με μία αιφνιδιαστική, ατεκμηρίωτη, απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά η έκταση των 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός χώρος.
Η κίνηση αυτή επί της ουσίας τινάζει στον αέρα μία επένδυση που έχοντας περάσει από χίλια κύματα, περίμενε δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί, να ακυρώνεται λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης.

Πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων τα 400 εκατομμύρια της επένδυσης, τα 42 εκατομμύρια που θα εισέπραττε άμεσα το ελληνικό δημόσιο, οι θέσεις εργασίας, η υψηλή προστιθέμενη αξία της επένδυσης, και η συνολική συμβολή στο τουριστικό προϊόν και το ΑΕΠ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που στέλνει παντού το μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας, της έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού και οράματος, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα.

Αναρωτιέται κανείς αν αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν, η οικονομία διέρχεται νέα φάση ύφεσης, ο ιδιωτικός τομέας στενάζει υπό το βάρος της παράλογης φορολογίας και των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων;
Κατανοεί η κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις ελάχιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες που υπάρχουν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, συμβάλλοντας στην εδραίωση ενός εχθρικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος δείχνοντας τον δρόμο της φυγής και της εξόδου σε κάθε πιθανό επενδυτή;

Μετά την κοροϊδία του ΦΠΑ, την πρόθεση για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, ήρθε και αυτό για να επιβεβαιώσει την Επιπολαιότητα; Ιδεοληψία; Ιδεολογική έχθρα προς κάθε ιδιωτική επένδυση; Ανικανότητα προσαρμογής στην πραγματικότητα; Το σίγουρο είναι ένα.
Η υπομονή των Ροδίων έχει ήδη εξαντληθεί!»

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη