Επιχειρηματική μονομέρεια και οι κίνδυνοι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον

Επιχειρηματική μονομέρεια  και οι κίνδυνοι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον

Επιχειρηματική μονομέρεια και οι κίνδυνοι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 165 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Ζαχαρίας Παρασκευάς
Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής - Επιχειρηματίας Chief Information Officer (CIO) Afoi Paraskeva & Co E.E.


Η λαϊκή ρήση «Μην βάζετε τα αυγά στο ίδιο καλάθι» δεν είναι μόνο επίκαιρη λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας που διανύουμε. Xρησιμοποιείται συνήθως όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

Στο πεδίο των οικονομικών χρησιμοποιείται συχνά ως παραίνεση στους επενδυτές να έχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που ενέχει η μονομερής τοποθέτηση σε μετοχές ή σε άλλα assets.

H ίδια όμως ρήση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση και την μακροβιότητα των επιχειρήσεων. Την περασμένη Δευτέρα η Λονδρέζικη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας η Imagination Technologies έχασε μέσα σε μία μέρα τα 2/3 της κεφαλαιοποίησής της όταν ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας της με την Apple. Η συνεργασία της με την Apple της απέφερε περισσότερα από το 50% του τζίρου της. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση μετοχής στο Λονδρέζικο Χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία.

Η περίπτωση της Imagination Technologies είναι ενδεικτική του κινδύνου που διατρέχουν όλες οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από μία συνεργασία τους. H συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την παραγωγή του επεξεργαστή γραφικών από τότε που λανσαρίστηκαν τα πρώτα iPhone δηλαδή την τελευταία δεκαετία.

Η απόφαση της Apple να διακόψει την συνεργασία με την Imagination Technologies, είχε να κάνει κυρίως με την επιθυμία της να δημιουργήσει το δικό της τμήμα κατασκευής επεξεργαστών για γραφικά. Η Apple θεωρώντας ότι οι επεξεργαστές γραφικών βρίσκονται πλέον στον πυρήνα όλων σχεδόν των προϊόντων της, αποφάσισε να πάρει πάνω της την κατασκευής τους. Αυτή η απόφαση στάθηκε αρκετή για την κατάρρευση της Imagination Technologies.

Η Apple μαζί με την Amazon και την Google αποτελούν τους παγκόσμιους γίγαντες όχι μόνο σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας αλλά και σε σχέση με την επιρροή που ασκούν στο σύνολο της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας. Αποτελεί πάγια πρακτική τους, πολλές από τις δραστηριότητες να τις εκχωρούν σε τρίτους (outsourcing).

Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές που γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο της μονομερούς συνεργασίας διαφόρων εταιρειών με την Apple, τον ονόμασαν “Apple Risk”. Εξαιτίας μάλιστα αυτού του κινδύνου όλες οι εταιρείες που συνεργάζονται με την Apple, όχι μόνο έχουν χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές σε σχέση με τα μεγέθη τους, αλλά παρουσιάζουν και πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Φυσικά καμία εταιρεία στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την συνεργασία της με επιχειρήσεις τέτοιου βεληνεκούς όπως η Apple. Μερικά χρόνια συνεργασίας μαζί τους θα ήταν αρκετά για να απογειώσουν τα κέρδη τους. Ελάχιστες όμως είναι οι εταιρείες που επιβίωσαν μετά από το τέλος μιας τέτοιας συνεργασίας που απομυζά όλους τους πόρους και ουσιαστικά τις καθιστά έρμαια των συμβολαίων που έχουν υπογράψει.

Η αρχή του Παρέτο, που στο πεδίο της οικονομίας εκφράζεται με το 80% των πωλήσεων να έρχεται από το 20% των πελατών, βρίσκει ίσως την πλήρη επιβεβαίωσή της στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που συνεχώς συγκεντρώνεται. Μπορεί στο τόπο μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, να απέχουν πολύ από τα μεγέθη της Apple και των εξωτερικών συνεργατών της, όμως οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι παρόμοιοι.

Αποτελεί επιτακτικό καθήκον όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, να βρουν τρόπους ώστε να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να συνάψουν νέες συνεργασίες, να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να ενισχύσουν τα δίκτυα διανομής τους. Η διασπορά σε συνεργασίες και πελατολόγιο είναι το κλειδί για την μακροβιότητα και την επιβίωσή τους και ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη και δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το επιχειρείν.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009