Διαμαρτυρία Δημάρχου Λέρου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας

Tην έντονη διαμαρτυρία του στον υπ. Υγείας και στους βουλευτές μας εκφράζει ο Δήμαρχος Λέρου με σχετική επιστολή. Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στο Υπουργείο την 9.10.2017, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Λέρος έχει δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες τα τελευταία τρία έτη. Οι κάτοικοι του νησιού δείχνοντας την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, στάθηκαν δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπόρεσαν και έφυγαν από τις δομές φιλοξενίας του νησιού, αλλά και στους περίπου χίλιους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη Λέρο.

Οι δομές υγείας του νησιού μας και ειδικότερα το Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου, δέχεται καθημερινά περιστατικά πολύ περισσότερα από όσα δεχόταν πριν την προσφυγική κρίση ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τους ασθενείς από τα γειτονικά νησιά (Πάτμος – Λειψοί).  Ειδικότερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς όλους, χωρίς διακρίσεις, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.

 Όπως σας ανέφερα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε, οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Κ.Θ. Λέρου έχουν αυξηθεί σημαντικά και κρίνεται άκρως απαραίτητη η στελέχωσή του με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ακόμα, κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρηση κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής του Ν.1881/90 που αφορά στους ιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου, η προμήθεια νέων μηχανημάτων για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και η επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσσκομείου.

Επίσης με είχατε διαβεβαιώσει ότι θα μεριμνήσετε για την άμεση προμήθεια και λειτουργία αξονικού τομογράφου που θα βοηθήσει τόσο τους συμπολίτες μας ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, όσο και το κράτος στην εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ που δαπανώνται στις αεροδιακομιδές.

Δυστυχώς, πέρασαν περίπου δύο μήνες από τη συνάντησή μας και με λύπη διαπιστώνω ότι το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έχει δρομολογήσει καμία λύση σε όλα όσα σας ανέφερα, αλλά τουναντίον ενέκρινε την έκτακτη επιχορήγηση 790.000 ευρώ από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, για τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές, εξαιρώντας το νοσοκομείο της Λέρου!

Σας παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τους λόγους που εξαιρέθηκε το Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου από την έκτακτη επιχορήγηση, και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε αναφορικά με τα προβλήματα που σας επισημαίνω με την παρούσα επιστολή.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ
Κόλιας Μιχάλης”