Σε αναμονή υπουργικής απόφασης τα ελαιοτριβεία

Σε αναμονή υπουργικής απόφασης τα ελαιοτριβεία

Σε αναμονή υπουργικής απόφασης τα ελαιοτριβεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 410 ΦΟΡΕΣ

Αν δεν εκδοθεί θα προχωρήσει σε σφράγιση η Περιφέρεια

Υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τους νόμους είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στην περίπτωση των ελαιοτριβείων που δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας Γιάννης Φλεβάρης με αφορμή την απόφαση που πάρθηκε για σφράγισμα όσων μονάδων έχουν εκκρεμότητες.


Όπως είναι γνωστό από τις 5 του μήνα όσα ελαιοτριβεία, δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις θα κλείσουν, εκτός αν προκύψει έστω και την τελευταία στιγμή ( όπως φημολογείται) υπουργική απόφαση που να δίνει παράταση.

Μέχρι και χτες πάντως κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, όπως δήλωσε ο κ. Φλεβάρης που ρωτήθηκε σχετικά, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουν γίνει καταγγελίες από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων για άλλους συναδέλφους τους αναφορικά με την παράνομη λειτουργία τους.

Μάλιστα ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης ζήτησε από την περιφέρεια άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας και αν δεν το πράξει τότε θα ασκηθούν διώξεις για παράβαση καθήκοντος.

Κάθε επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί νόμιμα. Αυτό είναι κάτι που ορίζει η νομοθεσία, και γίνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους κανόνες με βάση τη νομοθεσία. Αν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση ή εγκύκλιος που να δίνει κάποιο περιθώριο βεβαίως θα την εφαρμόσει η περιφέρεια και θα το κάνει μετά χαράς.

Αύριο ή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι σφραγίσεις όσων δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση, αν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση θα την εφαρμόσουμε άμεσα.

Υπενθυμίζω ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου των ελαιουργών είχε ειπωθεί ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί με κάποιο επίσημο τρόπο κάποια παράταση στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Αν αυτό γίνει καλώς αν όχι θα προχωρήσει κανονικά η υπηρεσία γιατί εφαρμόζει το νόμο. Η περιφέρεια και η αρμόδια υπηρεσία δεν κινείται ξαφνικά, αλλά εφαρμόζει τη νομοθεσία κατ’ επιταγήν της ελληνικής νομοθεσίας και των ελεγκτικών αρχών δημόσιας διοίκησης και δεν μπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης που ρωτήθηκε χτες από τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα.

Μάλιστα ο κ. Φλεβάρης αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να εξομοιωθούν όσοι συγκέντρωσαν τα νόμιμα δικαιολογητικά με αυτούς που δεν τα συγκέντρωσαν, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας τα εξής: «Επίσης θα πρέπει να κάνω γνωστό ότι υπάρχουν μεταξύ των ελαιουργών καταγγελίες με ενημερώσεις της εισαγγελίας, του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης και των αρχών και ζητούν άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.

Γίνεται πιεστικά και με απαίτηση. Ήδη η επιθεώρηση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης έχει απευθύνει εγγράφως προς την υπηρεσία μας να καταγράψει για κάθε ένα ελαιουργείο ξεχωριστά, ποιες ενέργειες έχουν γίνει, πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και γιατί, πόσες ενέργειες προσωρινής ή οριστικής σφράγισης έχουν γίνει και αυτά πρέπει να απαντηθούν ένα προς ένα. Ήδη συντάσσεται η απάντηση και θα δοθεί τις επόμενες μέρες».

Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει επί δύο χρόνια η περιφέρεια για να βοηθήσει τους ελαιουργούς να αποκτήσουν νόμιμη άδεια λέγοντας και τα εξής: «Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε σπεύσαμε το 2014 να οργανώσουμε τους ελαιουργούς.

Πέρασαν ήδη δύο χρόνια. Επίσης τον Αύγουστο του 2016 κλήθηκαν από τις υπηρεσίες μας παρουσία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων οι ελαιουργοί που είχαν εκκρεμότητες να έρθουν να μας πουν τι χρειάζονται και να τους βοηθήσουμε.

Κάποιοι συμπλήρωσαν τα δικαιολογητικά τους και κάποιοι όχι. Η υπηρεσία λοιπόν κάνει αυτό που πρέπει και αυτό ζητά ο κόσμος: να εφαρμόζονται οι κανόνες. Τη Δευτέρα όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα δικαιολογητικά θα σφραγιστούν».

Διαβάστε ακόμη

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων