Στους 5.000 θα φθάσουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Στους 5.000 θα φθάσουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Στους 5.000 θα φθάσουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 464 ΦΟΡΕΣ

Σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Σε περίπου 5.000 θα ανέρχονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου από την επόμενη χρονιά, καθώς μετά τη διεύρυνσή του και την ένταξη σε αυτό ατόμων από τα χωριά της Ρόδου και από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ο συνολικός αριθμός εκείνων που θα τυγχάνουν βοήθειας θα αυξηθεί δραματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τροποποίηση στον κανονισμό λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου στη Ρόδο γύρω από τα κριτήρια ένταξης, και τη διεύρυνσή του στα χωριά της Ρόδου και σε όλα τα νησιά του νομού, ο αριθμός των δικαιούχων πολλαπλασιάστηκε, ενώ παράλληλα δεκαπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός για να καλύψει τις ανάγκες.

Όπως δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εντεταλμένος κοινωνικής μέριμνας Δωδεκανήσου υπεύθυνος για το κοινωνικό παντοπωλείο, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραμαρίτης, από τις αρχές του επόμενου χρόνου η διανομή των τροφίμων θα αφορά εκτός από τους παλιούς δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου που ανέρχονται σε 340 άτομα και μερικές χιλιάδες νέων δικαιούχων σε όλο το νομό Δωδεκανήσου.

Ο ακριβής αριθμός δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, όμως κατ’ εκτίμηση συνολικά οι δικαιούχοι θα ανέρχονται σε περίπου 5.000 άτομα.
«Πίσω από τη Ρόδο που ευημερεί στους αριθμούς και έχει ξενοδοχεία γεμάτα με τουρίστες υπάρχουν σπίτια που έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα.

Χαράξαμε πολιτικές και τουλάχιστον εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος καθώς έχουμε φτάσει σε σημείο να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο όγκο προβλημάτων. Από την αρχή που ανέλαβα το κοινωνικό παντοπωλείο όταν μου το ανέθεσε ο περιφερειάρχης, μέτρησα τι έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε.


Αυτό που διαπίστωσα ήταν ένας πολύ μικρός προϋπολογισμός, δηλαδή με έναν προϋπολογισμό 60.000 ευρώ δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν. Έτσι αυξήσαμε τον αριθμό των δικαιούχων και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα ο προϋπολογισμός δεκαπλασιάστηκε και πήγε στις 600.000 ευρώ» δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Δε ξοδεύουμε χρήματα της περιφέρειας, τα χρωστάμε στον κόσμο, και πρέπει να τα δώσουμε πίσω από εκεί που προήλθαν στην περιφέρεια. Είναι εποχή να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί είναι πράγματι πολύ δύσκολες εποχές».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε, τόνισε ότι το κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετούσε κατοίκους της Ρόδου, και είχε εγγεγραμμένους 340 δικαιούχους κάτι όμως το οποίο άλλαξε. Το κοινωνικό παντοπωλείο περιλαμβάνει τώρα τα χωριά της Ρόδου, την Κω, την Κάλυμνο την Κάρπαθο, την Αστυπάλαια τη Χάλκη και όλα τα νησιά. Η διανομή των τροφίμων όπως είπε θα ξεκινήσει τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, ενώ για τον εφοδιασμό των τροφίμων έγινε και διαγωνισμός ύψους 120.000 ευρώ σε πρώτη φάση.

Μιλώντας για την προσπάθεια του κοινωνικού παντοπωλείου και γενικά της περιφέρειας να στηρίξει αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας ο κ. Καραμαρίτης αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν, λέγοντας τα εξής: «Αυτό ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς δεν έχουμε υπαλλήλους στα νησιά. «Χρησιμοποιήσαμε» την εκκλησία η οποία πάντα βοηθά, μας στήριξε αρκετά τόσο στην Κάλυμνο και στην Κω όσο και στη Ρόδο αλλά και στην Κάρπαθο. Πολλή δουλειά έχει γίνει από τη μητρόπολη Λέρου-Καλύμνου».

Αναφερόμενος και στα άλλα νησιά τα οποία περιλαμβάνονται πλέον στη δικαιοδοσία του κοινωνικού παντοπωλείου, στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και στη διαδικασία εκκαθάρισης τους πριν ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης χρονιά η διανομή των τροφίμων σε όλους.

«Στην Κάλυμνο έχουμε τώρα 500 οικογένειες δικαιούχους και εκκρεμούν άλλες 200 αιτήσεις ενώ έρχονται και άλλοι και κάνουν αιτήσεις. Επίσης άλλες 500 οικογένειες έχουμε στη Λέρο, περίπου 180-200 είναι στην Κω, 150 περίπου στην Κάρπαθο, ενώ στη Ρόδο θα μοιράσουμε τρόφιμα άτυπα και σε άλλους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά το νησί της Ρόδου έχουμε σωρεία αιτήσεων που πρέπει να εξεταστούν και γίνεται κάθε μέρα εκκαθάριση. Συγκεκριμένα έχουμε περίπου 400 αιτήσεις έχουμε εκκαθαρίσει τις 120 και για το υπόλοιπο νησί έχουμε άλλες 400 αιτήσεις εκτός από αυτούς τους δικαιούχους που είχαμε. Στη Ρόδο θα έχουμε γύρω στους 1.500 δικαιούχους. Εκτιμούμε ότι το Γενάρη όταν θα γίνει η διανομή των τροφίμων θα έχουμε περί τα 5.000 άτομα».

Σημειώνεται ότι εκτός από την καθιερωμένη διανομή τροφίμων θα γίνει και φέτος μία άτυπη διανομή τροφίμων στην περιφέρεια για όσους δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου αλλά χρειάζονται βοήθεια. «Για το μήνα Δεκέμβριο έχουμε προγραμματίσει δύο διανομές τροφίμων, που θα γίνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο και στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια θα πάρουν τσάντες με τρόφιμα όσοι δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου, αλλά έχουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και παίρνουν άτυπα μία βοήθεια για τις γιορτές.

Η διανομή θα γίνει στις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου στο κοινωνικό παντοπωλείο και στην περιφέρεια σχεδόν τις ίδιες μέρες. Οι δικαιούχοι του τριημέρου για το κοινωνικό παντοπωλείο ανέρχονται σε περίπου 120 μαζί με τις 340 οικογένειες που ήδη είχαμε και στην περιφέρεια περίπου 400 δικαιούχοι» κατέληξε ο κ. Καραμαρίτης ο οποίος υπογράμμισε ότι εκτός από την περιφέρεια που βοηθά το κοινωνικό παντοπωλείο, και η οποία βάζει το σύνολο των χρημάτων υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες και σύλλογοι που το βοηθούν. Μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια όλους τους δωρητές ακόμα και τους ανώνυμους που είναι επίσης πάρα πολλοί και αναφέρθηκε σε εκείνους που κατέθεσαν επώνυμα τις προσφορές τους.

Πρόκειται για τους:
Φαρμακευτικός σύλλογος Δωδεκανήσου
Φρόνας Γεώργιος & ΣΙΑ ΟΕ
Πάππου Γ. Ιωάννης Α.Ε.
Παναγιωτάς Βασίλειος Α.Ε.

Ξενοδ. Atrium Platinum Hotel
Πολιτιστικός και Λαογραφικός σύλλογος Σορωνής το Αμπερνάλλι
Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου
Πολιτιστικός σύλλογος Σιαννών
Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε.

Κουτί αλληλεγγύης Πάππου
Χατζαντώνης Γεώργιος
Starbucks
Κουρτίδου Μαρία
Κ.Α.Ε. Κολοσσός Η. Ηotels

Σχολή χορού Έλλη Παρασκευά
Μανιά Σοφία
Χατζηνικόλας Μ&Σ ΟΕ
ΣΙΛΚ ΟΪΛ Α.Ε.
Εργ/μενοι ξεν/χείο Sheraton Rhodes Resort

Μακέστα Ζαμπέττα
7ο Γυμνάσιο Ρόδου, Τμήμα Α1
Τερζής Σωτήρης & ΣΙΑ Α.Ε.
Μαντικός Κωνσταντίνος
Μαμαλίγκα Ανθούλα
Καπνοπούλου Αναστασία

Σωματείο Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Δωδ/σου
Klaus Hensler
Εργοστάσιο γάλακτος «ΑΠΛΩΣ», Liber AEBE
Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου
Αργυρη Μαρία

ΣΙΠΣΕΝΑ-Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Atlantica Νικολαΐδης
Σύλλογος Διευθυντών ξενοδοχείων
Πεσματζόγλου Παναγιώτης
Εργαζόμενοι Marks & Spenser
Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ ΒΑΠ
ΡΟΔΟΓΑΛ

Φαλτσέτας Αντώνης
Τσαγκάρη Δέσποινα
Δονατσιόγλου Μοσχοβία Άννα
Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Τάκης Βούης
Πλατής Θαρρενός
Γρηγοριάδης Ευστάθιος

Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Δωδ/σου
Παρασχάκη Τζούλια
ΙΒΙΣΚΟΣ- Παραγωγή και εμπορία ειδών
AGLA Hotel
Mitsis Alila Resort & Spa
Ibiscus Hotel
Faliraki Beach Hotel
Καραγιάννης Αθανάσιος

Βιβλιοπωλείο Αστέρας
Βιβλιοχαρτοπωλείο Η Πηγή
Βιβλιοπωλείο Καραβάκι
Δικηγορικός σύλλογος Ρόδου
Λέσχη Λάιονς

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο