Χιλιάδες ειδοποιητήρια σε οφειλέτες στέλνει ο δήμος Ρόδου

Χιλιάδες ειδοποιητήρια σε  οφειλέτες στέλνει ο δήμος Ρόδου

Χιλιάδες ειδοποιητήρια σε οφειλέτες στέλνει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 868 ΦΟΡΕΣ

Τα χρέη φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ

Χιλιάδες είναι τα ειδοποιητήρια που στέλνουν, καθημερινά, σε όλους τους οφειλέτες του Δήμου της Ρόδου οι Οικονομικές υπηρεσίες, για ένα σύνολο οφειλών που, μέχρι στιγμής, φθάνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ειδοποιητήρια αυτά, τα οποία είχαν ετοιμαστεί επί Αντιδημαρχίας του κ. Γιάννη Περδίκη τον περασμένο Απρίλιο περίπου, ξεκίνησαν να στέλνονται όταν ανέλαβε ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Μέχρι τώρα έχουν σταλεί περί τα έξι χιλιάδες ειδοποιητήρια προς όλους τους οφειλέτες του Δήμου και για κάθε κατηγορία οφειλής, από τις μικρότερες μέχρι τις πολύ μεγάλες. Επίσης, από τα 5 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών μέχρι τώρα, τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές μέσα στο 2016 και τα υπόλοιπα είναι παρελθόντων ετών. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι, μέχρι τα τέλη του χρόνου, το ύψος των οφειλών θα ανέβει και άλλο.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν κάθε οφειλή προς το Δήμο, όπως ύδρευση των πρώην Δήμων που δεν ήταν στη ΔΕΥΑΡ και έχουν βεβαιωθεί στο Δήμο, πρόστιμα από παραβάσεις ΚΟΚ, πρόστιμα κοινόχρηστων χώρων, τέλη παρεπιδημούντων και τέλη εκδιδομένων λογαριασμών.

Σημειώνεται ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος προς όλους τους οφειλέτες του Δήμου, τους πολίτες, εάν έχουν πληρώσει τα τέλη, τα πρόστιμα κτλ. προς αυτόν. Σ’ αυτά, δεν περιλαμβάνεται η είσπραξη οφειλών από μισθώματα αφού ακολουθείται άλλη διαδικασία.

Στάση αναμονής
Εν τω μεταξύ, η αρμόδια Αντιδημαρχία αλλά και οι Οικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα περιλαμβάνει σχετικό άρθρο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η όλη διαδικασία και να ξεκινήσει να εισπράττει ο Δήμος.

Αυτό αναμενόταν να γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε, και έτσι εκτιμούν ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και μετά, ο Δήμος αναμένεται να κινήσει πάλι τη διαδικασία για τους μεγαλοοφειλέτες που, υπενθυμίζεται, ότι επί Αντιδημαρχίας του κ. Περδίκη είχε προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών. Συγκεκριμένα, περιμένουν να ψηφιστεί ο νόμος αυτός ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να έρθει να ρυθμίσει τις οφειλές του χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επίσης, με το νομοσχέδιο αυτό θα δοθεί λύση και για τις βεβαιωμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο όσο γίνεται πιο άμεσα μετά την ψήφισή του.

Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, «αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις», το οποίο πέρασε τη διαβούλευση και εκτιμούν ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, υπάρχει το άρθρο 104 για «ρυθμίσεις προς ΟΤΑ Α’ βαθμού».

Αυτό, ρυθμίζει «πάσης φύσεως χρηματικές οφειλές υπόχρεων προς ΟΤΑ, οι οποίες προέρχονται από θεσπιζόμενους υπέρ αυτών οικονομικώς εν γένει πόρους, ρυθμίζονται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης των υπόχρεων ενώπιον των οικείων ΟΤΑ εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών από το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου κατά τις ακόλουθες περιοριστικά αναφερόμενες διακρίσεις: Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα μήνες από αυτή, χρηματικών οφειλών οι οποίες προέρχονται καθ’ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων τελών σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Η δε καταβολή της πρώτης εκ των δόσεων συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης του υπόχρεου για υπαγωγή στη ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών τελών συντελεστεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού 10% επί του συνολικού ποσού το οποίο αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά τέλη.

Επίσης, ρυθμίζει τα πρόστιμα. Δηλαδή, για παράδειγμα για τους κοινόχρηστους χώρους που βεβαιώνονται μόνο πρόστιμα, απαλείφει τόκους και προσαυξήσεις, μειώνει τα πρόστιμα στο 50% και τα ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη