Tσακαλώτος: Συμφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Tσακαλώτος: Συμφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Tσακαλώτος: Συμφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2192 ΦΟΡΕΣ

Νέες δηλώσεις Καμμένου

Την άποψη ότι συμφωνεί με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, εξέφρασε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου η άποψή του συμπίπτει με εκείνη των θεσμών.

«Ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το σωστό, κατά την άποψή του, είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

Σημειώνεται ότι η θέση του κ. Τσακαλώτου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχουν δηλώσει οι κ.κ. Καμμένος και Βούτσης, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά ως μέτρο αντισυνταγματικό ή στα όρια της συνταγματικότητας.
«Δεν θα χρυσώσω το χάπι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1, και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν τόσο την πλευρά της συνταγματικότητας του μέτρου όσο και την πλευρά της αντισυνταγματικότητας.

Εχουν «υφεσιακή ροπή» τα μέτρα που πήραμε
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ακόμα ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση θα έχουν υφεσιακές συνέπειες για την κοινωνία.
«Προφανώς και τα μέτρα έχουν υφεσιακή ροπή και θα δυσκολέψουν τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας μάλιστα πως οι θετικές συνέπειες της συμφωνίας για το χρέος δεν θα βοηθήσουν το μέσο νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.
Επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας πως με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχει πλέον «συγκεκριμένη δέσμευση» από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΑΡΔΑ
«Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να σκορπίσουμε τους φόρους σε πολλά μέρη. Δεν υπάρχουν μεγάλες θεματικές αυξήσεις», δήλωσε για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μιλώντας στην «Τρόικα» του Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας.
Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας «όσον αφορά στον Φ.Π.Α, είχαμε πει, για παράδειγμα, να τον αυξήσουμε στη ΔΕΗ από 13% σε 23%…

Αυτή ήταν μια από τις προτάσεις που υπήρχαν. Εμείς αυτό που κάναμε σε ό,τι αφορά όλο αυτό το φορολογικό πακέτο ήταν να “σκορπίσουμε” τους φόρους σε πολλά μέρη -δεν υπάρχουν μεγάλες θεαματικές αυξήσεις-, γιατί θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ καλύτερη απέναντι στους πολίτες, από το να δέχεται ένας πολίτης την ομοβροντία μιας αύξησης του Φ.Π.Α κατά 10% σε ένα χώρο. Αυτές ήταν οι λύσεις που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι.

Ή ένα “σκόρπισμα” πολλών μικρών φόρων δεξιά και αριστερά ή μια μεγάλη ομοβροντία… Σε ό,τι αφορά στο διαχειριστικό σκέλος, φτάσαμε στο σημείο που βλέπετε. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπήρχε μια σωρεία λύσεων στο τραπέζι διαπραγματεύσεων που δεν την γνωρίζουμε. Κρίθηκε ότι εκεί έπρεπε να φτάσουμε και εδώ φτάσαμε».

Για την συνταγματικότητα της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά:
«Υπήρχε μια μνημονιακή δέσμευση εδώ και πολύ καιρό. Τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονταν σε ένα ευνοϊκότερο καθεστώς από άλλα νησιά, σύμφωνα με την συνταγματική υποχρέωση η οποία υπήρχε. Από εκεί και πέρα μπορούν να βρεθούν πολλά άλλα μέτρα πολιτικής που θα υποκαταστήσουν αυτή τη δυσμενή επίπτωση της αύξησης του Φ.Π.Α στα νησιά.
Σε ένα πλούσιο νησί δεν ξέρω κατά πόσο θα προσέξει ένας τουρίστας την αύξηση του Φ.Π.Α.

Όσον αφορά στην συνταγματικότητα αυτού του μέτρου, πρέπει να συζητήσετε με συνταγματολόγους. Το σύνταγμα ορίζει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση και ως εκ τούτου μπορούν να βρεθούν κάποια άλλα μέτρα πολιτικής που να οδηγήσουν σε κάποιο τέτοιο αποτέλεσμα…».

Σε άλλο σημείο είπε: «Τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε και μιας συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίοι έχουν τις δικές τους απόψεις και προσεγγίσεις. Δεν υιοθετούνται μέτρα τα οποία εκ των προτέρων θεωρούνται ότι έχουν στόχους μη επιτεύξιμους.

Από εκεί και πέρα είναι το “βλέποντας και κάνοντας”. Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε αυτούς τους στόχους και να τους φτάσουμε στο 100%. Μπορούμε να τους πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Από την στιγμή που αρχίζει να ανακάμπτει η οικονομία, η προσέγγιση των στόχων γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Είναι εφικτή η προσέγγιση των στόχων».

NEEΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
“Ψήφισα τον ΦΠΑ στα νησιά γιατί πίστευα και πιστεύω είναι το τελευταίο καψόνι που κάνουν στην Ελλάδα και πλέον βγαίνουμε από αυτή την ιστορία» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας στις αντιδράσεις που ακολούθησαν τη δήλωση του ότι είναι αντισυνταγματικός νόμος για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε χαρακτηριστικά σχετικά με το θέμα:
«Τσαντιστήκανε και βγήκαν και μου κάνανε έλεγχο και να παραιτηθώ και αφού είναι αντισυνταγματικό και άδικο γιατί το ψήφισα.

Το ψήφισα γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι το τελευταίο καψόνι που κάνουν στην Ελλάδα και πλέον βγαίνουμε από αυτή την ιστορία. Αν καταφέρουμε σε αυτούς τους μήνες να ξαναποκτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας θα ξαναρθούν οι Ωνάσηδες. Θα μπορέσουμε πάλι να αποτελέσουμε την ελπίδα και το φως για όλη την Ευρώπη» είπε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: EKTEΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Σε ομιλία της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, στην Επίκαιρη Επερώτηση για την Ανάπτυξη, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η δεύτερη περίοδος του κ. Τσίπρα είχε εξίσου τραγική κατάληξη:

Η χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, η δημοκρατία υπό περιορισμό, ο δημόσιος πλούτος στη διαχείριση των ξένων και τα σπίτια στα «κοράκια των αγορών».
Μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση.

Έκλεισε όμως οριστικά ο κύκλος των ψευδαισθήσεων που καλλιέργησαν επί 5 χρόνια οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Έκλεισε και ο μύθος ότι προστατεύουν τους φτωχούς και τους αδύναμους.

Έκλεισε ο μύθος ότι δήθεν είστε εσείς προστάτες των φτωχών και των αδύναμων. Γιατί όταν, κύριε Υπουργέ, υποτάσσεστε στις πολιτικές επιλογές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, μόνο προστάτες των αδύναμων δεν μπορεί να είστε. Είστε εκτελεστές τους και τώρα έρχεστε και εκτελείτε και τα νησιά!

Εμείς, θεσπίσαμε τον μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά και τον προστατεύσαμε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Εσείς είστε αυτοί που τον καταργείτε και αφήστε τις κλάψες, δήθεν.
Γιατί τα ψηφίσατε όλοι και με τα δύο σας χέρια!

Όποιος δεν συμφωνεί να έχει τα κότσια να παραιτείται. Θα απολογηθείτε για όλα αυτά κ. Υπουργέ.

Εκτελούν και τα νησιά. Εμείς θεσπίσαμε το μειωμένο Φ.Π.Α και τον προστατέψαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τέρμα οι κλάψες και το δούλεμα. Το ψηφίσατε και με τα δύο χέρια ΟΛΟΙ.
Κυρίες και Κύριοι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα απολογηθείτε για αυτό.»

Β.Κεγκέρογλου: « Εχθρική συμπεριφορά της Κυβέρνησης έναντι των νησιών».
Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον Αποκλεισμό των ανέργων όλων των νησιωτικών Δήμων από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την ερώτησή του, τόνισε πως η Κυβέρνηση εδώ και λίγους μήνες έχει βάλει στο στόχαστρο την νησιωτικότητα, αφού καταργεί μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στο παρελθόν στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 101 του Συντάγματος για την άρση των προβλημάτων των νησιωτών και δεν εφαρμόζει την ρήτρα νησιωτικότητας σε κανονιστικές πράξεις και προγράμματα που τρέχουν.

Εισαγωγικά τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που αυξάνουν το ΦΠΑ και καταργούν τις εκπτώσεις που αποτελούν κίνητρα για τα νησιά.

«Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ίδια άποψη λέγοντας ότι η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας και όχι στα όρια της συνταγματικότητας. Τίθεται λοιπόν, θεσμικά πλέον, θέμα για την ισχύ της αλλά και για το αν θα υπογράψει το νόμο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας την στιγμή που του ομολογούν ότι είναι αντισυνταγματικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στη συνέχεια εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι έχει εχθρική συμπεριφορά έναντι των νησιών και ότι αγνοεί και το Σύνταγμα και ειδικότερα το άρθρο 101 παρ. 4, σύμφωνα με το οποίο, «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».

Επιπλέον, δεν εφαρμόζει τους νόμους και συγκεκριμένα τον νόμο 4150/2013 (102 Α΄), σύμφωνα με τον οποίο προστέθηκε η ρήτρα νησιωτικότητας στις αρχές καλής νομοθέτησης του ν.4048/2012 (34 Α΄), του άρθρου 33 του ν. 4150/2013 με το οποίο συστάθηκε το

Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων να γνωμοδοτεί για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, αλλά και του π.δ. 103/2014 (170 Α’).
Αφορμή για την ερώτηση ήταν το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το οποίο στους 51 πρώτους Δήμους περιλαμβάνεται μόνο ένας νησιωτικός.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άδειασε το Υπουργείο Εργασίας, αφού στην απάντησή του αναφέρει ότι ουδέποτε εστάλη για γνωμοδότηση και εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας κανένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Ο Βουλευτής ζήτησε την εφαρμογή κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τη ρήτρα νησιωτικότητας στην β’ και γ’ φάση του προγράμματος.

Η αρμόδια Υπουργός επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, αρκέστηκε να πει ότι δεν θα αποκλείσει τους νησιωτικούς Δήμους.

Ο κ. Κεγκέρογλου παρατήρησε ότι αυτό είναι υποχρέωσή σας, ούτως ή άλλως, και χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας. Η ρήτρα επιτάσσει κάτι πολύ παραπάνω: «Την υποχρέωση ιδιαίτερης μέριμνας, ώστε να αντισταθμιστούν τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών, που καθιστούν τους νησιώτες σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών» και η Υπουργός είπε ότι εφαρμόζει ισονομία και ίση μεταχείριση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την φιλοσοφία της ρήτρας και την υποχρέωση για την εφαρμογή της.

ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΘΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
«Αυτογκόλ» ή «εκ του πονηρού» θα αποδειχθούν σε μία εβδομάδα οι οιμωγές και οδυρμοί κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, πως ήταν αντισυνταγματικές και εγκληματικές οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά.
Στις αρχές Ιουνίου (την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες) έχει οριστεί να εκδικαστεί μετά από πολλές αναβολές (λόγω της αποχής των δικηγόρων) στο Συμβούλιο της

Επικρατείας προσφυγή κατά του μέτρου. Εκεί ο δικηγόρος του δημοσίου που θα πρέπει να υπερασπιστεί το μέτρο, θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και την δημόσια ομολογία των κ.κ. Πάνου Καμμένου και Νίκου Βούτση (αλλά και κύκλων του Μαξίμου) πως παραβιάζεται το Σύνταγμα της χώρας.

Με το δεδομένο αυτό, καθίσταται αβέβαιο αν ο νομικός σύμβουλος του Κράτους θα πάρει εντολή να παραστεί καν στην εκδίκαση ή θα υποκύψει χωρίς να προβάλει αντίσταση στην προσφυγή. Αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τις οδηγίες που θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακόμα χειρότερα, η στάση που τηρεί η κυβέρνηση δημιουργεί αμφιβολίες και στους δανειστές για το αν έχει σκοπό να εφαρμόσει όσα συμφώνησε. Σε κάθε περίπτωση, αν το μέτρο καταπέσει, ανοίγει μία «τρύπα» στα κρατικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να υποκατασταθούν με άλλα μέτρα.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κω βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΕΦΕΤ: Συμβουλές ενόψει Πάσχα-Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε αποθήκες με ηλεκτρικά είδη επί της Ρόδου-Λίνδου

Τούρτες πασχαλινές, καλιτσούνια και μελιτίνια

Συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Δένδιας με τη φρουρά στο Αγαθονήσι

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματίες πριν λίγο στο κέντρο της πόλης

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά