«Ασπίδα» ο γάμος για όσους έχουν διαβήτη, πίεση, χοληστερόλη

«Ασπίδα» ο γάμος για όσους έχουν διαβήτη, πίεση, χοληστερόλη

«Ασπίδα» ο γάμος για όσους έχουν διαβήτη, πίεση, χοληστερόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 248 ΦΟΡΕΣ

Ο γάμος ωφελεί σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τρία πολύ συχνά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα προβλήματα αυτά είναι η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο τύπου 2 διαβήτης, δηλαδή οι τρεις κυριότεροι εχθροί της καρδιαγγειακής υγείας που αποτελούν τις κύριες αιτίες για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ειδικοί αποδίδουν το εύρημα στο ότι όσοι είναι παντρεμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παροτρύνονται να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε υγιεινά και να προσέχουν τον εαυτό τους.

Η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους. Οι ερευνητές που την πραγματοποίησαν ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές, μέσης ηλικίας 60 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία πενταετία.

Οι παντρεμένοι με υπερχοληστερολαιμία είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, σε σύγκριση με τους εργένηδες με αυξημένη χοληστερόλη, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS 2017).

Αντίστοιχα, όσοι έπασχαν από διαβήτη και ήσαν παντρεμένοι είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου απ' ό,τι οι εργένηδες διαβητικοί και όσοι είχαν υπέρταση διέτρεχαν 10% μικρότερο κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της πενταετίας.

Τα συμπεράσματα για τις τυχόν επιδράσεις της συμβίωσης εκτός γάμου, της διάστασης, του διαζυγίου και της χηρείας ήταν ασαφή, είπαν οι ερευνητές.

Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston στο Μπέρμιγχαμ, έχουν δείξει ότι ο γάμος σχετίζεται και με περισσότερες πιθανότητες επιβιώσεως από ένα έμφραγμα.

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου