Διεθνικές συναντήσεις του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Διεθνικές συναντήσεις  του 1ου Πειραματικού  Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Διεθνικές συναντήσεις του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+/KA2

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/KA2, με θέμα: «Europeenjeux, sportsd’icietd’ailleurs», το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη διασχολική συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Κατά την διάρκεια της Διεθνικής Δραστηριότητας Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 14 Οκτωβρίου 2016 στη Ρόδο, επισκέφθηκαν το σχολείο έντεκα εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Βουλγαρία και Τουρκία) και υλοποίησαν δράσεις, αφιερωμένες στις κοινές αξίες που υπάρχουν στο παιχνίδι και τον αθλητισμό και την ανακάλυψη κοινών αλλά και ιδιαίτερων αθλημάτων που κάθε εταίρος είχε επιλέξει να προβάλλει στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου.

Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην πόλη της Ρόδου, ανακάλυψαν την φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+.

Οι δράσεις συνεχίστηκαν με την διεξαγωγή της 3ης Διακρατικής Συνάντησης όλων των εταιρικών σχολείων από 7 έως 11 Νοεμβρίου 2016, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου «Mimar Kemalettin Ilkokulu», που βρίσκεται στη συνοικία Buca της Σμύρνης, στην Τουρκία.

Το ελληνικό σχολείο εκπροσωπήθηκε από τέσσερα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+, τον Διευθυντή του σχολείου κ. Ηλία Άθενα-Βασιλειάδη, την υπεύθυνη επικοινωνίας του Προγράμματος κ. Αλεξάνδρα Σιώπη (καθηγήτρια Γαλλικών) και τις δασκάλες κ. Βασιλική Ζαφειροπούλου και κ. Θεολογία Τσιρώζη.

Θερμή και εξαιρετικά εγκάρδια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Τούρκοι συνάδελφοι, προς όλα τα μέλη των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία (συντονίστρια χώρα του ευρωπαϊκού σχεδίου).

Οι εργασίες της 3ης Διακρατικής Συνάντησης αφορούσαν κυρίως την οργάνωση των προβλεπόμενων κοινών δράσεων όλων των σχολείων και την ανταλλαγή πληροφοριών για την πορεία του σχεδίου κατά τη δεύτερη και τελευταία χρονιά της σχολικής σύμπραξης (2016-17) με θέμα: τα αθλήματα και τις αξίες του αθλητισμού.

Στην κοινή αυτή Διακρατική Συνάντηση, έγινε ξενάγηση σε όλους τους χώρους του τουρκικού σχολικού συγκροτήματος και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του εξοπλισμού όλων των τάξεων των σχολείων της Τουρκίας και στις δύο βαθμίδες (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) με διαδραστικούς πίνακες καθώς και η χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση.

Δόθηκε επίσης η ευκαιρία για γνωριμία με τους μικρούς μαθητές των τάξεων του τουρκικού σχολείου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+.

Η επίσκεψη στις τάξεις κάλυψε και τις δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου (πρωινός – απογευματινός κύκλος) καθώς επρόκειτο για ένα πολυπληθές σχολικό συγκρότημα (750 μαθητές – 46 εκπαιδευτικοί).

Οι τούρκοι μαθητές προετοίμασαν μικρές εκπλήξεις ειδικά για τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς, ενώ η ελληνική αποστολή ανταπέδωσε προσφέροντας συμβολικά ενθύμια στους εταίρους εκπαιδευτικούςκαι μελεκούνιασε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, με την ευγενική χορηγία της Μελισσοκομικής ΔωδεκανήσουΑΕ.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στον Δήμαρχο της περιοχής Buca (μίας από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Σμύρνης) έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί το διετές σχέδιο και να διασφαλισθεί η σταθερή στήριξη και συνεργασία του σχολείου από τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Ο Δήμαρχος κ. LeventPiristina τόνισε την σημασία αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε κλίμα εγκάρδιας υποδοχής προσέφερε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η επίσκεψη πλαισιώθηκε από την ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα της Σμύρνης και τη διοργάνωση ολοήμερης εκδρομής με ξενάγηση στην περιοχή της Εφέσου, τον Ναό της Παναγίας, τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, ενώ η τελευταία στάση στο χωριό Κιρίτζε και η επίσκεψη στο παλιό πέτρινο ελληνικό σχολείο έριξε με συγκίνηση την αυλαία στο ταξίδι μας στο παρελθόν.

Απώτερο στόχο της υλοποίησης του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος αποτελεί η διάχυση των καινοτομιών και των καλών πρακτικών που αποτελούν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ των εταίρων, στο εκάστοτε σχολικό περιβάλλον, στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου σε κάθε συναναστροφή με τους συναδέλφους των άλλων σχολείων εταίρων, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με αυτούς, η εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων με τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων ολοκληρώνεται πλήρως με τη διάχυσή τους στο σχολικό περιβάλλον και την ενεργό εμπλοκή των μαθητών, που αποτελεί και σκοπό κάθε δράσης που υπερβαίνει τα όρια της σχολικής μονάδας, επιστρέφει όμως σε αυτή για να την εμπλουτίσει και να την ενδυναμώσει.

Διαβάστε ακόμη

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Με 14 παιδιά η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα αθλητικής Ρομποτικής στην Κρήτη

Συμμετοχή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα

Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

Μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Παραδεισίου έβαψαν πασχαλινά αυγά για τη Δομή Συσσιτίου του δήμου

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου