Μοναδικές φωτογραφίες στην έκθεση του Νίκου Κασέρη

Μοναδικές φωτογραφίες στην έκθεση του Νίκου Κασέρη

Μοναδικές φωτογραφίες στην έκθεση του Νίκου Κασέρη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 913 ΦΟΡΕΣ

Φωτεινά, μεστά χρώματα, άπλετο φως της ελληνικής γης, εικόνες, ήχοι, γεύσεις Ελλάδας να ξεχειλίζουν από τις υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και αισθητικής φωτογραφίες του εξαιρετικού Ροδίτη ζωγράφου Νίκου Κασέρη, ανάγνωση αποσπαμάτων του βιβλίου.

Το αγόρι της χαρμοσύνης του γνωστού Ρώσου συγγραφέα Γιούρι Νετσιπορένκο (μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε στη Ρόδο), ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του ιδίου.

Ο Γκόγκολ και οι Έλληνες, ελληνική μουσική, χορός και τραγούδι που θερμαίνει τις καρδιές, ποίηση που γαληνεύει τις ψυχές, αυθόρμητη, ειλικρινής συζήτηση, αβίαστα χαμόγελα ζωντανά γέλια, έντονα χειροκροτήματα, θετική αύρα και έντονα συναισθήματα, όλα αυτά κυριάρχησαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στη Βιβλιοθήκη I.S. Turgenev (http://turgenev.ru/) στη μουσικο-καλλιτεχνική βραδυά, αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους της σύγχρονης Ελλάδας, στο Νίκο Κασέρη, δημιουργό μοναδικών φωτογραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ρόδου, που είναι παγκοσμίως γνωστές, καθώς και στο γνωστό Ρώσο συγγραφέα Γιούρι Νετσιπορένκα, έργα του οποίου μεταφράζονται στην ελληνική με τη σύμπραξη της Δημοτικής Αρχής της Ρόδου.

Ο Νίκος Κασσέρης για τη δραστηριότητά του στη φωτογραφία και στις εκδόσεις το 1996 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) αξιοποιεί το πολυσχιδές φωτογραφικό και εκδοτικό έργο του Νίκου Κασέρη και το προβάλλει στο κοινό στις εκστρατείες του προώθησης ανά τον κόσμο του φυσικού κάλλους και του πολιτισμικού πλούτου της Ρόδου.

Ωστόσο, ο Νίκος Κασέρης δεν ειδικεύεται μόνο στην τουριστική φωτογραφία· το έργο του είναι ταγμένο στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας του, στις παραδόσεις, το σύγχρονο βίο των Ελλήνων, συνυφασμένο με την Ορθόδοξη Πίστη.

Διοργανωτής της μουσικο-καλλιτεχνικής βραδιάς ο στενός φίλος του Νίκου Κασέρη, Ρώσος επιστήμονας και συγγραφέας (μέλος της Ένωσης Τεχνοκριτικών και Συγγραφέων), Γιούρι Νετσιπορένκο (http://yuniko.ru/) με τη στήριξη τοιυ Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
• προβολή ντοκιμαντέρ για τη Ρόδο·

• χαιρετισμό εκ μέρους της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση, η οποία αναφέρθηκε στην προγούμενη συνεργασία με το Νίκο Κασέρη και στις εκθέσεις των έργων του το 2010 και το 2011, στην ποιότητα του χαρακτήρα του ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο, καθώς και στην πνευματική-πολιτισμική εγγύτητα και συγγένεια των δύο ομόδοξων λαών μας.


• παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Κασέρη «Ρόδον, χαίρε ...». Παρουσίαση του έργου του φωτογράφου [μεταξύ των οποίων και τελευταίες δημιουργίες του του 2016, με έντονη την επίδραση των πολεμικών γεγονότων σε Συρία και Ουκρανία] με ομιλητές το συγγραφέα Γιούρι Νετσιπορένκο και την ιστορικό της τέχνης, κριτικό Ντάρια Τιχομίροβα.

• παρουσίαση του βιβλίου Το αγόρι της χαρμοσύνης του Γιούρι Νετσιπορένκο (μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και εκδόθηκε στη Ρόδο), ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του ιδίου Ο Γκόγκολ και οι Έλληνες (γραμμένο ειδικά για την ελληνική έκδοση) και προβολή έργων του ζωγράφου Εβγκένι Ποντκολζίν. Δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και σε δύο καλούς φίλους Ροδίτες, τη φιλόλογο, μεταφράστρια, απόφοιτο του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας “Lomonosov”, μεγάλο φίλο της Ρωσίας Φαίδρα Μαλανδρή και τον διεθνούς φήμης σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη.

• καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό συγκρότημα «Το Μεράκι» με τους Ντμίτρι Γκρίσιν (μπουζούκι) και Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα (κιθάρα). Η αληθινή, εκφραστική, πειστική ερμηνεία τους δεν μπορούσε να μην μάς συνεπάρει και μας στροβιλίσει στους ρυθμούς του νησιώτικου και του ζεϊμπέκικου...!!!

Στην έντονη συζήτηση, που περιέλαβε η εκδήλωση, συμμετείχαν με σχόλια αλλά και ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα τους με έμπνευση την Ελλάδα ο συγγραφέας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Νικολάι Περεγιάσλοβ, ο συντάκτης του περιοδικού “Chitaika” Ντμίτριι Ρογκόζκιν (στο πρώτο τεύχος του τρέχοντος έτους 2017 του οποίου δημοσιεύθηκε το διήγημα του Γιούρι Νετσιπορένκο Το αγόρι της χαρμοσύνης), ο συγγραφέας Αλεξάντρ Κάρτσεβ.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών