Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του νησιού

Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του νησιού

Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 386 ΦΟΡΕΣ

Έχουν οργιάσει οι εργοδότες καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Ρόδου σε αρκετούς χώρους, κατά τη φετινή σεζόν, θέλησε να καυτηριάσει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ που, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη της χθες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις διαπιστώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα αλλά και στις δράσεις που προγραμματίζουν για το επόμενο δίμηνο, Αυγούστου -Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, η δράση αυτή, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου ενώ, χθες, ανακοινώθηκε και η σύσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 7:30 το βράδυ στην αίθουσα συσκέψεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου η οποία θα έχει θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Όπως ανέφεραν, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση όπως και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων, Αποτελούν μία μεγάλη κατάκτηση που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αντεργατική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων.

Οι εργαζόμενοι μόνο έναν τρόπο έχουν για ν’ απαντήσουν σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Να δώσουν ενιαία απάντηση. Καμιά αποδοχή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Απόρριψη της λογικής του «ό,τι έγινε, έγινε». Να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που είχαν.
Οργάνωση της πάλης για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων-διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Έτσι, καλούν όλα τα σωματεία των εργαζομένων της Ρόδου να συμμετέχουν στη σύσκεψη αυτή.

Για την κατάσταση
Το μέλος της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ, κ. Κατσουράκης, πλαισιωμένος από άλλα στελέχη, ξεκίνησε λέγοντας:
«Είναι γεγονός, ότι η μεγαλοεργοδοσία, έχει πραγματικά οργιάσει τη φετινή σεζόν, με τον αέρα στα πανιά που τους δίνει και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια χτίσει ένα πραγματικό οπλοστάσιο από αντεργατικούς νόμους και μέτρα, το οποίο και η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδειχτεί ικανότατη να το εμπλουτίζει.

Ορισμένα παραδείγματα:
• Ένας – ένας οι μεγαλοξενοδόχοι, διαγράφονται από μέλη της ΈΞΡ και δεν εφαρμόζουν ακόμα και αυτή τη Συλλογική Σύμβαση με τους διπλά και τρίδιπλα μειωμένους μισθούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά αμοιβή που ξεκινά από τα 511 για τους άνω των 25 και 411 για τους κάτω των 25. Άλλοι δε μπαίνουν καν στον κόπο να λύσουν και τυπικά το ζήτημα, απλά πληρώνουν ότι και όποτε θέλουν.

• Με την έλευση της νέας εταιρείας στο αεροδρόμιο και τις «ανακατάταξεις» που έφερε επικρατούν πραγματικά συνθήκες γαλέρας.
• Η απληρωσιά έχει πολλαπλασιαστεί, τείνει να γίνει η κυρίαρχη κατάσταση, οι χώροι που οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην ώρα τους να είναι η εξαίρεση. Μάλιστα χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα από τους εργοδότες. Μη ζητάς τα δεδουλευμένα σου, τα δικαιώματά σου κλπ. Δε βλέπεις πόσους μήνες έχουν να πληρωθούν στον τάδε χώρο; Υπάρχουν ακόμα οφειλόμενα από την περσινή σεζόν σε δεκάδες χώρους.

• Το ρεπό και το 8ωρο, γενικότερα ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και η ανάπαυση των εργαζομένων είναι άγνωστες λέξεις στους χώρους δουλειάς του νησιού. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, το να βγάζουν δηλαδή περισσότερη δουλειά λιγότεροι εργαζόμενοι, οδηγεί σε κατάρρευση, μυοσκελετικές βλάβες, λιποθυμίες, εμφράγματα, εργατικά ατυχήματα. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν παραδείγματα από χώρους δουλειάς τη φετινή σεζόν.
• Οι συνέπειες των απανωτών «φαλιμέντων» που ξεσπούν σε όλη τη χώρα αγγίζουν και τη δική μας περιοχή και πρέπει να παρθούν μέτρα από το εργατικό κίνημα.

Όλα αυτά βεβαίως σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό που ενδιαφέρει και αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα επιτελεία σε Δήμο και Περιφέρεια, είναι κυρίως οι αριθμοί των αφίξεων και των εσόδων και με ποιο τρόπο θα υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος της αύξησής τους, κάτι που μάλιστα είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες με το κοκοροφάγωμα Δήμου – δημοτικών παρατάξεων, Περιφέρειας και ΕΞΡ για το ποιος είναι ο ικανότερος σε αυτό».

Ανέφερε, επίσης, στη συνέχεια, ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου που όχι μόνο έχουν εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους αλλά έχουν πραγματικά βάλει πλάτη στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Και είπε, ακόμη:

«Μόλις πριν από λίγες μέρες στη σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος για την πορεία της τουριστικής σεζόν, (στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της σύσκεψης ήταν, τι επιπρόσθετα μέτρα θα παρθούν για να ενισχυθεί το τουριστικό κεφάλαιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν και φορείς που εκπροσωπούν και μικροεπιχειρηματίες), ο πρόεδρος του ΕΚΡ δήλωσε τα εξής: «Στη Ρόδο έχουμε μία κουλτούρα συνεργασίας και θα πρέπει να είμαστε όλοι ευτυχείς γιατί, παρ’ όλο που έχουμε χάσει, έχουμε εργασιακή ειρήνη και οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη για να παραμείνει ο προορισμός ισχυρός.» (πηγή εφ. Ροδιακή 24/7/2016).

Δηλαδή το κεφάλι κάτω, γιατί τα κέρδη του αφεντικού κινδυνεύουν! Αν αυτό είναι υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τύφλα να έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Στάση βεβαίως που είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμμετέχει στο στημένο διάλογο για το νόμο που θα πετσοκόψει δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Στόχος, όπως είπε, όλης αυτής της δράσης που σχεδιάζουν και ήδη ξεδιπλώνεται, είναι «να αναδειχθεί η κατάσταση της εργατικής τάξης στο νησί της Ρόδου, οι πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα, η εντατικοποίηση της εργασίας, το τσαλαπάτημα των Συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στην πολυδιαφημισμένη «ατμομηχανή» του Τουρισμού, ή πιο σωστά της εκμετάλλευσης αλλά και στους άλλους κλάδους, στο εμπόριο, τις μεταφορές και αλλού. Αλλά και η ανάγκη συσπείρωσης, οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για να αντεπιτεθούν, για να διεκδικήσουν εδώ και τώρα κάλυψη των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.»

Σύνθημα όλης αυτής της δράσης: «Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!». Διεκδικούν:
• Να μπει τέλος στις συνθήκες γαλέρας στους τόπους δουλειάς τους νησιού, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε εμπορικές επιχειρήσεις, είτε στο αεροδρόμιο, είτε σε όποιον άλλο κλάδο.
• Να εξοφληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων

• Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, εποχιακών η μη, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Για τον «Μαρινόπουλο»
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συνεχίζει τον αγώνα για τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» και στην περιοχή μας, με επιτροπές αγώνα που έχει συγκροτήσει σε κάθε κατάστημα, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κατσουράκης, τίποτα δεν έχει λυθεί ενώ το πρόβλημα έχει αρχίσει να διογκώνεται αφού οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, δεν υπάρχουν εμπορεύματα στα καταστήματα και οι εργαζόμενοι απλώς πηγαίνουν για να είναι εκεί.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, και στην περιοχή μας, αφού οι εργαζόμενοι εαυτοί εδώ είναι πάνω από 100 άτομα. Το ΠΑΜΕ προσπαθεί να συσπειρώσει τους εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη