Θα δικαστούν τρεις αλλοδαποί για το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή 34 ανθρώπων

Θα δικαστούν τρεις αλλοδαποί για το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή 34 ανθρώπων

Θα δικαστούν τρεις αλλοδαποί για το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή 34 ανθρώπων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 163 ΦΟΡΕΣ

Τρεις αλλοδαποί θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου κατηγοορούμενοι για την τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Σεπτέμβριο του 2015, με το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους στο Φαρμακονήσι, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά!

Πρόκειται για δύο 24χρονους και έναν 25χρονο από την Συρία τους οποίους βαραίνουν οι εξής κατηγορίες:

Πρόκληση ναυαγίου εκ προθέσεως από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή, μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας από κοινού και κατά συρροή, παράνομη είσοδο στη χώρα και άμεση συνέργεια στη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 ανοικτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ιστιοφόρο σκάφος «SUMMER BREEZE» ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένο» με ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015, το σκάφος πλησίαζε κοντά στο Φαρμακονήσι όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να ανετράπη με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό να βρεθούν μέσα στη θάλασσα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Το σκάφος ήταν βυθισμένο και αναποδογυρισμένο και βρισκόταν περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων. Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου σε «βαρύ» κλίμα θλίψης και οδυρμού έγινε ταυτοποίηση και νεκροψία-νεκροτομή.
Πρόκειται για συνολικά 34 άτομα και ειδικότερα 4 βρέφη, 5 ανήλικα κορίτσια και 6 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες και 9 άνδρες.

Επίσης, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονταν, πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος έλεγχος στο εσωτερικό του βυθισμένου σκάφους από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., που είχε ξεκινήσει από πρωινές ώρες του ναυαγίου, δηλαδή την Κυριακή 13-09-2015.

Όπως προέκυψε, από την προανάκριση που διενήργησε η Λιμενική Αρχή Λέρου, επτά αλλοδαποί – πέντε Σύριοι και δύο Πακιστανοί- φέρονταν ως οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά των παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών ανατολικά της του Φαρμακονησίου.

Και οι επτά φερόμενοι ως διακινητές, μετά την ολοκλήρωση της σχηματιζόμενης δικογραφίας, προσήχθησαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, όπου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο μόνο οι δύο 24χρονοι και ο 25χρονος από τη Συρία παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο