Εκπαιδευτικές δράσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αφιερωμένες στα Δωδεκάνησα

Εκπαιδευτικές δράσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  αφιερωμένες στα Δωδεκάνησα

Εκπαιδευτικές δράσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αφιερωμένες στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 417 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία οι εκπαιδευτικές δράσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Κάσο. Οι εν λόγω δράσεις ήταν αφιερωμένες –ως συμβολή του Δ.Π.Θ.– στα 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα στα πλαίσια του εορτασμού του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου, μετά τη σχετική ανακήρυξη από την Βουλή των Ελλήνων.

Το θερινό εργαστήριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με θέμα «Ανάδειξη της μεταβυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Εμπορειού, αξιοποίηση του λιμανιού του Εμπορειού και επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος οικιστικού χώρου» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2017, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΤΑΜ του ΔΠΘ Αλκιβιάδη Πρέπη.

Οι εργασίες και οι προτάσεις των ομάδων των φοιτητών, στο πλαίσιο του μαθήματος «Αποκατάσταση, Επανασχεδιασμός και Αναβίωση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων Ι-ΙΙ», παρουσιάστηκαν στο κοινό του νησιού, που ομολογουμένως εντυπωσιάστηκε τόσο από την πληρότητα των προτάσεων, αλλά κυρίως για το γεγονός, ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της Κάσου.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες των φοιτητών υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μελέτησαν και παρουσίασαν τα ακόλουθα θέματα:
- Κατερίνα Περτσελάκη – Ιορδάνης Σιναμίδης: Ανάδειξη – ανάπλαση παλαιού λιμανιού Εμπορειού
- Άλκηστη Πρέπη: Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Παναγίας Εμπορειού
- Σοφοκλής Κωτσόπουλος: Ανάλυση και προτάσεις επέμβασης σε παραδοσιακό τμήμα του οικισμού Φρύ
- Κωστής Μασούρας: Αποτύπωση, ανάλυση και τεκμηρίωση παραδοσιακής οικίας στο Φρυ.

Το θερινό εργαστήριο πλαισιώθηκε με ανάλογου περιεχομένου Σεμινάριο. Το Σεμινάριο, με αφορμή την παρουσίαση του εργοταξίου και των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. της Παναγίας του Εμπορειού που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεκτάθηκε σε γενικότερα προβλήματα και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης - αναβίωσης ιστορικών κτιρίων και συνόλων. Οι εργασίες του σεμιναρίου ήταν ανοικτές στο κοινό του νησιού.

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων ήταν συνδιοργανωτής του πρώτου αυτού εργαστηρίου και σεμιναρίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μαζί με το Δήμο Κασίων και όλους τους τοπικούς φορείς και όλοι μαζί θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθιέρωση αυτών των δράσεων, που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην Κάσο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern