Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο υφυπουργός Ναυτιλίας για το κτηματολόγιο

Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο υφυπουργός Ναυτιλίας για το κτηματολόγιο

Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο υφυπουργός Ναυτιλίας για το κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1393 ΦΟΡΕΣ

Προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει θέμα για τα Κτηματολόγια

Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στην προσπάθειά του να καλύψει τα κυβερνητικά καμώματα, στο θέμα των Κτηματολογίων της Δωδεκανήσου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός!

Αντί ως όφειλε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νομού, να προασπίσει τα κεκτημένα του τόπου, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη... ότι δεν υπάρχει θέμα και ότι όλα είναι παραπληροφόρηση! Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σαντορινιός αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει τα εξής: «Επειδή φαίνεται η παραπληροφόρηση και η υιοθέτηση αστήρικτων δημοσιευμάτων έχει γίνει συνήθεια, θέλω να ενημερώσω ότι σε σχέση με τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω, ΔΕΝ υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσουν ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ υπάρχει πρόθεση αναβάθμισής τους και ψηφιοποίησής τους. Επομένως:
1. Δεν κλείνουν
2. Δεν απολύεται κανένας
3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ».

Το γεγονός, βέβαια, ότι αρκετά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκαν στο προσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο... ούτε που προβλημάτισε τον κ. Σαντορινιό (σ.σ. ενδεχομένως πάντως να τον εξέθεσαν και άλλοι, όφειλε όμως να ξέρει).
Προσχέδιο υπάρχει (ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει νομοσχέδιο) και σύμφωνα με αυτό, καταργούνται τα Κτηματολόγιο της Δωδεκανήσου.

Το άρθρο 16 του προσχεδίου αυτού αναφέρει τα εξής:
«Άρθρο 16
Κατάργηση Υποθηκοφυλακείων
1. Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας (καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου καταργούνται)
2. Οι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου και οι θέσεις των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της χώρας, καταργούνται.
3. Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και των θέσεων, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, επέρχεται αυτοδίκαια με την δημοσίευση του παρόντος νόμου ή 2 μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή με τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ.».

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, προκλήθηκε έντονη ανησυχία και αναδείχθηκε το θέμα από τη “Ροδιακή”. Ενδεικτικό της ανησυχίας αυτής, είναι και χθεσινή ανακοίνωση του υποψηφίου για την προεδρία του Δικηγορικού συλλόγου Ρόδου κ. Φώτη Κωστόπουλου που αναφέρει τα εξής: «Η πληροφορία ότι με σχέδιο νόμου που συντάχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπεται η κατάργηση των κτηματολογίων Ρόδου και Κω και η υπαγωγή τους στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα, από κοινού με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω και προτού το σχέδιο νόμου φθάσει στην Βουλή. Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις έγκαιρα, προτού είναι αργά και προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων ως συνήθως.

Η κατάργηση γίνεται συλλήβδην μαζί με τα άμισθα υποθηκοφυλάκεια, χωρίς καμμιά πρόβλεψη της ιδιαιτερότητας του νομικού καθεστώτος, των κτηματολογίων Ρόδου-Κω, γεγονός που αν συμβεί θα δημιουργήσει δυσθεώρατα προβλήματα. Πιστεύω και εύχομαι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις».

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ
Τα Κτηματολόγια της Δωδεκανήσου πρέπει να ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υποστηρίζει ο δικηγόρος κ. Δ. Σαλαμαστράκης, αναφέροντας τα εξής:
«Η απάντησή μου σε σχόλιο του συναδέλφου Φώτη Κωστόπουλου σε ανάρτησή του για τη δήθεν κατάργηση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το κτηματολόγιο Ρόδου και Κω θα ενταχθεί στο Εθνικό κτηματολόγιο, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, αυτό είναι το καλό και για τα δύο κτηματολόγια. Όσοι το αρνούνται αυτό εγκληματούν σε βάρος του κτηματολογίου. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει η μετάβαση χωρίς κανένα πρόβλημα, που σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να την ετοιμάσουμε και όχι να περιμένουμε να μας τη σερβίρουν οι άλλοι. Το καταλαβαίνετε αυτό ;;;

Όλα αυτά τα είχα επισημάνει και στο Σύλλογο και στο Διευθυντή του Κτηματολογίου όταν αποφασίστηκε η ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο του Κτηματολογίου Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, όπου λειτουργούσε κτηματολόγιο σαν το δικό μας. Τότε είχα πεί στο Διευθυντή να πάει να παρακολουθήσει τις διαδικασίες για να είμαστε έτοιμοι, αλλά αυτός δεν ήθελε να ακούσει για τη μετάβαση. Θα ήταν μια πρώτης τάξεως εμπειρία. Εγώ είχα την τύχη να είμαι στην Επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μετάβαση στο Εθνικό Κτηματολόγιο το 1998, όπου ρυθμιζόντουσαν όλες οι λεπτομέρειες. Αν τότε προχωρούσαμε που μας παρακαλούσαν σήμερα θα είχαμε το πιό σύγχρονο κτηματολογικό γραφείο σε όλη την Ευρώπη. Προς Θεού μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος!!!!! ».

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ κ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τους αυτόκλητους “κολαούζους” που έσπευσαν να πανηγυρίσουν, χωρίς να ξέρουν περί τίνος πρόκειται, είναι απλά και ανάλογες πρέπει να είναι οι απαντήσεις.

Πρώτον: υπάρχει ή δεν υπάρχει προσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο;
Δεύτερον: υπάρχει ή δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο προσχέδιο (άρθρο 16 συγκεκριμένα) ρητή αναφορά για την κατάργηση των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω και Λέρου;
Τρίτον: Ερωτήθηκε κανένας από τους τοπικούς φορείς και παράγοντες για τα Κτηματολόγια της Δωδεκανήσου;

Αφού λοιπόν ο κ. Σαντορινιός ανέλαβε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης να διαψεύσει αυτά που δεν διαψεύδονται ας απαντήσει στα τρία αυτά ερωτήματα, παράλληλα με τις προσπάθειές του για αναβάθμιση των κτηματολογίων.

Υποθέτουμε επίσης ότι η αναφορά περί παραπληροφόρησης που στόχευε την “Ροδιακή” έγινε λόγω κομματικού οίστρου!

Ώφειλε, βέβαια, να ξέρει ο κ. υφυπουργός, ότι πολλοί εκ των προκατόχων του, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχείρησαν πολλές φορές να διαψεύσουν τις πληροφορίες της “Ροδιακής” με ανάλογο οίστρο, αλλά... ατύχησαν!

Αφού απαντήσει, λοιπόν, στα ερωτήματα, ας κάνει και την αυτοκριτική του, όπως το συνήθιζαν κάποτε στην Αριστερά!

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου