Ευημερούν οι αριθμοί αλλά υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα

Ευημερούν οι αριθμοί αλλά υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα

Ευημερούν οι αριθμοί αλλά υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Ενημερώθηκε αναλυτικά ο δήμαρχος για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και για την ανάγκη παρεμβάσεων • Θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στις 23 Ιουλίου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Σε μία «ακτινογραφία» της φετινής σεζόν, την οποία χαρακτηρίζουν «δύσκολη, προβληματική και απρόβλεπτη», προχώρησε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, μέσα από μία έρευνα για τα αίτια που πραγματοποίησε και την οποία παρέδωσε, χθες, μαζί με τις προτάσεις του, στο Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, οπότε και αποφασίστηκε να αναλυθούν όλα αυτά σε συνάντηση που ορίστηκε για το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με στόχο τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ρόδου, «σε πανστρατιά για τη δρομολόγηση άμεσων δράσεων που θα ωφελήσουν το νησί της Ρόδου τόσο κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου όσο και για την προετοιμασία της επόμενης σαιζόν, καλεί ο Δήμος Ρόδου με πρώτη δράση τη συνάντηση φορέων, παραγωγικών τάξεων και θεσμικών εκπροσώπων για την αξιολόγηση της έρευνας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων».

Ο Δήμαρχος συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιώργο Ματσίγκο καθώς και τον αντιπρόεδρο κ. Βαγγέλη Μουστακάκη, παρουσία της αντιδημάρχου Τουρισμού κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου και συζήτησε μαζί τους τα αποτελέσματα της έρευνας στο πλαίσιο της αξιοποίησης των στοιχείων που προέκυψαν.

Η έρευνα, η οποία εστιάζει στα προβλήματα της ελλιπούς προβολής της Ρόδου, των συνεπειών από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και της εικόνας και των υποδομών του νησιού, χαρακτηρίστηκε από τον Δήμαρχο ως ιδιαίτερα σημαντική.

Στη συνάντηση κατατέθηκε ο προβληματισμός και των δύο πλευρών για την πορεία της φετινής σεζόν η οποία φαίνεται να υστερεί σε έσοδα ενώ ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου μεταξύ άλλων: Για τα θέματα του ΠΡΟΤΟΥΡ, τις βελτιωτικές εργασίες που πραγματοποιούνται συνεχώς στην πόλη της Ρόδου, αλλά και τον προβληματισμό του για την υποστελέχωση των αστυνομικών αρχών, την τήρηση της ευταξίας της πόλης καθώς και την πολύωρη αναμονή που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τουρίστες και τα προβλήματα στην έκδοση της βίζας.

Ο κ. Ματσίγκος
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Ματσίγκος, καταρχήν, αναφέρθηκε στα δύο υπομνήματα που κατέθεσαν στον Δήμαρχο: Το ένα αφορά στα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε ο Σύλλογος για την τουριστική σεζόν στη Ρόδο η οποία, όπως είπε, είναι γνωστό ότι είναι «δύσκολη, προβληματική και απρόβλεπτη».

Αφού παραθέτουν τα προβλήματα που διαπίστωσαν, ετοίμασαν και το δεύτερο υπόμνημα στο οποίο καταθέτουν τις προτάσεις τους για άμεση δράση. Όμως, επειδή πρέπει να ακουστούν όλοι οι φορείς, οι αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, αποφάσισαν να οργανώσουν μία συνάντηση όλων των φορέων και Αρχών στις 23 Ιουλίου, με αντικείμενο τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη βελτίωση της εικόνας και της προβολής του νησιού αλλά ταυτόχρονα και την προβολή για την επόμενη χρονιά αφού μέχρι τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα που έκανε ο Σύλλογος και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, έδειξαν ότι, καταρχήν, υπήρξε μία έλλειψη στοχευμένης προβολής και διαφήμισης. Το δεύτερο είναι ότι, λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είχαμε μεγάλη αύξηση στα τουριστικά πακέτα, παρ όλο που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος και το τρίτο είναι η εμφάνιση του νησιού και οι υποδομές. Δηλαδή το αεροδρόμιο, οι δρόμοι, η καθαριότητα, η σήμανση και γενικά όλα τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ως κάτοικοι του νησιού.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, ήταν τα τρία βασικά προβλήματα ωστόσο εστίασαν και σε άλλα θέματα αφού, όπως είπε, «πρέπει να γίνει ένας πολύ σωστός συντονισμός, προγραμματισμός και να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία φορέων, αρχών, επαγγελματικών οργανώσεων, ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ό,τι προβλήματα μπορούμε άμεσα αλλά να γίνει και ένας σωστός προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά».

Ως σύλλογος, έχουν στείλει σε όλους τους φορείς και τις Αρχές τα υπομνήματα, αλλά ανεξάρτητα αν θα τους συναντήσουν, θα προσκληθούν όλοι στη συνάντηση, ώστε να ανταλλάξουν ιδέες και να ληφθούν αποφάσεις υλοποιήσιμες, για το τι μπορεί να γίνει άμεσα και τι μπορούν να υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συζήτηση έγινε, χθες, και για τον ΠΡΟΤΟΙΥΡ αφού λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησής του δεν είχαμε την καλύτερη προβολή και διαφήμιση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη σύσκεψη και θα υπάρξουν και προτάσεις για το πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο Οργανισμός αλλά και το πως μπορούν να συντονιστούν καλύτερα για να υπάρξει καλύτερη προβολή του προορισμού.

«Τις πταίει» για τη φετινή σεζόν
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, προχώρησε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, βάσει της έρευνας, σχετικά με το «τις πταίει» για την πορεία της φετινής σεζόν. Θύμισε, λοιπόν, ότι από το Νοέμβριο ακόμα δήλωνε ότι προβλεπόταν μία δύσκολη, απρόβλεπτη και προβληματική σεζόν και εξελίσσεται ως τέτοια.

Όπως εξήγησε ο κ. Ματσίγκος, δεν πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο έδειξε μία μικρή αύξηση αφίξεων, αφού αυτή ήταν συγκριτικά με το 2015. Αυτό συνέβη γιατί, δύο μήνες πριν από την έναρξη της σεζόν, οι κρατήσεις που είχαμε στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες συγκριτικά με το 2015.

Γνώριζαν πολύ καλά τα προβλήματα, ότι έφταιγαν και οι τιμές που παρ’ όλο που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ, παρ’ όλα αυτά ήμασταν λίγο ακριβότεροι από άλλους προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Χαλκιδική, που πήγαιναν καλύτερα αφού ήταν πολύ φθηνότερα απ’ ότι εμείς. Έτσι, αναγκάστηκαν όλες οι επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, να κάνουν προσφορές και το κλίμα των προγραμματισμένων αφίξεων που ήταν αρνητικό, έγινε θετικό. Και είπε, στη συνέχεια:

«Αλλά, τι πετύχαμε; Ήρθε πολύς κόσμος, μένει λιγότερες ημέρες, άρα οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες, ξοδεύει λιγότερα διότι δεν έχει πια τόσα πολλά λεφτά αφού το συνολικό πακέτο είναι φθηνότερο και το άλλο είναι ότι έχουμε περισσότερους πελάτες all-inclusive διότι, φοβούμενοι την ακριβή ζωή και την ακρίβεια των προϊόντων εκτός ξενοδοχείου, προτίμησαν να κλείνουν με προσφορές πακέτα all-inclusive, να γνωρίζουν πόσα θα ξοδέψουν, και έτσι οι περισσότεροι πελάτες οι οποίοι ήρθαν στη Ρόδο-και είναι αυξημένος ο αριθμός σε σχέση με το 2015-είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου και πελάτες all-inclusive».

Εκτός, όμως, από τις μειωμένες διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, πρέπει να συγκρίνουμε με το 2014 αφού σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016 είμαστε κάτω. «Άρα, πώς πάμε καλά και είμαστε αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι όταν οι αφίξεις είναι μειωμένες συγκριτικά με το 2014;», αναρωτήθηκε και ανέφερε ότι, σε αριθμό αφίξεων, υπολογίζουν ότι είμαστε κάτω περίπου 2500 με 3000.

Το ζητούμενο, όμως, τώρα είναι το εξής: Από το 2014 έως το 2016 υπάρχουν νόμιμα τουλάχιστον 4000 καινούργιες κλίνες. Αν υπολογίσουμε τις τουριστικές κατοικίες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα διαμερίσματα, παράνομα ή μη, και τις βίλες, με έναν συντηρητικό αριθμό 2000, φθάνουμε τις 6000 επιπλέον κλίνες και όπως εξήγησε, στατιστικά, για να γεμίσουν οι 6000 κλίνες καινούργιες από το 2014 χρειαζόμαστε φέτος επιπλέον, συγκριτικά με το 2014, 200 χιλιάδες αφίξεις ενώ είμαστε μείον συγκριτικά με το 2014.

Άρα, είμαστε πιο κάτω και επιπλέον, έχουμε λιγότερες ημέρες, λιγότερες διανυκτερεύσεις και μειωμένες τιμές. Άρα, ακόμα και ο τζίρος με ΦΠΑ θα είναι μειωμένος συγκριτικά με πέρυσι ανά επιχείρηση, τα δε καθαρά έσοδα αναμένονται μειωμένα κατά 20%. Δηλαδή, μία επιχείρηση που δούλευε με κέρδος 20%, φέτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές και τουριστικές, που δουλεύουν με κέρδη άνω του 25%.

Και δήλωσε ο κ. Ματσίγκος: «Άρα, η σεζόν είναι δύσκολη, μπορεί τα νούμερα να ευημερούν σε αφίξεις στο αεροδρόμιο, τα έσοδα όμως δεν είναι τα αντίστοιχα. Η πίτα έχει μικρύνει μπορώ να πω ή εάν το πάρουμε διαφορετικά, η πίτα που μεγαλώνει σε αφίξεις μικραίνει σε έσοδα, σε διανυκτερεύσεις και σε κέρδος, επομένως είναι μία πολύ δύσκολη σεζόν και τα αποτελέσματα μάλιστα θα φανούν από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη με τις αδυναμίες των τουριστικών επιχειρήσεων».

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, συνέταξαν την έρευνα και έχουν έτοιμες προτάσεις για άμεσες λύσεις, «για να σώσουμε ό,τι μπορούμε για το υπόλοιπο της σεζόν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν, όμως, και θετικά σύμφωνα με τον ίδιο και τέτοια είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις γείτονες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, επίσης ότι η Ρόδος είναι από τους ωραιότερους προορισμούς, αρκεί βέβαια να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που έχουν εντοπίσει, και να γίνει μία στοχευμένη προβολή και διαφήμιση. Και είπε:

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά και πρέπει να είμαστε αρκεί να είμαστε οργανωμένοι σωστά, ενωμένοι, να έχουμε ειλικρινή συνεργασία, να λύσουμε τα προβλήματα τα λειτουργικά, της εμφάνισης και των υποδομών του νησιού, και είμαστε αισιόδοξοι ότι το θετικό είναι ότι οι αεροπορικές εταιρίες και οι τουρ-οπερέιτορ που ήδη συζητούν και υπογράφουν συμβόλαια, κανείς δεν δηλώνει αυτή τη στιγμή ότι θα μειώσει τις αεροπορικές θέσεις.

Άρα, ξεκινάμε τουλάχιστον με δεδομένο τις ίδιες αεροπορικές θέσεις και αν δημιουργήσουμε τη ζήτηση από το Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο που αποφασίζουν για τις θέσεις και έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ότι είχαμε, θα προστεθούν και άλλες, άρα δυνατότητα να πάμε καλύτερα. Και όλα αυτά εξαρτώνται περισσότερο από εμάς. Το μπαλάκι είναι στη δικιά μας πλευρά και όχι στο εξωτερικό», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο